RECHT - VARIA - 08.12.2015

Binnenkort ook kilometerheffing voor uw camionette?

Vanaf 1 april 2016 wordt het eurovignet in België vervangen door een zgn. kilometerheffing. Is dat dan voor dezelfde voertuigen of zal uw camionette er mogelijk ook door getroffen worden? Even kijken wat u er nu al over moet weten.

Van eurovignet naar kilometerheffing

Eurovignet nog tot 31 maart 2016. De nieuwe kilometertaks zal m.a.w. maar gelden vanaf 1 april 2016. Vervalt uw eurovignet nog vóór die datum, dan zal u bijgevolg alsnog een nieuwe moeten aanvragen. De geldigheidsperiode daarvan zal dan echter beperkt worden tot 31 maart 2016.

Tip. Heeft u reeds een eurovignet van vóór 1 november 2015, dan zal dat ook nog ná 31 maart 2016 geldig zijn. U heeft dan m.a.w. te veel betaald, maar dat zal u teruggestort worden.

Let op! Die terugstorting gebeurt echter niet automatisch. U of uw boekhouder moet hiervoor tussen 1 januari en 30 april 2016 een aanvraag doen op de website van de Vlaamse Belastingdienst ( http://belastingen.vlaanderen.be ).

Eurovignet verdwijnt dan definitief? Ja en neen! Die kilometerheffing zal weliswaar in de plaats komen van het eurovignet, maar vooralsnog enkel voor het gebruik van de Belgische wegen. Rijdt u met uw camion met een maximaal toegelaten massa of zgn. MTM van minstens 12 ton op wegen in Nederland, Luxemburg, Denemarken of Zweden, dan moet u dus nog altijd een eurovignet hebben, ook ná 31 maart 2016!

Nieuwe heffing ook enkel voor camions? Neen! Het eurovignet geldt inderdaad alleen voor camions met een MTM van minstens 12 ton, maar dat is niet zo voor die kilometerheffing. Die laatste geldt vanaf 1 april 2016 immers al voor voertuigen met een MTM van 3,5 ton of méér. Het is m.a.w. perfect mogelijk dat u tot nu toe geen eurovignet nodig had, maar u wel die kilometerheffing zal moeten betalen vanaf 1 april 2016.

Dus ook voor een ‘serieuze’ camionette? Absoluut! Zodra uw camionette een MTM heeft van minstens 3,5 ton, ontsnapt u er niet meer aan. In de praktijk gaat het dus in principe om alle voertuigen waarvoor een rijbewijs C of CE vereist is.

Let op! Of u het voertuig nu uitsluitend gebruikt voor goederenvervoer of niet, is dus voor die kilometerheffing niet van belang.

Tip. Voertuigen voor personenvervoer, zoals bv. bussen en campers vallen er niet onder.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Altijd eerst online registreren. Daar kunt u inderdaad niet onderuit! Elk voertuig voor vrachtvervoer met een MTM van meer dan 3,5 ton moet u registreren op Satellic (http:// www.satellic.be/nl-BE ). U ontvangt vervolgens een ‘bakske’ of een zgn. On Board Unit, afgekort OBU, dat dan de afgelegde kilometers zal vastleggen. U betaalt daarvoor een waarborg van € 135.

Tip. De kilometerheffing is op zich wel een gewestelijke bevoegdheid, maar die registratie geldt wel ineens voor heel België of m.a.w. voor de drie gewesten. Geen drie bakskes in uw cabine dus...

Ik rij alleen in het dorp? Dat is in eerste instantie niet van belang! Ook dan moet u m.a.w. uw camion of zware camionette registreren en dus voorzien van zo’n ‘bakske’ of OBU. Voor die registratieplicht is dus alleen de MTM van belang, niet het effectieve gebruik.

Ook altijd kilometerheffing betalen? Neen, dat niet. Hier is het wel van belang waar u precies rijdt. Die kilometerheffing is nl. alleen verschuldigd voor het gebruik van autostrades en mogelijk ook voor belangrijke secundaire wegen. De precieze prijs per kilometer zelf varieert o.m. naargelang van de MTM en de zgn. Euronorm.

De kilometerheffing is veel ruimer dan het eurovignet en geldt dus ook al voor een zware camionette. U zal immers elk voertuig met een MTM van minstens 3,5 ton moeten registreren en voorzien van een ‘bakje’, ongeacht op welke wegen u rijdt. Dat laatste is wel van belang voor het bedrag zelf van de kilometerheffing.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878