BELEGGEN - OBLIGATIES - 10.12.2012

Obligaties: houd het eenvoudig!

De eenvoudigste, goedkoopste én veiligste manier om te beleggen is individuele obligaties van goede kwaliteit aankopen en een ‘buy and hold-strategie’ aan­houden. Hoe gaat u daarbij het best te werk?

Beleggen in obligaties?

Lening. Als u een obligatie koopt, leent u eigenlijk geld aan een bedrijf of een over­heid(sinstelling) die geld nodig heeft. In ruil voor uw investering krijgt u rente op gezette tijden (coupon). Op de vervaldatum van de obligatie krijgt u ook het nominaal bedrag terug.

Primair of secundair. Als u een individuele obligatie wilt kopen, heeft u twee mogelijkheden. U kunt bestaande obligaties kopen op de secundaire markt (de beurs zeg maar), net zoals aandelen, of u kunt inschrijven op nieuwe obligaties, bij de uitgifte ervan (de primaire markt).

Krijgt u uw geld altijd terug?

Prijsschommelingen. Obligaties schommelen in prijs, u kunt ze dus verkopen met een meer- of met minderwaarde tijdens de looptijd. Over het algemeen schommelen obligaties die nog lang lopen veel meer in prijs dan obligaties die binnenkort al op vervaldag komen.

Oorzaak? Die prijsschommelingen komen vooral door renteschommelingen. Als u bv. € 1.000 betaalt voor een obligatie met een coupon van 5,4%, en de rente stijgt de maanden daarop, kan het zijn dat er later een nieuwe obligatie aangeboden wordt met een coupon van 6%. Uw oude obligatie wordt op dat moment veel minder aantrekkelijk. Een belegger zal er bv. slechts € 900 voor willen geven, mocht u ze willen verkopen.

Buy and hold. Als u uw obligatie bijhoudt tot vervaldatum, dan krijgt u het nominale bedrag terug (bv. € 1.000) waartegen de obligatie is uitgegeven. Van alle prijsschommelingen tijdens de looptijd hoeft u dan niet wakker te liggen. Dat is het voordeel van deze ‘buy and hold-strategie’.

Let op! Ingevolge de inflatie koopt u over vijf jaar met uw € 1.000 wel veel minder dan vandaag.

Waarop letten?

Emittent vs. rendement. Obligaties uitgegeven door internationale instellingen, zoals de Europese Investeringsbank of de Wereldbank, zijn natuurlijk zeer veilige beleggingen. Staten of instellingen door een staat gewaarborgd, komen op de tweede plaats. Deze ‘kwalitatief onberispelijke’ debiteurs brengen echter wel het laagste rendement op. Om meer te krijgen, belandt u bij de (minder veilige) bedrijfsobligaties. Hoe weet u echter of u een goede bedrijfs- of landenobligatie koopt?

Rating. De rating is een eerste beoordelingspunt. Voor een lagere rating moet u ook voldoende vergoed worden. Een algemene vuistregel zegt dat voor elke ratingcategorie u ongeveer 0,125% (of 12,5 basispunten) meer rendement moet behalen. Als u dus een obligatie met rating AA+ wilt, zal u dus zeker 12,5 basispunten meer moeten verdienen dan met een AAA-obligatie.

Kosten beïnvloeden uw rendement. Wie kiest voor individuele obligaties, houdt de kosten in feite héél beperkt. Bij een aankoop op de secundaire markt moet u rekenen op ± 1% transactiekosten (inclusief 0,09% beurstaks). Tekent u in op een nieuwe uitgifte, dan betaalt u geen transactie­kosten. Verder betaalt u jaarlijks ± 0,15% bewaarkosten. U heeft dus vrij weinig kosten als u dat vergelijkt met het alternatief van een obligatiefonds dat uw bankier graag aanraadt, maar waar u 3% instapkosten betaalt en een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,7% à 1%.

De prijs van obligaties schommelt tijdens de looptijd, maar op de eindvervaldag krijgt u het nominaal kapitaal terug. De kosten en taksen van individuele obligaties zijn heel laag in vergelijking met een obligatiefonds dat uw bankier graag aanraadt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878