WONINGHUUR - CONTRACT - 12.02.2013

Niet-geregistreerd huurcontract…

U bent als verhuurder wettelijk verplicht om een woninghuurcontract te laten registreren. Wat als u dat pas na twee maanden doet? Wat is dan de sanctie?

Boete wegens ‘te laat’? Het registreren van een woninghuurcontract is een administratieve formaliteit die u niets kost, maar wel verplicht is. Brengt u dat als verhuurder niet binnen de twee maanden in orde, dan staat daar in principe wel een boete op, maar in de praktijk bedraagt die boete nihil omdat het registreren zelf ook niets kost.

Let op! Een huurcontract voor een pand dat niet uitsluitend voor huisvesting dient, moet binnen de vier maanden geregistreerd zijn en daar zijn kosten aan verbonden. Het staat u als verhuurder wel vrij om af te spreken dat de registratie gebeurt op kosten van de huurder…

Niet tijdig, dus kan huurder zonder meer weg? Dat klopt! Registreert u een woninghuurcontract niet tijdig, dan mag de huurder van vandaag op morgen weg, d.w.z. zonder een opzeg te moeten respecteren of een opzegvergoeding te moeten betalen én zonder dat u aanspraak kunt maken op een bijkomende vergoeding als hij binnen de drie jaar uw woning verlaat. Onder bepaalde voorwaarden toch…

Niet bij huur voor korte duur. Dat klopt! Verhuurt u een woning met een contract met een maximale duur van drie jaar, dan kan de huurder niet goedkoop onder zijn contract uit.

Wel zolang contract van negen jaar niet geregistreerd is. Bij een contract van negen jaar speelt die sanctie alleen voor de periode ná de twee maanden én zolang het huurcontract niet geregistreerd werd. Een huurder die meent dat hij gratis weg kan omdat u het contract niet op tijd registreerde, maar dat vertrek pas aankondigt nadat u het contract alsnog registreerde, kunt u dus toch de rekening presenteren.

Let op! Die twee maanden zijn te rekenen vanaf de ondertekening, niet vanaf de datum dat de nieuwe huurder in uw pand trekt.

Op veilig spelen. U doet er goed aan om het huurcontract meteen te registreren. U hoeft niet te wachten tot bv. ook de plaatsbeschrijving in orde is. Laat die gerust achteraf registreren. Dat blijft dan gratis.

Tip. Bezorg de huurder een kopie van het geregistreerde contract. Wijs er hem in het begeleidend briefje eventueel op dat dit ‘tijdig’ gebeurde. Zo weet hij dat hij niet moet speculeren op een niet-tijdige registratie.

Zorg er bij een woninghuurcontract van negen jaar zeker voor dat het tijdig geregistreerd is. Bezorg de huurder een kopie van het geregistreerde contract, zodat hij weet dat u dat tijdig deed en hij dus niet zonder meer weg kan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878