SLECHTE BETALERS - INCASSO - 10.03.2015

Wat als uw rappels niet helpen?

Uw rappels hebben niet het gewenste effect bij enkele wanbetalers. Een incassobureau, advocaat of deurwaarder als volgende stap, maakt dat een verschil?

Wat kan een incassobureau juridisch gezien? Eigenlijk niet meer dan wat u zelf ook kunt. Het kan er bij slechte betalers op aandringen om te betalen, bv. door in uw plaats te bellen of door rappels te sturen. Voor zo’n incassobureau is dat natuurlijk hun vak, ze pakken dat soort opvolging van slechte betalers dan ook professioneel aan en mogelijk maakt dat het verschil. Daar houdt het echter op. Zo’n incassobureau kan dus niet in uw plaats beslissen om de zaak voor de rechtbank te brengen.

Advocaat en deurwaarder kunnen meer. Heel wat advocaten en gerechtsdeurwaarders hebben ook zo’n ‘minnelijke’ incassoactiviteit. Zij sturen dan in uw plaats een rappel en/of bellen de slechte betalers eventueel rechtstreeks op. Haalt dat niets uit, dan kunt u aan uw advocaat of eventueel rechtstreeks aan een gerechtsdeurwaarder vragen om er een zaak van te maken en dus een dagvaarding te betekenen.

Let op! Zo’n gerechtsdeurwaarder kan niet gaan pleiten. Daarvoor heeft u principieel dus nog altijd een advocaat nodig.

Beslag leggen? Neen, dat kan geen van de drie. Principieel moet u daarvoor immers eerst langs de rechter gepasseerd zijn. Een incassobureau, een advocaat of een deurwaarder kunnen dat m.a.w. niet op eigen houtje. Daar staat wel tegenover natuurlijk dat nog steeds heel wat mensen ‘spontaan’ de link leggen tussen een gerechtsdeurwaarder en een verhuiswagen die alles komt ophalen. In die zin heeft een rappel verstuurd door een gerechtsdeurwaarder dus mogelijk wel een ander effect dan wanneer u die zelf stuurt.

Is het wel de moeite om er finaal een zaak van te maken? Dat is dan dé vraag natuurlijk als u na alle rappels nog steeds niet betaald bent. Uiteraard heeft het dan weinig zin om de klant te laten dagvaarden als hij weinig of niets heeft om eventueel in beslag te laten nemen.

Tip. Een gerechtsdeurwaarder is verplicht om u te informeren over de zgn. solvabiliteit van de slechte betaler en weet uiteraard ook of hij daar al vaker aan de deur gestaan heeft. Hij kan dus meestal goed inschatten of het wel de moeite is om er een zaak van te maken.

Een incassobureau maakt indruk met een professionele aanpak, maar kan enkel aandringen. Hetzelfde geldt in se ook voor een advocaat of deurwaarder, zij het dat zij er nadien wel vlotter een zaak van kunnen maken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878