WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 06.11.2013

Wanneer passen de herstellingen voor uw huurder?

Er zijn dringende herstellingen nodig aan de woning of het appartement dat u verhuurt. Hoe spreekt u af met uw huurder? Wat kunt u doen als de huurder niet meewerkt of de aannemer niet binnenlaat?

Dringende herstellingen

Uw huurder moet dit toelaten... U heeft als verhuurder immers het recht om dringende herstellingen te doen (of te laten uitvoeren) in de loop van de huur. De huurder kan daar op zich dus niet moeilijk over doen. Hij kan hiervoor in principe dus ook geen huurprijsvermindering vragen.

Let op! Is door de herstellingen de woning tijdelijk niet meer bewoonbaar, dan kan de huurder wel de huur laten ontbinden.

Werken van langer dan 40 dagen. Dan liggen de zaken anders. De Huurwet (artikel 1724 BW) voorziet wel dat de huurder in dat geval een huurvermindering kan vragen.

Tip. In het huurcontract kunt u hierover andere afspraken maken. U kunt perfect voorzien dat de huurder ook werken die langer dan 40 dagen duren, moet dulden zonder dat hij een vermindering van de huurprijs kan vragen.

Wanneer past het?

Enkel mogelijk na afspraak! Mogelijk is het uw huurder zelf die om een herstelling vraagt en spreekt u met hem hiervoor een geschikt moment af. U kunt ook aan de aannemer vragen om met de huurder contact op te nemen om een afspraak te maken.

Tip. Beperk u niet tot een mondelinge afspraak met uw huurder. Stuur hem bv. vlak na uw telefoontje nog een e-mail of een sms’je en vraag hem daarin even om een bevestiging van de afspraak. Zo kunt u nadien bewijzen dat er effectief een afspraak was. Laat u de aannemer rechtstreeks contact opnemen, vraag hem dan om hetzelfde te doen en u een kopie te bezorgen.

Moet de huurder erbij zijn? Dat is niet echt nodig. Hij moet niet constant thuisblijven tijdens de herstelling. De huurder mag wel vragen om aanwezig te zijn mits hij daardoor de uitvoering van de werken niet bemoeilijkt.

Wat als de huurder toch afwezig is? Is de huurder er niet op het afgesproken moment of weigert hij zonder meer dat u langskomt, dan kunt u (of de aannemer) niet zomaar binnengaan in het huurhuis, bv. met uw eigen sleutel. Doet u het toch, dan riskeert u immers een strafsanctie omwille van zgn. huisvredebreuk.

Tip. Wat wel kan, is dat u uitdrukkelijk afspreekt met de huurder dat u met uw sleutel de aannemer mag binnenlaten. Laat dit akkoord wel via e-mail of sms bevestigen door uw huurder om discussies nadien te vermijden.

Hoe moet het dan verder? U stuurt in dat geval het best een aangetekende brief aan uw huurder. Geef daarin aan dat u niet binnenkon (of mocht) en geef een nieuwe datum op waarop u zich met de aannemer zal aanbieden.

Tip. Zet meteen in de brief dat u de extra kosten van de aannemer zal doorrekenen aan de huurder. Maak ook voorbehoud om andere schade, bv. bijkomende kosten aan het huis door niet-uitvoeren van de herstelling, nadien op hem te verhalen.

Helpt ook dat niet? Dan zit er niets anders op dan naar de rechter te stappen. Daar kunt u vragen dat de huurder verplicht wordt om de aannemer binnen te laten. In extreme gevallen kunt u ook de ontbinding van de huur vragen.

Uw huurder kan dringende herstellingen niet weigeren en duren ze niet langer dan 40 dagen, dan kan hij hiervoor geen huurvermindering vragen. Maak vooraf een afspraak met uw huurder en/of vraag uitdrukkelijk de toestemming om zelf met uw eigen sleutel de deur te openen voor de aannemer.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878