FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 24.11.2014

Even goed nadenken vóór u nu nog snel kosten maakt!

Het einde van het jaar nadert en dat is traditioneel hét moment om nog snel wat kosten te maken om zo uw belastbaar inkomen voor dit jaar te verminderen. Dit jaar is er echter een bijzondere reden om dat niét te doen. Welke?

Wanneer kosten ‘vervroegen’?

Minder belastingen op inkomen 2014. Hoe meer kosten u nog van uw inkomen van dit jaar in mindering kunt brengen, hoe lager uw belastbaar inkomen voor 2014 zal zijn en dus hoe minder belasting u volgend jaar moet betalen.

Tip. U kunt fiscaal ook al goederen en diensten in mindering brengen die u (grotendeels) pas volgend jaar zal verbruiken, bv. huur, verzekeringen, abonnementen, nutsvoorzieningen, mazout, kantoormaterieel, … Voorwaarde is volgens de fiscus wel dat u die kosten ook dit jaar al betaalt. Enkel een factuur hebben, volstaat dus niet, ze moet ook al betaald zijn!

Enkel als u meer verdiend heeft. De kosten die u in 2014 inbrengt, kunt u natuurlijk niet nog eens in aftrek nemen in 2015. Kosten vervroegen is daarom eigenlijk alleen maar interessant in jaren waarin u meer verdiend heeft dan gewoonlijk waardoor uw gemiddeld belastingtarief hoger is dan andere jaren. Verdient u elk jaar hetzelfde, dan heeft kosten vervroegen dus weinig zin.

Investeringen. Vervroegt u bepaalde investeringen, dan is enkel de afschrijving, bv. 10% of 20% van de prijs, aftrekbaar. Bovendien kunt u voor de fiscus maar beginnen afschrijven als ofwel de investering al geleverd is, ofwel u al eigenaar bent van de investering, ofwel u een voorschot betaald heeft. Enkel het voorschot is dan afschrijfbaar.

‘Indiciair gevaar’! Wanneer de fiscus een zgn. indiciaire afrekening maakt, zet hij alle kosten die u dit jaar nog betaalt, aan de ‘te verantwoorden kant’. Vermits u niet méér kunt uitgeven dan wat er binnenkomt, moet u de vervroegde uitgaven dus kunnen verantwoorden met geld dat u officieel heeft verdiend of dat uit andere bronnen zoals een lening, handgift, enz. afkomstig is.

Maak de juiste kosten. Het is bv. een slecht idee om enkel voor de belastingen kosten te maken die u anders nooit zou maken. Verder zijn sommige kosten ook maar beperkt fiscaal aftrekbaar.

Waarom in 2014 niet doen?

Nieuwe berekening sociale bijdragen. Tot nu toe werden de sociale bijdragen berekend op uw belastbaar beroepsinkomen van drie jaar terug. Vanaf 2015 worden ze echter berekend op de inkomsten van het jaar zelf.

Gevolgen voor 2014? U zal nooit sociale bijdragen betalen op uw inkomen van 2014. De bijdragen die u dit jaar heeft betaald, werden nl. berekend op uw inkomen van 2011, en de bijdragen van 2017 zullen berekend worden op uw inkomen van 2017 en niet op dat van 2014.

Verband met kosten vervroegen? U bespaart geen sociale bijdragen door kosten te ‘vervroegen’ naar 2014, integendeel. U zal immers sociale bijdragen betalen op de kosten die niet meer aftrekbaar zijn van uw belastbaar inkomen in 2015 omdat u ze vervroegd heeft naar 2014. Of omgekeerd, vervroegt u deze kosten niet naar 2014, dan verminderen ze uw inkomen van 2015 en bespaart u volgend jaar wél sociale bijdragen.

Tip. Het fiscaal voordeel is enkel een ‘verschuiving’. Het voordeel van geen sociale bijdragen te betalen op uw inkomen van 2014 is definitief. Dáárom is kosten vervroegen dit jaar geen goed idee.

Kosten ‘vervroegen’ is fiscaal interessant in jaren waarin u meer verdiend heeft dan gewoonlijk. Dit jaar is het in principe echter geen goed idee. Uw inkomsten van 2014 tellen nl. niet mee voor de sociale bijdragen en mogen dus wat hoger liggen. Uw inkomsten van 2015 tellen wél mee en liggen dus beter wat lager.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878