HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 11.04.2012

Niet tekenen en zeker niet betalen!

De malafide reclameronselaars blijven slachtoffers maken. Was er dan geen nieuwe wet die dergelijke praktijken aan banden legde? Hoe zit dat precies?

Reclameronselaars blijven actief. Dat klopt en ze worden steeds driester! Het blijft uitkijken voor de klassiekers, nl. brieven en faxen met de vraag om snel te controleren of uw gegevens wel correct zijn. Voor u het weet heeft u een duur reclamecontract ondertekend. U riskeert ook lastiggevallen te worden met valse telefoontjes of e-mails waarbij u ­verzocht wordt om dringend iets te doen (bv. uw domeinnaam veilig­stellen en/of zogezegd op een veilige website van uw bank inloggen).

Alert blijven is de boodschap! Uit recent onderzoek door de econo­mische inspectie bleek immers dat te veel ondernemers in alle drukte over de kleine lettertjes lezen en zo in de val trappen.

Was dat niet wettelijk geregeld? Jawel! Om geldig te zijn moet een aanbod voor een te betalen inlassing van bedrijfsgegevens en/of reclame aan strikte regels voldoen. Zo moeten de prijs en de looptijd van het contract in het vet en in het grootste lettertype van het formulier ­vermeld zijn. Is dat niet het geval, dan kunt u zonder meer onder het ­contract uit. Degene die het aanbod doet, riskeert ook boetes.

Toch uitkijken wat u tekent. Absoluut! U kunt achteraf moeilijk beweren dat u om de tuin geleid werd als het reclamecontract aan de wettelijke vereisten voldoet. Geeft u al te snel opdracht om dringend uw domeinnaam te registreren, dan speelt die wettelijke ‘bescherming’ strikt genomen ook niet.

Vooral geen valse facturen betalen! Daar komt het in elk geval op aan. Die oplichters zijn niet zozeer uit op uw handtekening maar op uw geld. Ze deinzen er dan ook niet voor terug om u een factuur of zelfs een ‘rappel’ of ‘laatste herinnering’ te sturen, alsof u iets besteld zou hebben. Het is niet omdat er een overschrijvingsformulier bij zit, dat u de ‘firma’ in kwestie ook effectief iets schuldig bent. Eens het geld overgeschreven is, valt er echter meer dan waarschijnlijk niets te recupereren.

Let op! Dergelijke officieel uitziende facturen vallen vaak ook in de bus op een ogenblik dat u het door u geregistreerde merk moet vernieuwen. Die oplichters weten wanneer ze u moeten lastigvallen...

Heeft u onbewust getekend, dan kunt u daar nu wel sneller onderuit, maar opletten blijft de boodschap. Wees vooral alert voor de nieuwe trend met valse fac­turen. Eens betaald, is dat geld immers quasi niet te recupereren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878