PERSONEEL - AANWERVEN - 06.01.2016

Aanwerven eerste werknemer voordeliger in 2016!

Werft u een eerste werknemer aan in 2016, dan zal dit een pak voordeliger worden. Wat is er dan veranderd en welke aanwervingen komen daarvoor precies in aanmerking?

Eerste aanwervingen zijn voordelig

Dat was voorheen al zo.Dat weet u... Voor uw eerste tot en met vijfde aanwerving kreeg u immers een RSZ-vermindering. Het ging wel om een vermindering die vooral het eerste jaar na de aanwerving hoog was. Na ongeveer drie jaar was die vermindering afgelopen.

Nog voordeliger sinds 2016? Inderdaad! De ministerraad besliste om deze regeling nog voordeliger te maken. De tekst moet wel nog altijd gepubliceerd worden, maar dat zou op korte termijn gebeuren.

Wat verandert er precies?

Geen RSZ meer voor eerste aanwerving? Dat is al bij al toch wel een straffe maatregel. U betaalt sinds 2016 voor zo’n eerste werknemer enkel nog het brutoloon. De ‘gewone’ patronale bijdragen van zo’n 33% vallen dus weg. Er zijn nog slechts enkele kleine RSZ-bijdragen die u moet blijven betalen, maar die liggen in de meeste sectoren niet hoger dan zo’n 1%.

Tijdens de ganse aanwerving. Het grote verschil is bovendien dat dit nu geldt voor de ganse periode dat de werknemer in dienst is bij u.

Concreet. Werft u een eerste bediende aan met een brutoloon van € 3.000, dan houdt die daar netto € 1.841,74 van over. In de nieuwe regeling blijven uw kosten beperkt tot het brutoloon.

Een pak voordeliger dan voorheen. De eerste kwartalen kreeg u voorheen voor een eerste werknemer een RSZ-vermindering. Daardoor moest u het eerste jaar voor de bediende in het voorbeeld enkel nog zo’n 10% aan patronale RSZ betalen. Na ongeveer drie jaar betaalt u echter wél de volle 33%. Die bediende met een brutoloon van € 3.000 kost u daardoor al snel € 4.000. Sinds 2016 kost die dus € 1.000 minder per maand.

Wie komt precies in aanmerking? Voorwaarde is dat u geen enkele werknemer in dienst heeft en tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 een eerste werknemer aanwerft. Wie u aanwerft, maakt niet uit. Het hoeft bv. geen werkloze te zijn.

Wel enkel voor nieuwe aanwervingen. De nieuwe regeling geldt dus niet voor een werknemer die al van vóór 2016 in dienst is.

Uw eerste werknemer nu ontslaan? Dat helpt niet. Ontslaat u uw bestaande werknemer en werft u onmiddellijk iemand nieuw aan, dan komt die nog niet in aanmerking. De nieuwe regeling kan immers enkel toegepast worden indien u gedurende de vier kwartalen voorafgaand aan de aanwerving niemand in dienst had. U moet dus al vier kwartalen wachten om iemand nieuw aan te werven...

Let op! De RSZ bekijkt deze voorwaarde bovendien op het niveau van de zgn. technische bedrijfseenheid. Dit betekent dat het bv. ook geen zin heeft om een bestaande werknemer in te schrijven als werknemer onder een nieuwe vennootschap.

Hoe zit dat voor de 2de tot 6de werknemer? Voor hen krijgt u geen vrijstelling van patronale RSZ. De huidige RSZ-verminderingen zijn wel iets voordeliger. Voor uw zesde werknemer krijgt u sinds 2016 voor het eerst ook een RSZ-vermindering.

Tip. Vooral voor uw tweede en uw zesde aanwerving is de nieuwe RSZ-vermindering een pak voordeliger dan voorheen.

Werft u voor het eerst een werknemer aan in 2016, dan betaalt u daarvoor zogoed als geen patronale RSZ meer. U betaalt dus enkel het brutoloon. Voor uw tweede én uw zesde aanwerving krijgt u sinds 2016 ook een veel voordeligere RSZ-vermindering dan voorheen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878