BANK - SPAARREKENING - 01.04.2014

De ene spaarrekening is de andere niet

Uw bank biedt twee soorten spaarrekening aan met een verschillende basisrente en getrouwheidspremie. Wat kiest u nu het best, rekening houdend met de recente wetswijzigingen met betrekking tot spaarrekeningen?

Variabel versus vast

Twee types. U kunt kiezen tussen twee types spaarrekening, nl. de klassieke spaarrekening met een relatief hoge basisrentevoet en een lagere getrouwheidspremie of een getrouwheidsspaarrekening met een relatief lage basisrentevoet en een hogere getrouwheidspremie. Bij veel grote banken bedraagt de basisrentevoet voor de klassieke spaarrekening 0,50% en de getrouwheidspremie 0,10%, terwijl dat voor de getrouwheidsspaarrekening respectievelijk 0,10% en 0,90% is. Tegenwoordig zijn er echter heel grote verschillen tussen de verschillende banken.

Tip. U kunt een spaarrekening ook openen via internet. In dat geval krijgt u vaak een hogere vergoeding. Naast hun gewone rekeningaanbod hebben banken zoals BNP Paribas Fortis (met Hello Bank) en Belfius (met Belfius Pulse Start) zelfs een apart internetaanbod. Het voordeel daarvan is dat u geen kosten op uw zichtrekeningen betaalt.

Wanneer is de rente verworven? De basisrente kan dagelijks wijzigen en verwerft u dag op dag. De getrouwheidspremie verwierf u tot 30 september 2013 precies één jaar en één dag na de storting. Uw getrouwheidspremie lag ook bij iedere storting vast voor de komende 12 maanden. Stortte u bv. op 1 april 2012, dan verwierf u de getrouwheidspremie dus op 2 april 2013.

Nieuw. Sinds 1 oktober 2013 wordt de getrouwheidspremie elk kwartaal uitbetaald. Verwerft u ze in april 2014, dan wordt ze dus al op 1 juni 2014 op uw rekening gestort.

Zeer flexibel. U kunt om het even wanneer geld storten op en afhalen van uw spaarrekening. Dankzij die flexibiliteit bent u niet gebonden aan specifieke data, zoals bij een termijnrekening. Automatisch worden de laatste stortingen daarbij eerst opgenomen. Bovendien is er geen minimumbedrag voor een afhaling of voor een storting.

Welke spaarrekening kiezen?

Klassieke spaarrekening. In de eerste plaats dient een spaarrekening om over een reserve te beschikken die u kunt gebruiken voor onverwachte uitgaven. Aangezien u dan soepel geld van uw spaarrekening moet kunnen afhalen, is de klassieke spaarrekening met een hoge basisrente daarvoor het ideale instrument.

Getrouwheidsspaarrekening. Indien u uw geld voor een langere termijn op uw spaarrekening plaatst, is de getrouwheidsspaarrekening, met een hogere getrouwheidspremie, uiteraard meer aangewezen. Hierbij is de basisrente wel lager dan bij een klassieke spaarrekening.

Combinatie? Ja, dat kan! U kiest vrij voor een van deze twee spaarrekeningen in functie van uw concrete situatie, maar u kunt dus ook gewoon de twee types combineren. Een extra spaarrekening openen, kost immers niets extra!

‘Meeneembaar’. Als u bij uw bank geld van de ene spaarrekening naar een andere spaarrekening (bij dezelfde bank dus) wilt overdragen, riskeerde u tot voor kort de getrouwheidspremie op de overgedragen som te verliezen.

Nieuw. Sinds 1 januari 2014 behoudt u echter uw opgebouwde getrouwheidspremie en ‘getrouwheidsperiode’ bij een overschrijving van de ene naar de andere spaarrekening bij dezelfde bank.

Een spaarrekening brengt al niet veel op, maak dus zeker de juiste keuze tussen de verschillende types in functie van de bestemming van uw geld of van uw spaarhorizon of kies voor een combinatie van beide.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878