AFTREKBARE KOSTEN - 17.09.2013

Wie zoekt, die vindt... kosten

Het laatste kwartaal van het jaar nadert. Het ideale moment dus om de belastbare winst van 2013 nog te drukken. Eens kijken wat u het best (niet) doet…

Basisprincipe. Om uw winst van 2013 nog zo veel mogelijk te verlagen, komt het erop neer om zo veel mogelijk ‘kosten te vervroegen en/of opbrengsten uit te stellen’. Dat klinkt logisch wellicht, maar toch…

Kosten vervroegen, niet zomaar maken! Het heeft m.a.w. geen zin om speciaal een uitgave te doen enkel en alleen om deze dan alsnog te kunnen inbrengen als beroepskosten. De uitgave zélf blijft immers altijd geld kosten, ook al is ze dan fiscaal aftrekbaar. Anders wordt het natuurlijk als u een uitgave die u sowieso wilde doen begin 2014 kunt vervroegen door deze nú in 2013 nog te doen. Het geld was u dan immers toch kwijt geweest, maar de uitgave is nu wel een jaar vroeger aftrekbaar. Een personeelsfeestje tegen het einde van dit jaar is fiscaal gezien dus beter dan een nieuwjaarsreceptie begin volgend jaar.

Kosten of investeringen? ‘Kosten’ zijn sowieso beter, want die zijn in principe ineens voor 100% aftrekbaar. Investeringen daarentegen zal u moeten afschrijven of m.a.w. die zullen maar voor een deel aftrekbaar zijn in 2013, terwijl u ze wel al volledig zal moeten betalen natuurlijk…

Let op 1! Nog snel wat extra voorraad inslaan, is geen goed idee. Voorraad is fiscaal gezien immers pas aftrekbaar in het jaar waarin die ook effectief verkocht is.

Let op 2! Voor investeringen is een bestelbon alleen niet altijd voldoende om al te kunnen afschrijven. Van belang is nl. ook dat u al eigenaar bent of m.a.w.: er mag geen zgn. eigendomsvoorbehoud gemaakt zijn in de bestelbon, wat bv. bij auto’s meestal het geval is.

Tip. Het voorschot dat u al zou betalen, mag sowieso al afgeschreven worden, ook al is de levering dus nog niet gebeurd.

Ook leuk. Sluit u nu in 2013 nog een zgn. operationele leasing (voor een auto, camionette, machine, …) , dan kunt u een eerste zgn. verhoogde aanbetaling doen en deze dan nog volledig inbrengen als beroepskosten voor 2013. Het voordeel van zo’n type leasing is immers dat er niet afgeschreven moet worden, maar dat de maandelijkse facturen onmiddellijk in aftrek gebracht mogen worden.

Extra voorraad inslaan heeft fiscaal gezien weinig zin, net zoals kosten maken die u anders niet zou maken. Wel zinvol is uitgaven gepland voor 2014 vervroegen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878