CONTROLE - 08.10.2012

Inkomen vastgesteld via internet?

Een belastingcontroleur belastte een handelaar op basis van informatie die hij vond op internet. Kan dat zomaar? Wat vond de rechter daar onlangs van?

Wat was er gebeurd? Een belastingplichtige staat bij de Btw bekend als handelaar, maar geeft quasi geen inkomsten aan (hij dient zijn aangifte bovendien te laat in). Toch blijkt dat hij op internet onder verschillende schuilnamen van alles verkoopt, lid is van een vereniging die een internetshop beheert, ‘Gothic’ magazine uitgeeft, uitbater is van een internetshop en bij eBay Belgium geregistreerd staat als particuliere verkoper met aanbod van speeltuigen, varia, spelen, enz. Daarnaast prijst hij zichzelf op een ‘contactensite’ aan als ‘mannelijke single met een jaarinkomen van € 30.000 - € 40.000’. De controleur kan dit allemaal achterhalen en gebruikt deze gegevens als ‘feitelijke vermoedens’ om de man ambtshalve te belasten op een winst van € 35.000.

Wat vond de rechter daarvan? Hij fluit de controleur terug en vernietigt de aanslag wegens ‘willekeur’. Volgens de rechter is de aanprijzing op de contactenmarkt bij gebrek aan voldoende precisie niet bruikbaar als een buitengerechtelijke bekentenis, noch als een afdoende feitelijk vermoeden (rb. Antwerpen, 11 juni 2012).

Internet is dus veilig?Dat nu ook weer niet. De controleur heeft het nl. om te beginnen niet goed aangepakt. Had hij uitgaande van die gegevens gewoon vastgesteld dat de man in kwestie handelaar is en hem vervolgens belast op basis van een forfaitaire minimumwinst van (in dit geval) maximaal € 19.000 (art. 342, §3 WIB), dan was het oordeel van de rechter wellicht anders geweest. De controleur wou echter meer, en die inhaligheid is hem zuur opgebroken. De fiscus en de Btw mogen immers wel degelijk gegevens die ze op internet vinden, gebruiken om u te b­elasten, o.a. vakantiefoto’s, zaken die u verkoopt, enz. Meer en meer schuimen controleurs trouwens vanuit hun luie stoel internet af op zoek naar gegevens om mensen te belasten. Zo kunnen ze ineens ook verantwoorden waarop ze een internetaansluiting nodig hebben op hun bureau... Anderzijds blijkt hieruit dat uw controleur de gegevens die hij op internet vindt, niet zomaar kan gebruiken om u te gaan belasten. Er staat immers ook veel onzin op internet, nietwaar?

De fiscus mag gegevens die hij via internet vindt wel bij een controle gebruiken, maar volgens de rechter mag hij dat niet ‘willekeurig’ doen en zijn niet alle gegevens een bruikbaar ‘vermoeden’ om zijn taxatie op te baseren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878