FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 01.02.2016

Fiscaal voordeel als u niet rechtstreeks dakisolatie betaalt?

Onlangs liet de minister weten dat de fiscus de afgelopen jaren te streng geweest is bij het toekennen van het fiscaal voordeel voor dakisolatie. Waar gaat dat precies over en wat kunt u desgevallend doen?

Energiebesparende investeringen

Dakisolatie als enige overblijver. Een aantal jaren geleden kon u voor heel wat energiebesparende investeringen een fiscaal voordeel genieten via uw privéaangifte. Die fiscale ‘snoepdoos’ werd echter meer en meer ingeperkt! Vandaag is een investering in dakisolatie de enige energiebesparende investering die fiscaal nog ‘gesponsord’ wordt.

In de drie gewesten? Jawel! Zowel Brussel, Wallonië als Vlaanderen blijven ook nog in 2016 fiscaal gezien een investering in dakisolatie aan een privéwoning van minstens vijf jaar oud aanmoedigen. Voor uitgaven gedaan in 2016 krijgt u van elk gewest een belastingvermindering van 30% van de gedane uitgave, met een maximum van € 3.070 per woning.Neen, enkel Wallonië en Vlaanderen blijven ook nog in 2016 fiscaal gezien een investering in dakisolatie aan een privéwoning van minstens vijf jaar oud aanmoedigen. Voor uitgaven gedaan in 2016 krijgt u van daarvoor een belastingvermindering van 30% van de gedane uitgave, met een maximum van € 3.070 per woning. Brussel heeft het fiscaal voordeel voor dakisolatie sinds inkomstenjaar 2016 afgeschaft.

Let op! Welk gewest bevoegd is, wordt bepaald door de plaats waar u woont op 1 januari van het zgn. aanslagjaar. De ligging van de woning is dus niet doorslaggevend. Tip. Vaak kunt u ook nog een premie of subsidie genieten, afhankelijk van uw woonplaats en/of netwerkbeheerder. U kunt dit zelf nagaan ( http://www.premiezoeker.be, http://bruxellesenvironnement.be , http://www.wallonie. be ).

Wie heeft de factuur betaald?

Vanwaar die vraag? Kortweg, omdat de fiscus het fiscaal voordeel alleen maar toestaat aan de belastingplichtige die de uitgaven ook werkelijk betaald heeft. Doorgaans is dat dus de persoon op wiens naam de factuur van de aannemer opgemaakt is.

Directe betaling aan aannemer nodig. Zo kunt u het inderdaad ook stellen. Alleen diegene die de factuur betaald heeft, zit fiscaal goed. In de praktijk betekent dat echter ook dat in bepaalde situaties sommigen uit de fiscale boot vallen.

Onrechtstreekse betaling uitgesloten?Dat is toch wat de fiscus ervan maakt... Denk daarbij bv. aan de situatie waarin mede-eigenaars onderling overeenkomen dat voor de eenvoud een enkele mede-eigenaar de factuur betaalt. De andere mede-eigenaars betalen dan vervolgens hun aandeel terug aan die ene mede-eigenaar. Of zo u uw deel van de factuur aan uw partner betaalt. Diegene die een stuk van de factuur terugbetalen, maar niet rechtstreeks aan de aannemer, hebben geen recht op het fiscaal voordeel. Het is die fiscale ongelijkheid die aan de minister voorgelegd werd (parl. vr. nr. 291, Piedboeuf, 21.04.2015).

Extra voorwaarde die niet in de wet staat.Goed nieuws dus, want de minister zegt dat de fiscus een voorwaarde toevoegt aan de wet en dat kan niet! De enige wettelijke voorwaarde is dat de uitgave werkelijk betaald moet zijn! Nergens staat dat alleen een rechtstreekse betaling fiscaal oké is. Dat is trouwens al een paar keer in de rechtspraak zo gesteld en de fiscus zal zich daarbij neerleggen, zo laat de minister nog weten!

Wat kunt u desgevallend doen? Heeft u een betaling gedaan aan een familielid of aan uw partner en daardoor uw fiscaal voordeel voor dakisolatie niet gekregen, dan kunt u daarvoor in bezwaar gaan. Voor ‘fouten’ inzake de vermindering voor energiebesparende investeringen kunt u zelfs een zgn. ambtshalve ontheffing vragen. Daardoor kunt u nog teruggaan tot inkomstenjaar 2013...

Ook wie de factuur voor dakisolatie onrechtstreeks betaalt door zijn deel ervan aan iemand anders terug te betalen, heeft recht op het fiscaal voordeel voor dakisolatie! Een rechtstreekse betaling aan de aannemer is dus geen vereiste. Ga desgevallend in bezwaar of vraag een zgn. ambtshalve ontheffing.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878