DEFINITIE KMO - 03.02.2016

Bent u vanaf nu langer een kmo, ook voor de fiscus?

Naar aanleiding van de omzetting van de Europese accountancyrichtlijn werd er onlangs een nieuwe definitie van kmo’s ingevoerd (wet van 18.12.2015, BS 30.12.2015) . Hoe bepaalt u vanaf nu of het bedrijf nog aan de criteria voldoet om als kmo aanzien te worden?

Werken die nieuwe regels ook door op fiscaal vlak, zodat u de fiscale gunstmaatregelen voor kmo’s nu langer kunt genieten?

Met welke andere belangrijke wijzigingen moet u nu rekening houden? Is de consolidatieplicht ook versoepeld? Moet u nu ook minder snel een commissaris aanstellen? En zullen de nieuwe Europese auditverplichtingen binnenkort ook voor u een impact hebben?

Groot, klein of micro?

Nieuwe criteria

Een vennootschap die geen moedervennootschap is en die geen deel uitmaakt van een consortium is nu klein als ze niet meer dan één van de volgende criteria overschrijdt: omzet € 9.000.000 (voorheen € 7.300.000), balanstotaal € 4.500.000 (voorheen € 3.650.000), gemiddeld personeelsbestand 50. Voor jaarrekeningen van boekjaren die een aanvang nemen vanaf 1 januari 2016 is het personeelsbestand dus nog slechts één van de criteria. De vroegere regel dat een vennootschap die meer dan 100 werknemers telde, geen kleine vennootschap kan zijn, is dus afgeschaft.

Het gemiddelde personeelsbestand moet u in principe berekenen als het gemiddeld aantal personeelsleden in voltijdse equivalenten dat geregistreerd is in Dimona bij het einde van elke maand van het boekjaar.

Nieuwe benadering

Daar waar een vennootschap vroeger een grote vennootschap was zodra minstens twee van de bovenstaande criteria in het laatste of voorlaatste afgesloten boekjaar overschreden werd, krijgt ze nu pas de categorie grote vennootschap nadat ze die criteria minstens twee opeenvolgende boekjaren overschreden heeft. De toetsing moet dus gebeuren a.d.h.v. het laatste en het voorlaatste afgesloten boekjaar.

Geconsolideerd?

Enkel moedervennootschappen of vennootschappen die deel uitmaken van een consortium moeten de criteria nu nog op geconsolideerde basis berekenen. Voor andere vennootschappen worden de criteria niet meer op geconsolideerde basis bekeken, ook niet wanneer ze deel uitmaken van een groep, tenzij ze op hun beurt binnen die groep een moedervennootschap zijn. De bedragen van omzet en balanstotaal mogen nu bij die berekening ook gewoon opgeteld worden, zonder eliminaties, en met het oog op de conclusie vergeleken worden met de hogervermelde criteria verhoogd met 20% (omzet € 10.800.000 en balanstotaal € 5.400.000). Als u in de loop van het boekjaar een bedrijf overneemt, moet u enkel met de post-acquisitie-omzet rekening houden. Als u de vereenvoudigde methode (criteria plus 20%) gebruikt, mag u die omzet ook pro rata met het aantal maanden meerekenen.

Daarnaast heeft de wetgever een soort van antimisbruikbepaling voorzien. Hierdoor vallen vennootschappen die louter opgericht zijn met als doel de verplichtingen rond verslaggeving te ontwijken, ook onder de berekening op geconsolideerde basis.

Overgangsbepalingen

De nieuwe drempels zijn van toepassing op boekjaren die een aanvang nemen na 31 december 2015. Als u afsluit op 31 december 2016, moet u in een overgangsfase enkel kijken naar boekjaar 2015 om uw grootte te bepalen. Vanaf 2017 moet u kijken naar twee opeenvolgende boekjaren, 2015 en 2016.

Micro-entiteiten

Microvennootschappen zijn vennootschappen die geen moedervennootschap of dochtervennootschap zijn en die niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden op balansdatum: € 700.000 omzet, € 350.000 balanstotaal, jaargemiddelde van tien personeelsleden. Die vennootschappen zullen hun jaarrekening kunnen opstellen volgens een ‘micro-schema’. Hun definitie is ook van belang voor eventuele fiscale gunstmaatregelen.

Fiscaal

Hoewel de verhoogde criteria van art. 15 W.Venn. en de regel dat met uitzondering van de overgangsfase de criteria in twee opeenvolgende boekjaren overschreden moeten zijn, ook fiscaal doorwerken, wordt fiscaal nog steeds de regel gehanteerd dat de toetsing op geconsolideerde basis moet gebeuren. Voor de toetsing van de voorwaarden kunt u nu wel ook gebruik maken van de hierboven beschreven alternatieve benadering waarbij de bedragen uit de enkelvoudige jaarrekening kunnen beoordeeld worden aan de hand van de criteria verhoogd met 20%. Als u volgens de nieuwe regels klein bent op 31 december 2015, kunt u in 2016 de gunstmaatregelen voor kmo’s genieten.

Download een lijst met de fiscale gunstmaatregelen voor kleine vennootschappen van http://tipsenadvies-financieelmanagement.be/download – code FM 02.09.18.

Overige wijzigingen

Jaarrekening

Aangezien er vanaf boekjaar 2016 micro-, kleine en grote vennootschappen zijn, zal het formaat van de jaarrekening aangepast worden. Neerlegging op papier of via pdf van deze nieuwe jaarrekeningen wordt momenteel voorzien vanaf 31 juli 2016. Neerlegging via XBRL wordt voorzien vanaf 1 april 2017. De inhoud van de jaarrekeningen wijzigt ook. De presentatie van de balans en resultatenrekening wordt aangepast. Het belangrijkste nieuwe element is de aparte vermelding van niet-recurrente opbrengsten en kosten, zowel voor bedrijfsresultaten als voor financiële resultaten.

U mag op basis van de nieuwe bepalingen niet langer een sociale balans en een lijst met deelnemingen opnemen in de jaarrekening (verkort schema). U moet deze gegevens alsook een verslag van betalingen aan overheden voortaan apart neerleggen.

De waarderingsregels zijn eveneens gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat u niet langer ontwikkelingskosten mag activeren. Verder zijn er wijzigingen m.b.t. de herwaarderingsmeerwaarden, vorderingen op meer dan één jaar, bestellingen in uitvoering en voorzieningen voor risico’s en kosten.

Consolidatie

Ook de criteria voor ‘een groep van beperkte omvang’ (voorheen een kleine groep) en een grote groep veranderen (art. 16 W.Venn.) . Een groep wordt nu als ‘klein’ gedefinieerd en is dus vrijgesteld van de consolidatieverplichting, indien deze groep niet meer dan één van de volgende criteria overschrijdt op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar: omzet € 34.000.000, balanstotaal € 17.000.000, gemiddeld personeelsbestand 250. Een groep wordt pas als groot beschouwd in jaar X+2 (vroeger in X+1) als zij deze criteria in jaar X+1 en jaar X overschrijdt.

Commissaris

Beursgenoteerde vennootschappen, vennootschappen die groot zijn of die deel uitmaken van een groep die een consolidatie dient op te stellen en dient te publiceren, zijn wettelijk verplicht een commissaris, lid van het Instituut van Bedrijfsrevisoren, aan te stellen. Omdat de consolidatieplicht versoepeld is en de kmo- criteria verhoogd werden, zal het aantal vennootschappen dat een commissaris moet aanstellen, afnemen.

Audithervorming

De regering heeft nog tot de zomer de tijd om de wetgeving inzake auditverplichtingen aan te passen. De meeste wijzigingen gelden slechts voor zgn. public interest entities, bv. beursgenoteerde ondernemingen.

  • Sinds 1 januari is uw bedrijf een kmo zolang u de criteria (omzet 9 miljoen, balanstotaal 4,5  miljoen, gemiddeld personeelsbestand 50) niet gedurende twee opeenvolgende boekjaren overschreden heeft. Als overgangsmaatregel moet u op 31 december 2016 enkel kijken naar boekjaar 2015 om uw grootte te bepalen.
  • Die nieuwe drempels werken ook door op fiscaal vlak. Fiscaal moet de toetsing wel nog altijd op geconsolideerde basis gebeuren. U mag uw cijfers voor omzet en balanstotaal nu echter ook gewoon (zonder eliminatie van intragroepsverrichtingen) optellen en ze vergelijken met de nieuwe criteria plus 20%.
  • De drempels om vrijgesteld te zijn van de consolidatieverplichting zijn eveneens verhoogd.
  • De nieuwe Europese auditbepalingen moeten nog in de nationale wetgeving opgenomen worden, maar de belangrijkste nieuwe verplichtingen die daaruit zullen voortvloeien gelden enkel voor zgn. public interest entities, bv. beursgenoteerde bedrijven.
  • Het schema van de jaarrekening zal aangepast worden in de loop van 2016 en 2017.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878