VENNOOTSCHAP - FISCALE CONTROLE - 07.11.2013

Passeert uw loon dit jaar tweemaal aan kassa fiscus?

Heeft u zopas met uw boekhouder besproken of u dit jaar voldoende belasting voorafbetaald heeft, dan zit u wellicht met een probleem. Vóór het einde van het jaar kunt u nog wel het een en ander rechtzetten, liet de fiscus onlangs weten.

Waarover gaat het?

Voldoende voorafbetaald? Zit uw zaak in een vennootschap, dan heeft u – zoals heel wat collega’s trouwens – mogelijk zopas met uw boekhouder besproken of u, gelet op het loon dat u dit jaar uit uw bvba haalt, voldoende voorafbetaald heeft. Kwestie van ‘boetes’ te vermijden…

Of bedrijfsvoorheffing ingehouden?Dat is de andere piste… Uw bvba houdt bedrijfsvoorheffing (bv) in en betaalt u dan een soort nettoloon uit. Het resultaat komt op hetzelfde neer: de fiscus beschikt tijdig over de nodige belastinginkomsten.

U heeft geen keuze! Dat werd midden 2012 door het Hof van Cassatie bevestigd. De fiscus mocht van de rechter eisen dat de bvba van uw collega bv betaalde ondanks het feit dat hij privé voldoende voorafbetaald had. Meer nog, uw collega kreeg privé een belastingverhoging aangesmeerd wegens het voordeel dat hij genoten had omdat zijn bvba een brutoloon uitkeerde (arrest, 1 juni 2012).

Begin 2014 strengere controles. De fiscus liet zopas weten dat er te veel vennootschappen zijn die dus ten onrechte geen bv doorstorten. Begin 2014 plant men daarom strenge controles op vennootschappen waarin geen bv inhouden werd op de aan de bedrijfsleider uitgekeerde lonen. Deed u tot nu toe alleen voorafbetalingen, dan riskeert u dus boetes, zo waarschuwt de fiscus, tenzij…

Wat moet u nú doen?

Vóór jaareinde alsnog bv betalen. Dat stelt de fiscus inderdaad als ‘oplossing’ voor, om een controle en de bijbehorende boetes te vermijden. Nadat u eerder dit jaar dus al privévoorafbetalingen deed, mag uw bvba dat bedrag nog eens ophoesten. Uw loon passeert dus een tweede keer langs de kassa. Voor het gat in de begroting 2013 is dat, vooral door de ‘perfecte’ timing van de aankondiging van de fiscus, een meevaller…

Deel loon terugbetalen aan uw bvba. Aangezien uw bvba, nu de fiscus plots niet meer tolerant blijkt, in feite ‘te veel’ loon uitbetaald heeft, mag ze dat bedrag eventueel van u terugeisen. U zal dat dan wel van uw nettoloon moeten terugbetalen omdat het ‘teveel’ al doorgestort werd in het kader van uw voorafbetalingen.

Tip. U hoeft dat niet per se effectief nu meteen terug te betalen. Uw boekhouder kan die vordering boeken in rekening-courant en/of het verrekenen met uw rekening-couranttegoed.

Pas in 2015 weer ‘effen’ met de fiscus? Als u het daarbij laat, dan zal in 2014, na het indienen van uw belastingaangifte, blijken dat u te veel belasting voorafbetaald heeft. De fiscus zal u dat uiteraard terugstorten – het zou er nog aan mankeren – wellicht pas ergens in 2015. U kunt die gratis kredietlijn echter vroeger afsluiten!

Begin 2014 voorafbetaling terugvragen? Dat kan, maar moet u (uw boekhouder) dan wel tijdig doen, nl. in januari of februari! U kunt uw rekening met de fiscus echter nóg vroeger vereffenen.

Nu meteen de bestemming wijzigen! Ideaal is dat uw boekhouder meteen, vóór eind 2013, aan de Dienst voorafbetalingen vraagt om het grootste deel ervan door te storten aan het ontvangkantoor bevoegd voor uw bvba, met daar ‘ingehouden bv’ als finale bestemming. Zo is dat rechtgezet zonder dat u tweemaal langs de kassa passeert.

Uw bvba is verplicht om bedrijfsvoorheffing (bv) in te houden op uw loon. Deed ze dat niet, dan moet u die van de fiscus vóór het jaareinde nog doorstorten om boetes te vermijden. Laat uw boekhouder in het voorkomende geval vóór eind 2013 de bestemming van het grootste deel van uw voorafbetalingen wijzigen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878