BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 02.06.2014

Voetbal, ook fiscaal een feest?

Door de WK-gekte heeft de voetbalmicrobe ook ú te pakken en u wilt voor het komende voetbalseizoen seats of loges huren om met zakenrelaties wedstrijden te bekijken. Wat zijn de fiscale spelregels nu weer en hoe zit het met de btw?

Hoe wordt voetbal fiscaal behandeld?

Voetbal, een feest!U ziet het al helemaal voor zich... Samen met een paar zakenrelaties supporteren voor uw favoriete voetbalclub en ondertussen, al dan niet met een hapje en een drankje, hopelijk ook nog goede zaken doen. Kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen.

Ook op fiscaal vlak? Als uw vennootschap de kosten van de huur van businessseats of een loge als beroepskosten zou kunnen aftrekken, zou dat natuurlijk interessant zijn. Kan dat? Wat als u ook iets te eten aanbiedt aan uw klanten?

Businessseats of loge huren. De kosten om seats of een loge te huren zijn voor uw vennootschap voor 100% aftrekbaar als publiciteitskosten in de mate waarin het gebruik ervan gericht is op het voeren van publiciteit (Comm. IB 53/160) .

Tip. Zorg er bv. voor dat de naam van uw bedrijf zichtbaar is via bv. vlaggen, reclameborden of logovermelding op tafels en maak hiervan foto’s als bewijs voor uw controleur.

Let op! Geeft u gewoon een aantal toegangskaarten cadeau aan een goede klant of leverancier, zonder verder enige vorm van publiciteit, dan zijn die kosten slechts voor 50% aftrekbaar als receptiekosten.

U biedt uw gasten eten en drinken aan. Geniet u samen met uw gasten van een etentje in de loge of meer algemeen binnen de omheining van het sportcomplex, dan zijn de kosten daarvan voor de fiscus geen restaurantkosten, maar receptiekosten. Bijgevolg zijn dergelijke kosten dus maar voor 50% aftrekbaar (Ci.RH. 243/520.662, 09.07.1999 en AFZ/2004-0171, 26.05.2004) .

Tip. Eet u vóór of na de match samen met uw gasten in een nabijgelegen restaurant (buiten de omheining van het sportcomplex), dan zijn de kosten daarvan wel gewone restaurantkosten die voor 69% aftrekbaar zijn.

Privé belastbaar? Neen, noch uzelf, noch uw klanten zullen voor het bijwonen van zo’n voetbalmatch, waarvan toch alle kosten door uw vennootschap betaald worden, privé belast worden op een voordeel van alle aard.

Let op! Als u zelf als gast uitgenodigd wordt om in Brazilië naar de Rode Duivels te gaan kijken, dan zijn de reiskosten daarvan (vervoer, verblijf, enz.) bij u privé in principe wel belastbaar als voordeel van alle aard, het toegangsticket daarentegen niet (addendum van 03.09.2013 aan Ci.RH. 241/603.725) .

Hoe zit dat met de btw?

Businessseats en loges. Voor de Btw geldt hetzelfde als voor de Directe Belastingen wat betreft de toegangskaarten, de huur van de businessseats, enz. De btw is voor uw vennootschap dus volledig recupereerbaar voor zover de kosten gemaakt zijn met het oog op het voeren van publiciteit. Is dat niet het geval, dan is de btw helemaal niet aftrekbaar.

Tip. Geeft u een inkomkaart cadeau aan een zakenrelatie, dan kan de btw daarop afgetrokken worden zolang de prijs van die kaart maximaal € 50 (excl. btw) bedraagt.

U biedt uw gasten eten en drinken aan. Voor de Btw zijn dit zgn. kosten van onthaal (art. 45, §3, 4° W.Btw) . De btw op die kosten is dan ook niet aftrekbaar.

De kosten voor een loge of voor businessseats zijn volledig aftrekbaar voor de Belastingen en ook de btw erop is aftrekbaar indien u het publicitaire karakter en gebruik kunt aantonen. Eten en drinken in het stadion zijn echter receptiekosten en dus voor 50% aftrekbaar voor de Belastingen. De btw erop is niet aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878