KORT & KRACHTIG - 06.06.2013

Uiterst interessant om te weten...

Wacht even met nieuwe vennootschap!

Straks opnieuw 15% rv. De roerende voorheffing (rv) op dividenden is onlangs uniform op 25% gebracht, maar bij de laatste begrotingscontrole werd beslist om opnieuw een verlaagd tarief van 15% in te voeren. De ministerraad heeft onlangs het wetsontwerp daarover goedgekeurd.

Voorwaarden? Het nieuwe tarief van 15% zou enkel gelden voor aandelen van kleine vennootschappen, die uitgegeven zijn in ruil voor een inbreng in geld, gedaan vanaf 1 juli 2013.

Wachten met nieuwe vennootschap! Inderdaad, bent u van plan om een nieuwe vennootschap op te richten of het kapitaal van uw vennootschap te verhogen, dan wacht u daar beter mee tot 1 juli. Anders zal er op de dividenden 25% ingehouden moeten worden i.p.v. 15%.

Wacht met de oprichting van een nieuwe kmo-­vennootschap of kapitaalverhoging tot 1 juli. Vanaf dan betaalt u weer maar 15% rv op de dividenden.

Wanneer die 17% verworpen uitgave?

Waarover gaat het? De wijziging van het voordeel ‘gratis auto’ verleden jaar heeft ook gevolgen voor de vennootschapsaangifte. Uw vennootschap moet nl. een extra verworpen uitgave (VU) aangeven van 17% op het voordeel ‘gratis auto’!

Enkel indien voordeel belast. Die extra verworpen uitgave is enkel van toepassing wanneer het voordeel auto effectief belastbaar is, m.a.w. wanneer het op uw of hun loonfiche staat.

Dus wanneer niet? Wordt het voordeel aan uw vennootschap terugbetaald of is het op uw rekening-courant (rc) geboekt, dan moet uw vennootschap die verworpen uitgave niet aangeven.

Tip. Wordt slechts een deel van het voordeel terugbetaald of op de rc geboekt, dan moet de VU enkel berekend worden op het voordeel min het stuk dat terugbetaald is of op de rc geboekt.

De 17% verworpen uitgave op het voordeel auto is niet van toepassing wanneer u het voordeel op uw rc heeft laten boeken.

Zonnepanelen, dus hoger voordeel?

Gratis woning. U woont in een pand van uw vennootschap en u betaalt geen huur. Straks moet u dus in uw aangifte personenbelasting een voordeel ‘gratis woning’ aangeven.

Wel zonnepanelen geplaatst. Verleden jaar heeft u, al dan niet op kosten van uw vennootschap, zonnepanelen laten plaatsen op het dak van die woning. Nu vraagt u zich af wat de gevolgen daarvan zijn voor uw aan te geven voordeel.

Geen verhoging voordeel. Inderdaad, energiebesparende investeringen zoals zonnepanelen verhogen in principe het kadastraal inkomen (ki) van de woning niet, zo heeft de fiscus enkele jaren geleden beslist (circulaire nr. 3/2010, ­d.d. 22 februari 2010). Uw voordeel gratis woning, dat nog steeds berekend wordt op basis van het ki, vergroot bijgevolg niet!

De zonnepanelen verhogen het ki van uw woning niet. U wordt dus ook niet op een hoger voordeel gratis woning belast.

Bedrijfsvoorheffing stijgt vanaf 1 juli?

Verhoging bedrijfsvoorheffing. Onlangs verscheen in het Belgisch Staatsblad een KB waar­uit een verhoging van de bedrijfsvoorheffing (BV) vanaf 1 juli blijkt (KB van 23.05.2013, BS van 30.05.2013).

Weer minder netto over? Ja, maar niet op uw loon. De verhoging van de BV heeft immers betrekking op het pensioen dat door uw vennootschap opgebouwd is, lees: uw groepsverzekering. Als gevolg van de pensioenhervorming moet uw verzekeringsmaatschappij voortaan meer belasting inhouden op uw groepsverzekering wanneer u die vroegtijdig opneemt. Zo is vanaf 1 juli de BV 18,17% voor pensioenkapitalen die u opneemt op de leeftijd van 61 jaar. Voor uitkeringen op uw 60ste bedraagt de BV vanaf dan 20,19%.

Op de uitkering van uw groepsverzekering op uw 60ste of 61ste wordt er vanaf 1 juli meer bedrijfsvoorheffing ingehouden.


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878