BTW - CONTROLE - 13.02.2014

Installateurs in het vizier van de Btw

Er loopt momenteel een controleactie bij installateurs van keukens. Er werd immers vastgesteld dat er regelmatig verkeerd gefactureerd wordt. Wat zijn de aandachtspunten als u keukens installeert en/of elektriciteitswerken uitvoert?

Installatie in privéwoning

In nieuwbouw: 21% btw. Voert u werken uit in een nieuwbouwwoning – u installeert er bv. een keuken of u legt er de elektriciteit in aan – dan moet u 21% btw aanrekenen.

Anders 6% btw? Dat gunsttarief geldt alleen als uw klant u werken laat uitvoeren in een woning van minstens vijf jaar oud. Dat wil echter niet zeggen dat u dan sowieso alles wat u levert en installeert tegen 6% mag afrekenen.

Tip. Zorg ervoor dat u de attesten bij de hand heeft waarin uw klant bevestigt dat zijn woning minstens vijf jaar in gebruik is. Dan kan een btw-controleur daar toch al niet moeilijk over doen.

Toestellen tegen 21% btw! Het leveren en plaatsen (lees: inbouwen) van elektrische keukentoestellen, zoals een vaatwasser, oven, stoomkoker en elektrische kookplaten, zijn uitgesloten van dat gunsttarief. Die moet u dus altijd factureren tegen 21% btw. Dat is dus een van de zaken waarnaar de btw-controleurs nu actief op zoek zijn: “Vergeten om uw factuur op te splitsen? U mag een afrekening verwachten…”

Tip. Dampkappen zijn de enige uitzondering. Plaatst u die in de keuken van een ‘oude’ woning, dan mag dat toch tegen 6% btw.

Ook als elektricien factuur opsplitsen?Gelijkaardige problematiek… Bij de renovatie van een woning mag u de meeste elektriciteitswerken zoals leidingen trekken; stopcontacten plaatsen; inbouwspots, alarmtoestellen e.d. installeren, tegen 6% btw afrekenen. De post ‘plaatsen van lichtarmaturen en lampen’ moet u op uw factuur echter apart aanrekenen tegen 21% btw.

Een professionele installatie

Alles tegen 21% btw, nooit verkeerd? In het verleden werd dat (al te) vaak door boekhouders beweerd. Controleurs zouden dat immers door de vingers zien. Een misvatting…

Medecontractant of niet? Werken waarvoor bij een particuliere klant het gunsttarief mogelijk speelt, moet u bij een klant-handelaar (bv. bij de installatie van een keuken of elektriciteitswerken in een horecazaak of kantoorgebouw) factureren volgens de medecontractantregel. De elektrische keukentoestellen, resp. lichtarmaturen, die u plaatst echter niet: (apart) factureren tegen 21% btw dus.

Opsplitsen dus? Doet u dat consequent op uw facturen, dan moet u bij een btw-controle niets vrezen. Er valt immers niets op aan te merken.

Wat tolereert een btw-controleur? Uw btw-controleur zal evenmin moeilijk doen als u de regel ‘bijzaak volgt hoofdzaak’ correct toepast.

Voorbeeld 1. Het gros van uw werken en factuur slaat op de installatie van een keuken. De post ‘plaatsing van toestellen’ gaat over een beperkt bedrag. U mag alles volgens de medecontractantregel factureren en dus op niets btw aanrekenen.

Voorbeeld 2. De grootste post op uw factuur slaat op de levering van (rollend) keukenmeubilair of de plaatsing van elektrische toestellen. Dan mag u op het totaalbedrag 21% btw aanrekenen, mét vermelding “ beslissing E.T. 84.160 van 12 juni 1995 ”. Het beperkt bedrag dat u aanrekent voor bv. de herstelling van een werkblad, de installatie van een nieuwe afvoerbak, het plaatsen van bijkomende stopcontacten, enz. hoeft u dan niet apart volgens de medecontractantregel te factureren.

Zelfs als u in een oude woning elektrische keukentoestellen plaatst, moet u die steeds tegen 21% btw factureren. Dat geldt ook voor lichtarmaturen. Splits in het voorkomende geval uw factuur op. Zo’n opsplitsing is ook de veiligste aanpak als u dergelijke werken uitvoert voor een klant-handelaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878