HANDELSHUUR - 01.02.2016

Een verhoging van de huurprijs...

Vraagt de handelshuurder een huurhernieuwing, dan kunt u als verhuurder daar een hogere huurprijs aan koppelen. Hoe pakt u dat dan concreet aan?

De huurder vraagt de huurhernieuwing aan. In dat geval kunt u als verhuurder de hernieuwing toekennen, maar deze koppelen aan andere voorwaarden. U kunt in dat geval een hogere huurprijs vragen, maar u kunt ook vragen om de bijdrage in de kosten of andere modaliteiten aan te passen.

Wat als huurder niet akkoord gaat? Blijft er tussen u en de huurder onenigheid over de nieuwe voorwaarden, dan moet de huurder zich binnen de 30 dagen wenden tot de vrederechter. Die zal in dat geval uitspraak doen.

Met welke criteria houdt de vrederechter rekening? Gaat het om een hogere huurprijs, dan liggen de criteria uitdrukkelijk vast in de wet. Het gaat om de prijs die in de wijk, de agglomeratie of de streek gewoonlijk gevraagd wordt voor vergelijkbare panden. Hij kan ook rekening houden met de bijzondere aard van de handel en het voordeel dat de huurder heeft als hij lokalen onderverhuurt.

Hoe moet u dat als verhuurder dan aanpakken? Eerder oordeelde de rechter dat u in dat geval voldoende concrete elementen moet aanbrengen om de huurprijs te verhogen. De rechter vond dat u als verhuurder een soort dossier moet kunnen voorleggen met bv. een vergelijking met de huurprijs van gelijkaardige panden in de buurt. Enkel dan kan hij een deskundige aanstellen om dit verder te onderzoeken.

Zo’n dossier hoeft niet, zei Cassatie onlangs... Het Hof van Cassatie (Cass., 10.12.2015 ) vernietigde onlangs dit vonnis. Het stelde hierbij impliciet dat u als verhuurder zelf niet met een bewijs op de proppen hoeft te komen. Het is dan aan de rechter om een deskundige aan te stellen om te onderzoeken of er voldoende elementen zijn om de prijs te verhogen.

Anders bij een tussentijdse verhoging van de huur! U kunt als verhuurder immers ook bij het einde van elke driejaarlijkse periode een verhoging van de huurprijs vragen. In dat geval stelt de wet uitdrukkelijk dat u zelf het bewijs moet leveren van nieuwe omstandigheden waardoor de huurprijs ten minste 15% gestegen is. Kunt u zelf geen elementen daarvoor aanbrengen, dan maakt uw vraag hier geen kans.

U hoeft als verhuurder niet zelf te kunnen verantwoorden waarom u een hogere huurprijs vraagt, zei het Hof van Cassatie onlangs. Laat dit dus gerust over aan een deskundige die de vrederechter aanstelt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878