BANK - LENING - 01.12.2015

Kinderen slachtoffer van uw successieplanning?

Stel, u koopt een tweede woning en op aanraden van de bank doet u dat voor de successierechten ‘gesplitst’. U koopt nl. het vruchtgebruik en uw kinderen de blote eigendom. Is dat nadelig voor het fiscaal voordeel van hun woninglening?

Gesplitste aankoop

Wat? Wanneer de kinderen volwassen zijn en het huis uit zijn, beslissen de ouders vaak om te verhuizen van hun te groot geworden woning naar een kleinere woning of een appartement. In dat geval raden o.a. de banken bijna steevast aan om die aankoop zgn. gesplitst te doen, samen met de kinderen. De ouders kopen dan het levenslange vruchtgebruik van die woning, terwijl de kinderen de blote eigendom kopen. Hetzelfde wordt doorgaans aangeraden wanneer de ouders een tweede verblijf, bv. een appartement aan zee, kopen.

Voordeel? Later, bij het overlijden van de ouders, dooft het vruchtgebruik dan uit, zoals dat heet, en worden de kinderen automatisch volle eigenaar van de woning. Ze hoeven er dan in principe echter geen successierechten meer op te betalen. Zo’n gesplitste aankoop is m.a.w. een tegenwoordig goed ingeburgerde en voor iedereen toegankelijke vorm van successieplanning.

Impact op de woningfiscaliteit?

‘Enige’ woning. Dat is de voornaamste voorwaarde om voor een woninglening recht te hebben op het fiscaal voordeel van de zgn. woonbonus. Door die gesplitste aankoop worden ze echter ook eigenaar van een woning, weliswaar slechts ‘blote’ eigenaar. De vraag is dan uiteraard welke invloed die gesplitste aankoop heeft op het fiscaal voordeel voor de woninglening van de kinderen.

Kinderen hebben al woonbonuslening. In dat geval is er geen probleem! De kinderen zullen door de gesplitste aankoop immers hun recht op de woonbonus niet verliezen. Of het hun enige woning is, wordt nl. beoordeeld op 31.12 van het jaar waarin de lening gesloten wordt. Verwerven ze nadien nog een tweede woning, dan doet dat de woonbonus m.a.w. niet meer verloren gaan.

Goed om te weten. Ook de ‘toeslag’ op de woonbonus die ze gedurende de eerste tien jaar krijgen, blijft in principe behouden.

Wat bij een ‘oude’ lening? Mogelijk hebben de kinderen hun woninglening gesloten vóór 01.01.2005, dus vóór de invoering van de woonbonus. Ze hebben dan nog recht op het ‘oude’ fiscaal voordeel van het zgn. bouwsparen. Ook in dat geval blijft hun fiscaal voordeel zonder meer behouden na de gesplitste aankoop.

Kinderen hebben nog geen lening. In dat geval is er wél een probleem. Willen de kinderen immers ná de gesplitste aankoop zelf lenen om een woning te kopen, dan zullen ze daarvoor géén recht hebben op de woonbonus. Hooguit zullen ze nog recht hebben op het veel kleinere fiscaal voordeel van het zgn. langetermijnsparen.

Goed om te weten. De Vlaamse regering is wel zinnens om vanaf 2016 ook voor een tweede, derde, ... woning de woonbonus toe te staan, weliswaar voor een lager bedrag.

Bij het overlijden van de ouders? Dan worden de kinderen volle eigenaar van de woning. Ze bezitten dan een volwaardige tweede woning en niet enkel de blote eigendom ervan. Hebben ze een woonbonuslening die nog geen tien jaar loopt, dan verliezen ze voor de toekomst de toeslag van € 760 en eventueel van € 80 op de woonbonus. Ze hebben in dat geval m.a.w. enkel nog recht op het basisbedrag van de woonbonus. Valt de lening onder het ‘oude’ voordeel van het bouwsparen, dan ondervinden de kinderen daarentegen geen nadeel.

Hebben uw kinderen op het ogenblik van de gesplitste aankoop al een woninglening, dan zullen ze daar in principe geen nadeel van ondervinden. Willen ze echter zelf nog een eerste woning kopen waarvoor ze zullen lenen, dan zal hun fiscaal voordeel doorgaans kleiner zijn door die gesplitste aankoop.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878