BTW - FACTUUR - 19.02.2016

De betaling van de btw uitstellen!?

Sinds 01.01.2016 staat de factuur centraal in het facturatiegebeuren. Kan dat van invloed zijn op het tijdstip van doorstorting btw? We lichten concreet toe.

Factuurdatum cruciaal. Vroeger werd de zgn. opeisbaarheid van de btw bepaald door de datum waarop u goederen leverde of op de datum waarop uw dienst voltooid was. Sinds 2016 hangt die opeisbaarheid samen met de datum waarop u uw facturen opstelt (wet van 06.12.2015, BS 17.12.2015) !

Tip. Dit geldt in principe ook voor uw voorschotfacturen.

Tegen wanneer dus uw btw betalen? Dat hangt af van de datum van uw factuur! Levert u bv. op 26 maart goederen bij uw klant en factureert u die levering op 11 april, dan moest u die factuur vroeger opnemen in uw btw-aangifte over de maand maart. De btw erop moest u dan vóór 20 april betaald hebben. Sinds 2016 moet die factuur in uw btw-aangifte van april komen en moet de btw bijgevolg pas uiterlijk op 20 mei betaald zijn. Bent u kwartaalaangever, dan gelden dezelfde principes, nl. opname in uw btw-aangifte voor het tweede kwartaal en betaling vóór 20 juli, waar dit vroeger btw-aangifte eerste kwartaal en betaling vóór 20 april geweest zou zijn.

Let op! Het omgekeerde geldt dus ook. Ontvangt u goederen in maart die pas in april gefactureerd worden, dan kunt u voortaan de aangerekende btw pas in de btw-aangifte over april in aftrek nemen, of ingeval u kwartaalaangever bent, pas in uw btw-aangifte over tweede kwartaal.

Beter in het begin van de maand uw facturen maken?Dat heeft u goed gezien! Die factuur van bv. 26 maart betekent immers, zoals gezegd, dat u uiterlijk op 20 april de btw erop moet doorstorten. Uw factuurdatum enkele dagen verlaten tot bv. 2 april, geeft u immers één maand meer de tijd om te betalen, nl. tot 20 mei. Bent u kwartaalaangever, dan heeft u zelfs nog meer tijdsvoordeel, want dan moet u de btw pas tegen 20 juli doorstorten. Bijkomend voordeel is dat de kans dan ook groter is dat uw klant u al betaald heeft zodat u de btw eigenlijk niet echt meer moet voorfinancieren...

Volledig vrij spel eigenlijk? Neen, dat nu ook weer niet. U moet nog altijd uw facturen opstellen uiterlijk de 15de van de maand volgend op de maand waarin u de goederen geleverd of diensten beëindigd heeft. Levert u bv. goederen op 29 februari, dan moet u ten laatste op 15 maart factureren. Bent u een kwartaalaangever, dan zal u die factuur m.a.w. moeten opnemen in uw btw-aangifte over het eerste kwartaal. Zelfs als u dit niet zou doen, blijft de btw erop te betalen tegen 20 april!

Factureert u in het begin van de maand, dan heeft u meer tijd om de btw door te storten aan de staat. Als het wat meezit, heeft uw klant tegen dan zijn factuur en dus ook de verschuldigde btw al aan u betaald, zodat u die btw eigenlijk niet meer moet voorfinancieren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878