AFTREKBARE KOSTEN - 19.02.2016

Premie gewaarborgd inkomen beter niet inbrengen?

U heeft een eenmanszaak en u heeft gehoord dat het beter kan zijn om de premies voor een verzekering gewaarborgd inkomen niet als beroepskosten in te brengen. De eventuele uitkering zou dan nl. niet belastbaar zijn. Is dat zo?

Uitkering gewaarborgd inkomen

Wat was er gebeurd? Een vrouw die een kruidenierszaak openhield, werd getroffen door een ernstige ziekte waardoor ze haar zaak moest stopzetten. Gelukkig had ze een zgn. verzekering gewaarborgd inkomen afgesloten. Na de stopzetting kreeg ze van de verzekeringsmaatschappij een jaarlijks bedrag van ± € 26.500 uitbetaald.

Uitkering niet aangegeven. De vrouw nam deze uitkering niet op in haar aangifte in de personenbelasting. Volgens haar was de uitkering immers niet belastbaar, vermits ze de premies niet afgetrokken had als beroepskosten.

Wat vond de fiscus daarvan? Die ging niet akkoord en achtte de uitkering wel degelijk belastbaar. De vrouw had het ontvangen bedrag, aldus de fiscus, nl. moeten opgeven als een ‘pensioen’.

Wat vond de rechter daarvan? Hij gaf de fiscus gelijk (Gent, 08.12.2015) . Het blijkt immers duidelijk uit de voorwaarden van de verzekeringspolis dat de uitkering betrekking had op de beroepswerkzaamheid van de vrouw. Welnu, ‘toelagen, die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op een beroepswerkzaamheid’ zijn belastbaar als een ‘pensioen’ (art. 34, §1, 1° WIB 92) . Het is daarbij niet van belang of de premies al dan niet als beroepskosten afgetrokken werden.

Wat moet u hiervan onthouden?

Wanneer is de uitkering belastbaar? De uitkering van een verzekering gewaarborgd inkomen is sowieso belastbaar wanneer u de premies afgetrokken heeft als beroepskosten (GwH, 10.05.2007; Cass., 12.11.2009) . Zoals de rechter in deze zaak echter terecht beslist heeft, is de uitkering ook belastbaar wanneer u de premies niet fiscaal in aftrek gebracht heeft. Tenminste wanneer de uitkering een vergoeding is voor een zgn. bestendige inkomstenderving. Dat was hier het geval.

Hoe belast? De uitkering wordt tegen het ‘normaal’ tarief belast, dus tot 50%. U heeft eventueel wel recht op een belastingvermindering voor vervangingsinkomsten.

Wanneer dan niet belastbaar? Dat is enkel het geval wanneer u de premies niet als beroepskosten afgetrokken heeft én de uitkering geen inkomensverlies vergoedt. Het is echter redelijk uitzonderlijk dat de uitkering van een verzekering gewaarborgd inkomen geen inkomensverlies vergoedt. De naam zegt het immers zelf…

Tip. Mocht u twijfelen of uw polis al dan niet voorziet in een compensatie voor een inkomstenderving, dan bekijkt u dit het best even met uw verzekeringsmakelaar. Enkel wanneer de uitkering bedoeld is om de ‘fysiologische en/of economische invaliditeit’ te vergoeden, kan ze niet belastbaar zijn.

Let op! De premies zijn in dat geval wel niet aftrekbaar.

In principe dus de premies inbrengen? Dat is inderdaad normaal gezien het best. U betaalt de premies nl. sowieso. Neemt u ze in aftrek als beroepskosten, dan kosten ze u de facto toch een stuk minder. De aftrek levert u immers jaarlijks een belastingbesparing op tegen het ‘normaal’ belastingtarief, dus tot 50%. Heeft u dan het geluk dat er nooit een uitkering betaald wordt, dan staat er tegenover die aftrekpost uiteraard ook geen belastbaar inkomen.

De uitkering van een verzekering gewaarborgd inkomen is bijna altijd belastbaar. Het feit of u de betaalde premies fiscaal ingebracht heeft als beroepskosten of niet, is wat dat betreft niet van belang. Neem de betaalde premies dus sowieso op als beroepskosten zodat de nettokostprijs ervan voor u toch lager ligt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878