BTW - AFTREKBAARHEID - 24.09.2013

Btw-aftrek auto’s: onlangs weer nieuwe toelichting!

Voor auto’s die gemengd gebruikt worden, is de btw-aftrek beperkt tot het effectieve beroepsgebruik. Om dit laatste te berekenen, had de Btw drie methodes vooropgesteld. Onlangs werden hierover nog een aantal zaken ‘verduidelijkt’...

Beperking aftrek tot beroepsgebruik

Voor wie precies van belang? Voor iedereen die een auto heeft die zowel privé als beroepsmatig gebruikt wordt. Het speelt m.a.w. geen rol of u in vennootschap zit dan wel of u een eenmanszaak heeft. In alle gevallen is de btw-aftrek beperkt tot het effectieve beroepsgebruik.

Let op! Voor auto’s is die btw-aftrek bovendien ook nog altijd beperkt tot maximaal 50%, ook al ligt het beroepsgebruik dus hoger. Voor een lichte vracht geldt dat maximum van 50% niet.

Niet bij 100% beroepsgebruik! Er is dan immers geen privégebruik. De btw is dan m.a.w. voor 50% aftrekbaar als het een auto is en voor 100% bij een lichte vracht.

De drie methodes van de Btw

Om het beroepsgebruik te bepalen? Om het u enigszins gemakkelijk te maken, had de Btw eind 2012 drie methodes vooropgesteld om dat beroepsgebruik relatief gemakkelijk vast te stellen. Onlangs heeft de Btw hier nu een aantal punten van verduidelijkt (btw-beslissing ET 119.650/4 van 9 september 2013).

Methode 1: de rittenadministratie. Dit houdt kortweg in dat u elke kilometer nauwgezet registreert en op basis daarvan bepaalt hoeveel u privé en beroepsmatig gereden heeft. De apothekersrekeningmethode dus...

Iets aan gewijzigd nu? Kortweg, neen!

Methode 2: woon-werkverkeer. Hiermee bepaalt u forfaitair uw percentage privégebruik. Uw beroepsgebruik en uw btw-aftrek zijn dan gelijk aan 100 min dat percentage privégebruik.

Hoeveel is dan uw privégebruik? Dat is kortweg gelijk aan de afstand woon-werkverkeer (enkel) x 2 x 200 + 6.000. Deze afstand gedeeld door het totaal aantal kilometers op jaarbasis is dan uw percentage privégebruik.

Tip. Woont en werkt u op dezelfde plaats, dan is uw woon-werkafstand dus nihil. Dat staat nu ook effectief zo in de btw-beslissing!

Methode 3: btw-aftrek van 35%. De meest eenvoudige methode dus. Uw beroepsgebruik en dus ook uw btw-aftrek worden forfaitair vastgesteld op 35%. Deze methode moet u dan wel toepassen op alle auto’s die u gemengd gebruikt en meteen ook voor vier opeenvolgende kalenderjaren.

Iets aan gewijzigd nu? Ja! Het is niet meer vereist dat u minstens vier auto’s heeft om deze methode te mogen toepassen.

Nieuw: 4de methode voor lichte vracht

Principieel 85% beroepsgebruik! Voor een lichte vracht die u ook privé gebruikt, is uw btw-aftrek dus principieel gelijk aan 85%. Vereist is wel dat uit de feiten blijkt dat u die lichte vracht dan ook overwegend beroepsmatig gebruikt.

Tip. Voor uw camionette die u quasi uitsluitend beroepsmatig gebruikt, blijft de btw voor 100% aftrekbaar. Met occasioneel privégebruik moet m.a.w. geen rekening meer gehouden worden.

Mogelijk ook slechts 35% beroepsgebruik. Dat is dan kortweg voor de lichte vracht die eigenlijk als gewone auto gebruikt wordt, lees: de consultant die met een pick-up rijdt. In dat geval past de Btw dus ook hier methode 3 voor gewone auto’s toe. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk veelal een feitenkwestie zal zijn.

Ook voor één auto mag u de btw-aftrek vanaf dit jaar forfaitair bepalen op 35%. Voor een lichte vracht die ook privé gebruikt wordt, geldt thans principieel een forfaitaire btw-aftrek van 85%. Vereist is wel dat de lichte vracht dan ook als dusdanig gebruikt wordt, anders geldt ook hiervoor nog slechts een btw-aftrek van 35%.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878