PERSONEEL - STUDENTEN - 02.12.2014

Uw jobstudent komt toch niet bij u werken...

De jobstudent die bij u in de weekends werkt of die in de kerstvakantie zou komen werken, laat u weten dat hij niet zal komen. Kan hij dat zomaar de dag voordien laten weten en wat met de reeds gereserveerde dagen?

Uw jobstudent geeft er de brui aan

Op het einde van de termijn. Een studentencontract duurt maximaal één jaar. Het eindigt op het einde van de voorziene termijn of kan natuurlijk ook in onderling akkoord stopgezet worden.

Zomaar weg van de éne dag op de andere? Neen, wil de jobstudent een einde maken aan zijn studentenwerk bij u, dan moet hij hiervoor een opzeg geven. Hij kan dus niet zomaar aankondigen dat hij morgen niet zal komen.

Eén dag of drie dagen opzeg. De jobstudent moet u één kalenderdag opzeg geven voor een studentencontract van maximaal één maand. Voor een studentencontract van meer dan één maand zijn dat drie kalenderdagen.

En welke opzeg moet u zelf geven?

Drie of zeven dagen. Voor een studentencontract van maximaal één maand geeft u een opzeg van drie kalenderdagen. Voor een langer contract geldt een opzeg van zeven kalenderdagen.

Let op! Verstuur de opzeg aangetekend. Ook voor studenten gaat deze in op de maandag die volgt op de betekening. De betekening is ook hier de derde werkdag volgend op de dag dat u hem verstuurde.

Tip. De eerste drie werkdagen van het studentencontract ligt dat anders. In die ‘proefperiode’ kunt u de student telkens ’s avonds melden dat hij ’s ochtends niet meer hoeft te komen.

Moet u dat ontslag ook motiveren? Neen, dat hoeft niet. Die verplichting om het ontslag te motiveren geldt m.a.w. niet voor studenten.

Opzegdagen zijn kalenderdagen. Het hoeven dus geen werkdagen van de student te zijn. Zegt u op in een periode waarin de student normaal gezien niet werkt, dan hoeft hij de volgende keer gewoon niet meer te komen. Omgekeerd kan uw jobstudent dus zondagavond ook zeggen dat hij het volgende weekend niet zal komen.

Gereserveerde dagen nog annuleren?

Het principe van ‘gereserveerde dagen’. Jobstudenten kunnen slechts 50 dagen per jaar tegen een goedkoop RSZ-tarief werken. Zeker naar het einde van het jaar toe is het dus belangrijk na te gaan of de student nog niet te veel gewerkt heeft.

Let op! Er werd al wel aangekondigd dat die 50 dagenregel versoepeld en omgezet zou worden naar 400 uren, maar dat is thans dus nog niet het geval.

Hoe weet u dat zeker? Vraag dat de student u een attest bezorgt van student@work. Daarop ziet u hoeveel dagen hij dit jaar nog goedkoop kan werken. U kunt de dagen die hij bij u komt werken dan ‘reserveren’ door reeds voordien een Dimona-aangifte te doen.

Tip. Via zo’n Dimona-aangifte weet u zeker dat de dagen die de student bij u zal werken nog binnen de goedkope periode van 50 dagen vallen en kunt u die ook ‘reserveren’ t.o.v. andere werkgevers.

Daar nadien nog op terugkomen? Dat kan. Was er reeds een contract getekend, dan zorgt u er het best voor dat u dit tijdig opzegt. Zo’n opzeg kunt u immers ook geven vóór het contract ingaat.

Let op! Vergeet niet om ook tijdig die dagen in de Dimona-aangifte te annuleren. Doet u het vooraf, dan is er geen probleem. Vergeet u dit te doen of annuleert u pas nadien, dan riskeert u dat de RSZ daar moeilijk over doet.

Een jobstudent die er de brui aan geeft, moet u vooraf een opzeg geven van één of drie dagen. Het hoeft wel niet te gaan om werkdagen. Zijn die dagen al ‘gereserveerd’ doordat u een Dimona-aangifte deed, vergeet dan niet om die tijdig te annuleren om problemen met de RSZ te vermijden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878