FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 05.06.2013

Viseert de fiscus webshops?

Een gespecialiseerde internetcel bij de fiscus controleerde meer dan 240.000 handelaars op het web, zo was er in de pers te lezen. Riskeert u nu sneller een grondige doorlichting als u een webshop heeft? Wat is er voor u van belang?

Waarover gaat het?

Handelaars op het web geviseerd. Zo was er in de pers te lezen. Sinds 2011 werden meer dan 240.000 handelaars op het web doorgelicht door een gespecialiseerde internetcel bij de fiscus.

Sneller controle als webshop? Dat is niet gezegd! Het feit dat u niet alleen in uw zaak maar ook via een webshop verkoopt, zal er op zich niet toe leiden dat u sneller als ‘verdacht’ beschouwd wordt. Gelukkig maar natuurlijk...

Onechte ‘handelaars’. De controles van die in­ter­net­cel richten zich voornamelijk op de ‘handelaars’ die via allerlei veilingsites koopwaar aan de man brengen, zonder dat zij officieel handelaar zijn. Op zich een goede zaak dus…

Let op! Ook als u als echte zelfstandige regel­matig iets aanbiedt op bv. eBay, Kapaza, 2dehands e.d. trekken die verkopen mogelijk de aandacht van de fiscus. Toch even opletten dus…

Wat is er voor u van belang?

Zaken zijn zaken. Dat spreekt vanzelf… Biedt u als zelfstandige beroepsmatig zaken te koop aan, dan moet u ervoor zorgen dat die verkopen correct in uw boekhouding opgenomen worden.

Tip. Verkoopt u ook op internet (bv. via uw webshop) aan particulieren, dan moet u niet voor elke verkoop een factuur opmaken. Het volstaat dat die verkopen in boekhouding zitten en dus ook in uw btw-aangifte.

Dat geldt ook voor ‘afgedankte’ zaken. Ook als u uw afgeschreven auto, meubilair, enz., via de een of andere veilingsite te gelde maakt, dan gaat dat om belastbare omzet. Dergelijke beroepsmatig aangekochte zaken worden dus niet automatisch privé als u ze niet meer beroepsmatig gebruikt.

Enkele aandachtspunten

Wanneer ‘verkocht’? Dat zorgt bij een controle al eens voor discussies. De fiscus kan immers bij bepaalde sites (bv. eBay) lijsten opvragen van wie wat wanneer tegen welke prijs verkocht. Mogelijk registreert u echter uw verkopen pas in uw boekhouding als het geld op uw rekening staat. Niet altijd even evident dus om achteraf aan te tonen dat het een wel degelijk met het ander ‘matcht’…

Wat bij zgn. retours? Mogelijk sturen klanten of kopers achteraf de door hen aangekochte goederen terug en biedt u die zaken dan een tweede keer aan. Het komt er in zo’n geval dan op aan om ook die retours te registreren. Zo vermijdt u immers dat de fiscus u op twee verkopen kan belasten.

Let op! Zorg ervoor dat u het ook ‘gedocumenteerd’ heeft als de koper achteraf nog afdingt op de prijs, nadat de verkoop op bv. eBay al geregistreerd werd.

Privé en zaken gescheiden houden.Dat spreekt ergens voor zich, en toch… Vermijd dat de fiscus al wat u privé verkoopt op zo’n veilingsite, op een hoopje gooit met uw beroepsmatige verkopen.

Tip. Gebruik in het voorkomende geval bij voorkeur een ander ‘account’ voor uw privéverkopen dan voor de beroepsmatige. Gebruik daarvoor ook telkens verschillende e-mailadressen, telefoon­nummers, enz. Het is zelfs aan te raden om ook bij te houden wat u privé verkoopt op het web, al was het maar om lastige vragen bij een controle, bv. twee jaar na datum, perfect te kunnen beant­woorden.

Heeft u een webshop, dan leidt dat er op zich niet toe dat u vaker controle zal krijgen dan een collega zonder. Houd er echter rekening mee dat ook de verkoop via veilingsites van beroepsmatig aangekochte, maar ondertussen afgedankte zaken, in uw boekhouding verwerkt moet worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878