ONROEREND GOED - HUUR - 07.10.2014

Is een vzw hetzelfde als uw eigen bvba?

Verhuurt u een pand aan uw eigen vennootschap, dan worden de huurinkomsten vanaf een bepaalde grens fiscaal beschouwd als loon. Geldt dat ook als u verhuurt aan een vzw waarvan u zelf bestuurder bent?

Uw eigen bvba als huurder

Huurinkomen voordeliger dan loon! Daar draait het inderdaad allemaal om. De huur die u ontvangt van uw bvba is fiscaal gezien voor u privé nl. een zgn. onroerend inkomen. Dat wordt ook wel belast tegen de normale belastingtarieven, maar u moet er niet op voorafbetalen én er zitten ook geen sociale bijdragen op, dat scheelt uiteraard al direct een serieuze slok op de borrel...

Fiscaal ook hoger kostenforfait. Dat maakt het nog interessanter, natuurlijk. Kortweg geniet u nl. een forfaitaire kostenaftrek van in principe 40%. De huur die u ontvangt van uw bvba wordt m.a.w. slechts voor 60% belast. Veel beter dus dan de forfaitaire aftrek van in principe slechts 3% die u krijgt op uw salaris.

Slechts tot bepaalde grens? Jawel, anders zou u uiteraard in de verleiding kunnen komen om geen loon meer op te nemen uit uw bvba en in ruil daarvoor alleen nog huur te vragen, maar dan gevoelig méér dan voorheen. Die vlieger gaat dus niet op. In de mate waarin de huurinkomsten van uw bvba immers hoger liggen dan een bepaalde grens, worden die fiscaal gezien nl. toch beschouwd als loon, met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Wat is die fameuze grens? Kortweg, het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen x 5/3 x de zgn. revalorisatiecoëfficiënt. Die laatste is ook een soort index en ligt voor inkomstenjaar 2014 op 4,23. Concreet betekent dit dus dat uw huurinkomsten niet hoger mogen zijn dan 7,05 keer het ki. Al wat u meer zou ontvangen aan huur, wordt fiscaal gezien m.a.w. beschouwd als loon.

Uw ‘eigen’ bvba? Hiermee wordt er bedoeld de vennootschap waarvan u zelf zaakvoerder of bestuurder bent. Heeft u m.a.w. alleen aandelen, maar bent u geen zaakvoerder, dan is er dus geen probleem. Uw huurinkomsten kunnen dan m.a.w. geen loon worden op fiscaal vlak.

Tip. Is het pand dat u verhuurt eigendom van uzelf en uw vrouw, dan is alleen uw deel van de huur vatbaar voor die ‘herkwalificatie’, tenzij uw vrouw medezaakvoerder of -bestuurder is natuurlijk.

‘Uw’ vzw als huurder

De lokale sportclub, enz.? Inderdaad. De meeste verenigingen van welke aard ook zijn ook zgn. rechtspersonen, nl. vzw’s. Zo’n vzw heeft dan eveneens een raad van bestuur, waaronder een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en andere bestuursleden.

U verhuurt als bestuurder aan uw vzw. Gaat de raad van bestuur daarmee akkoord, dan is dat uiteraard perfect mogelijk. De vraag is echter of de huurinkomsten die u dan ontvangt van de vzw waarvan u zelf bestuurder bent, fiscaal ook aanzien worden als loon zodra deze een bepaalde drempel overschrijden.

Principieel geen ‘gevaar’! U kunt wat dat betreft dus gerust zijn. De zgn. huurherkwalificatie geldt alleen bij vennootschappen in de strikte zin van het woord. Een vzw is wel een rechtspersoon, maar geen vennootschap en bijgevolg blijft de huur die u privé ontvangt van ‘uw’ vzw bij u privé steeds belast als onroerend inkomen.

Let op! Het mag uiteraard niet gaan om een vzw die zich bezighoudt met winstgevende activiteiten. Zo’n vzw kan fiscaal gezien dan immers gelijkgesteld worden met een vennootschap.

Alleen bij verhuur aan een eigenlijke vennootschap kunnen huurinkomsten bij u privé deels belast worden als loon en dan nog alleen als u effectief zaakvoerder of bestuurder bent van die vennootschap. Privé een pand verhuren aan een vzw waarvan u zelf bestuurder bent, is wat dat betreft dus geen probleem.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878