BANK - VARIA - 23.10.2013

Weet de fiscus begin 2014 alles over uw rekeningen?

Onlangs werd vastgelegd welke gegevens de banken precies moeten bezorgen aan het zgn. centraal aanspreekpunt en tegen wanneer. Wat zal er zoal gemeld worden en welke mogelijke gevolgen heeft dit bij een fiscale controle?

Het CAP of het centraal aanspreekpunt

Door de versoepeling van het bankgeheim? Eigenlijk wel, ja. Sinds midden 2011 kan de fiscus immers veel gemakkelijker dan vroeger inzage krijgen in uw bankrekeningen. Het probleem is alleen dat de fiscus tot op heden niet weet bij welke bank u een rekening heeft... hij moet dus al gokken of aankloppen bij alle banken tegelijkertijd, maar dat is uiteraard ook niet zo evident.

Vanaf 2014 alles gecentraliseerd? Dat is inderdaad de bedoeling. De fiscus zal immers, weliswaar onder bepaalde voorwaarden, aan dit centraal aanspreekpunt (CAP) bij de Nationale Bank kunnen navragen bij welke banken u zoal een rekening heeft. Hij zal dus veel gerichter en vooral ook sneller informatie kunnen opvragen.

Welke gegevens worden er verzameld?

De rekeningen van iedereen. Dat is inderdaad al het eerste. Alle banken zullen aan het CAP nl. de identiteitsgegevens moeten doorgegeven van al wie bij hen een of meerdere rekeningen heeft. Dit is dus zowel voor de rekeningen van natuurlijke personen als van vennootschappen.

Niet de stand van de rekening! Inderdaad! Wat wordt doorgegeven door de bank, is alleen wie welke rekening heeft. Hoeveel er op die rekeningen staat, wordt niet vermeld.

Welke rekeningen precies? Kortweg, allemaal. Dat zijn dus sowieso de zichtrekeningen, maar daarnaast ook de spaarrekeningen en de termijnrekeningen en zelfs de effectenrekeningen als deze gekoppeld zijn aan een zichtrekening.

Let op 1! Is een bankrekening gemeenschappelijk van man en vrouw bv., dan worden sowieso beide namen doorgegeven.

Let op 2! Ook de rekeningen op naam van een minderjarige worden gemeld, zij het wel op naam van die minderjarige zelf.

Daarnaast ook alle contracten! Ook die worden dus doorgegeven aan het CAP. Concreet gaat het dan om bv. leasingcontracten, hypothecaire en persoonlijke leningen, leningen of verkopen op afbetaling van meer dan € 200, enz.

Tip. Het al dan niet bezitten van een kluis hoeft niet doorgegeven te worden.

Ook voor het verleden! Dat is inderdaad het verrassendste. De centralisatie van alle gegevens gaat terug tot 01.01.2010. Zo moeten de banken alle gegevens van 2010, 2011 en 2012 bezorgd hebben tegen 01.02.2014. De gegevens over 2013 moeten bezorgd worden tegen 31.03.2014.

Let op! Nog snel een rekening afsluiten, helpt niet. Alle rekeningnummers die op gelijk welk ogenblik in het jaar bestaan hebben, moeten immers doorgegeven worden.

Gevolgen bij een fiscale controle?

Neen, niet direct. De fiscus heeft immers alleen toegang tot deze CAP bij een vermoeden van fraude. Bovendien moet de fiscus de gewenste informatie altijd eerst bij u zelf opvragen. Alleen als u niet of niet afdoende antwoordt en er is een vermoeden van fraude, kan immers het bankgeheim opgeheven worden.

Tip. Het is ook niet om het even welke controleur die toegang heeft tot de gegevens van dit CAP. Alleen welbepaalde ambtenaren van de fiscus hebben hier m.a.w. de bevoegdheid voor.

Tegen eind maart 2014 zal er één centrale databank zijn die o.m. kan zeggen welke bankrekeningen u sinds 01.01.2010 in België heeft of gehad heeft. Het saldo op die rekeningen wordt niet gemeld, maar kan de fiscus wel gericht opvragen bij uw bank. Voor dat laatste moet hij dan wel eerst het bankgeheim opheffen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878