GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 05.02.2016

Dit jaar minder loon opnemen, doen of beter niet?

Door een aantal investeringsplannen zou het u goed uitkomen om in 2016 meer geld in uw vennootschap te laten en privé is het haalbaar om het met minder loon te doen. Is uw loon voor 2016 verlagen dan een goed idee of toch niet?

Waarom zou u uw loon verminderen?

Uw vennootschap kan het geld gebruiken. Bij het opmaken van de jaarrekening voor boekjaar 2015 stelt u vast dat uw vennootschap een beetje krap bij kas zit. Na betaling van alle leveranciers en van uw loon, blijft er maar weinig geld meer over om dit jaar te investeren.

Privé voldoende financiële ademruimte. Stel dat u aan de andere kant dit jaar privé met minder inkomsten kunt rondkomen. U heeft bv. de laatste jaren een flink spaarpotje aangelegd of uw partner heeft een voldoende groot inkomen om aan de cash-behoeften van uw gezin te voldoen.

Loon verminderen? Immers, als u uw loon voor 2016 vermindert of zelfs naar nul herleidt, houdt uw vennootschap meer geld over, zodat ze niet of minder moet lenen voor haar investeringen. Tegelijkertijd komt u privé niet in de problemen. Integendeel, u betaalt dan voor inkomstenjaar 2016 privé minder belastingen en sociale bijdragen. Dit lijkt dus een win-winsituatie te zijn, maar is dat ook effectief wel zo... ?

Waarom meestal geen goed idee?

Loon nodig voor verlaagd tarief. Uw vennootschap heeft maar recht op het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting als ze aan ten minste één zaakvoerder een minimumbezoldiging toekent. U of een andere zaakvoerder moet dus een loon krijgen van minstens € 36.000 of een loon dat ten minste gelijk aan de winst van uw vennootschap als die lager is dan € 36.000.

Loon nodig voor uw groepsverzekering. Loopt er in uw vennootschap een groepsverzekering of een zgn. IPT, dan is de aftrek van de premie daarvoor beperkt in verhouding tot uw loon. De zgn. 80%-grens wordt immers berekend op het loon dat regelmatig en ten minste elke maand betaald of toegekend wordt. Neemt u dit jaar minder of zelfs geen loon op, dan zijn er dus in 2016 minder of geen premies aftrekbaar.

Een interessanter alternatief

Loon laten boeken op rekening-courant. Die boeking komt erop neer dat uw loon dan wel toegekend is, maar nog niet betaald. Zowel voor het verlaagd tarief vennootschapsbelasting als voor de zgn. 80%-grens volstaat het echter dat uw loon toegekend is. Het moet daarvoor niet effectief betaald zijn. U kunt m.a.w. uw ‘normale’ loon gewoon laten boeken op uw rekening-courant (rc), maar de betaling ervan dan uitstellen. Wanneer uw vennootschap opnieuw voldoende cash heeft, kunt u het alsdan effectief laten uitbetalen aan u privé.

Wel ook al belastbaar! Een toegekend maar nog niet betaald loon is voor u privé al belastbaar. Uw vennootschap moet er dus de nodige bedrijfsvoorheffing op betalen en uw privébelasting en sociale bijdragen worden ook op dat toegekende loon berekend, niet op het al effectief betaalde loon.

Tip. Uw vennootschap kan desgevallend op uw vordering via rc ook interesten toekennen. Die interest is voor uw vennootschap aftrekbaar is en privé betaalt u er ‘slechts’ 27% rv op en geen sociale bijdragen. In principe is het nog niet uitbetaalde loon geen geldlening, zodat die interest dus ook niet in aanmerking komt voor een herkwalificatie in een dividend.

Uw loon verminderen kan nadelig zijn voor het verlaagd vennootschapstarief en uw groepsverzekering. Die nadelen kunt u vermijden door uw loon te laten boeken via rekening-courant, maar nog niet of slechts deels te laten uitbetalen. Op dit via rekening-courant geboekt loon, wordt u privé ook wel ineens belast!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878