BEROEPSKOSTEN - ONKOSTENVERGOEDING - 08.02.2013

Uw lunchvergoeding van de fiscus stijgt weer wat...

Sinds 1 januari zijn de zgn. binnenlandse dagvergoedingen weer iets gestegen. Wat zijn ook alweer de voornaamste aandachtspunten daarbij en hoeveel bedraagt die vergoeding dan nu voor u of uw werknemers?

Spelregels opgefrist

Wat? Bent u beroepsmatig op de baan, dan is het niet altijd evident om ‘s middags terug te keren naar uw bedrijf om daar een hapje te eten. U doet dat bijgevolg onderweg, bv. in een brasserie. Dat brengt extra kosten met zich mee en om die te dekken, kunt u dus die zgn. binnenlandse dag­vergoeding opnemen uit uw vennootschap.

Tip. Ook wanneer u dan uw eigen boterhammen opeet, kunt u de dagvergoeding opnemen.

Belastingvrij. Het gaat immers over een terugbetaling van kosten ‘eigen aan de vennootschap’. U wordt dus privé niet belast op die dagvergoeding, die bovendien forfaitair is...

Let op! Op uw loonfiche 281.20 moet u wel ‘Ja - ernstige normen’ vermelden onder de rubriek ‘terugbetaling kosten eigen aan de vennootschap’.

Aftrekbaar. Voor uw vennootschap zijn dag­vergoedingen aftrekbare beroepskosten en dat voor 100%. Ondanks het feit dat het gaat om maaltijdkosten, zijn deze dagvergoedingen fiscaal niet te beschouwen als restaurantkosten die maar voor 69% aftrekbaar zijn (Comm. IB 53/163).

Voorwaarden. Opdat u een dagvergoeding kunt opnemen uit uw vennootschap, moet u voor de betreffende dag meer dan vijf uur prestaties leveren buiten uw vennootschap (Comm. IB 53/143). Dit betekent in de praktijk dat u minstens vijf uur ‘weg’ moet zijn, waarin ook de middagpauze valt.

Wat bewijzen? U moet geen werkelijke maaltijdkosten bewijzen, enkel dat de verplaatsing waarvoor u de vergoeding wilt opnemen, beantwoordt aan de vermelde voorwaarden. U houdt dus het best uw agenda bij, waarin u vermeldt bij wie u welke dag geweest bent, hoelang u weg was, enz.

Hoeveel sinds dit jaar?

Hoeveel? De fiscus aanvaardt dat die kosten u forfaitair terugbetaald worden als het bedrag van de dagvergoeding niet meer is dan wat de staat toekent aan zijn ambtenaren (Comm. IB 31/36). Sinds 1 januari gelden deze bedragen:

sinds 01.01.2013 01.03.2012-31.12.2012
Lager kader € 13,04 € 12,79
Middenkader € 16,12 € 15,80
Hoger kader + directie € 19,22 € 18,84

Welk bedrag voor u? In principe kunt u als zaakvoerder of bestuurder van uw vennootschap het hoogste bedrag van € 19,22 opnemen uit uw vennootschap.

Welk bedrag voor uw werknemers? Ook voor uw werknemers die ‘de baan op moeten’ kunt u onder dezelfde voorwaarden een dagvergoeding toekennen. Daar zal het van hun functie afhangen, welk bedrag fiscaal verdedigbaar is.

Ook aanvaard door de RSZ? Ja, de RSZ aanvaardt ‘baanvergoedingen’ zij het beperkt tot € 16/dag. Bovendien is de RSZ strenger dan de fiscus. Is immers uw werknemer een of meerdere dagen actief op dezelfde plaats of voor dezelfde opdrachtgever, dan kan uw werknemer de refter, het sanitair... van die opdrachtgever gebruiken. De toekenning van een dagforfait is dan, volgens de RSZ althans, overbodig!

Download onze rekentool om uw totale dagvergoeding te berekenen van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 19.08.07.

Sinds 1 januari kunt u als zaakvoerder een belastingvrije dagvergoeding van € 19,22 opnemen, voor zover u ten minste vijf uur op verplaatsing bent. Ook aan uw werknemer op de baan kunt u een vergoeding toekennen, maar omwille van de RSZ beperkt u dat bedrag het best tot € 16.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878