SCHENKING - 02.06.2014

Schenken in Nederland kan nog!

Specialisten vreesden dat de fiscus een schenking voor de Nederlandse notaris als ‘misbruik’ zou beschouwen. De fiscus schept nu zelf duidelijkheid...

Schenkingsrechten besparen. U wilt bv. de aandelen van uw vennootschap of een beleggingsportefeuille schenken aan uw kinderen. U wilt echter wel nog inkomsten (dividenden, interesten) behouden uit die aandelen of beleggingen of in uw vennootschap het stemrecht van die aandelen blijven uitoefenen. Daarom schenkt u zgn. met voorbehoud van vruchtgebruik. Zo’n schenking kan in principe alleen notarieel gebeuren. Schenkt u voor een Belgische notaris, dan moeten er op die schenking 3% (3,3% in Wallonië) schenkingsrechten betaald worden. Schenkt u echter voor een Nederlandse notaris, dan moeten er géén schenkingsrechten betaald worden en in principe moeten er bij uw overlijden ook geen successierechten meer betaald worden op die geschonken goederen wanneer u als schenker na de schenking nog drie jaar blijft leven.

‘Fiscaal misbruik’? Sommige specialisten vreesden dat de fiscus de zgn. fictiebepaling van art. 9 W.Succ. zou toepassen op dergelijke schenkingen. De fiscus doet dat nl. ook voor een zgn. gesplitste aankoop waarbij de ouders het vruchtgebruik van bv. een appartement aan zee kopen en de kinderen de blote eigendom en waarbij de ouders voorafgaand aan de schenking het nodige geld voor die aankoop aan de kinderen schenken. Bij het overlijden van de ouders dooft het vruchtgebruik dan uit en moeten de kinderen geen successierechten meer betalen op dat appartement. De fiscus vindt dat ‘fiscaal misbruik’, tenzij er op de voorafgaande schenking schenkingsrechten betaald worden (beslissing nr. E.E. 98.937, 18.07.2013) . Aangezien beide technieken sterk op elkaar lijken, vreesden sommigen dat de fiscus zou eisen dat er ook op de schenking met voorbehoud van vruchtgebruik schenkingsrechten betaald worden.

Fiscus stelt gerust! Hij zegt nu nl. dat hij een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of een ander levenslang recht voor de Nederlandse notaris in principe niet als ‘fiscaal misbruik’ zal beschouwen, voor zover deze schenking geen deel uitmaakt van een ‘gecombineerde constructie’. Zijn standpunt over de ‘gesplitste aankoop’ geldt m.a.w. alleen daarvoor en niet voor schenkingen voor de Nederlandse notaris.

Volgens de fiscus is een schenking voor de Nederlandse notaris in principe géén ‘fiscaal misbruik’, ook niet als er geschonken wordt met voorbehoud van vruchtgebruik.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878