BELEGGEN - FISCAAL - 09.02.2016

Speculatietaks: ook voor uw aandelen?

Sinds 1 januari 2016 moet u privé een zgn. speculatietaks betalen als u binnen de zes maanden na aankoop uw aandelen met winst verkoopt. Wat houdt die taks in en wat als u de aandelen van uw vennootschap verkoopt? Wat is er van belang?

Voortaan geduldig zijn?

Toch gewoon zes maanden wachten? Klopt, maar zover was u uiteraard ook al . Die nieuwe speculatietaks is immers maar van toepassing wanneer u aandelen aangekocht heeft en u deze binnen de zes maanden na aankoop opnieuw verkoopt. Geduld wordt dus fiscaal beloond.

Laatste aankoopdatum telt! Dit is vooral van belang wanneer u hetzelfde aandeel meerdere keren koopt. Stelt dat u 100 aandelen in februari 2016 koopt en nog eens 100 van dezelfde aandelen in april om vervolgens te verkopen in augustus 2016. Vermits u dan de laatst aangekochte aandelen minder dan zes maanden in bezit heeft, zal de speculatietaks verschuldigd zijn.

Aandelen van vóór 2016? Dan hoeft u niet wakker te liggen van die speculatietaks. Die taks geldt immers maar voor aandelen die u sinds 1 januari 2016 gekocht heeft. Op aandelen aangekocht in bv. december 2015 is die speculatietaks dus niet van toepassing.

Zelfs bij verkoop binnen de zes maanden? Inderdaad, zelfs dan! Uw aandelen aangekocht in bv. december 2015, kunt u dus reeds in februari 2016 verkopen zonder dat u daarvoor speculatietaks moet betalen. Voor de aandelen aangekocht in 2016, liggen de zaken dus anders.

Hoeveel en waarop?

Belasting op winst. U wordt simpelweg belast op het verschil tussen de verkoop- en aankoopprijs van het aandeel, althans voor zover dat verschil positief is uiteraard. Uw bank zal daarop dan automatisch 33% meerwaardebelasting inhouden.

Tip. Die belasting die uw bank inhoudt, is meteen een eindbelasting die een zgn. bevrijdende werking heeft. U moet die m.a.w. dan zelf niet meer opnemen in uw privéaangifte.

Let op! Indien u bij de aandelenverkoop winst maakt via een buitenlandse rekening, moet u die dus nog wel opnemen in uw privéaangifte.

Minderwaarde verrekenbaar? Ja, maar in beperkte mate. Minderwaarden mogen enkel verrekend worden indien de aandelen hetzelfde identificatienummer of zgn. ISIN-code hebben. Heeft u m.a.w. een minderwaarde op een bepaald aandeel, maar een meerwaarde op een ander aandeel, dan mogen die onderling niet verrekend worden.

Geldt dat voor al uw aandelen?

Alleen beursgenoteerde effecten.Niet op alles dus... Het gaat enkel om beursgenoteerde aandelen, opties en warrants. Uw beleggingsfonds en uw zgn. Tak 21-verzekeringsbelegging blijven dus ook gespaard van die speculatietaks.

Tip. Beursgenoteerde aandelen die u erft, zijn ook vrijgesteld van de speculatietaks.

Aandelen van uw eigen vennootschap? Neen, geen probleem daarvoor. Die kunt u met winst verkopen zonder 33% meerwaardebelasting te moeten ophoesten.

Ook voor uw vennootschap? Neen! De speculatietaks geldt énkel voor particuliere beleggers. Zij is dus niet van toepassing op de aandelen die uw vennootschap aanhoudt in andere vennootschappen, zelfs al zijn ze dus beursgenoteerd.

Let op! Verkoopt uw kmo-vennootschap haar aandelen binnen het jaar na de aankoop, dan is de meerwaarde erop wel belastbaar tegen 25,75%.

Enkel effecten die beursgenoteerd zijn én die u privé in 2016 aangekocht heeft, zullen bij verkoop binnen de zes maanden belast worden tegen 33%. De aandelen van uw eigen vennootschap of de aandelen die uw vennootschap zelf aanhoudt, worden niet geviseerd, net zomin als uw Tak 21-belegging of uw beleggingsfonds.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878