VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 05.02.2016

Toch soms nog een monsterboete mogelijk?

De monsterboete is eigenlijk dood en begraven! Hoe kan het dan dat een rechter die boete eind 2015 nog oplegde voor kleine niet-aangegeven voordelen?

Monsterboete is eigenlijk verleden tijd. Door een wetswijziging van eind 2014 werden de regels voor de toepassing van de zgn. aanslag geheime commissielonen serieus aangepast. Eerst en vooral werd het tarief drastisch verlaagd van 309% naar 103%. Verder kan de fiscus de aanslag niet meer toepassen als de genieter binnen de twee en een half jaar vanaf 1 januari van het aanslagjaar ‘ondubbelzinnig’ geïdentificeerd wordt. Meestal zal dat wel het geval zijn...

Dus toch ook voor kleine niet-aangegeven privévoordelen? De fiscus had in 2013, dus vóór de wetswijziging, al laten weten dat hij de aanslag niet meer zou toepassen op beperkte niet-aangegeven privévoordelen in uw vennootschap. Denk daarbij bv. aan een privé restaurantkost die door uw vennootschap betaald wordt en niet op uw rekening-courant geboekt wordt, noch op uw loonfiche gezet is (Ci.RH. 421/628.803 van 22.07.2013) . Het was de bedoeling dat dit standpunt ook in de wet opgenomen zou worden, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. In de zgn. memorie van toelichting bij de wet heeft de minister wel gesteld dat deze administratieve tolerantie blijft bestaan.

Waarom dan niet aanvaard door rechter? Eind 2015 kwam een zaak voor de rechter waar de controleur de aanslag geheime commissielonen toegepast had op een aantal kleine niet-aangegeven privévoordelen inzake tv, restaurant en schilderwerken. De vennootschap verwees naar die administratieve tolerantie, maar daar had de rechter geen oren naar. Als de wettelijke voorwaarden voor de toepassing van de aanslag vervuld zijn, kan het soepele standpunt in een circulaire de rechtmatige toepassing van de wet niet verhinderen, aldus het arrest (Gent, 03.10.2015) .

Wat moet u het best onthouden? Die rechter heeft helaas gelijk. De wet is de wet en daar kan de fiscus niet van afwijken, niet in het nadeel van de belastingplichtige, maar dus ook niet in zijn voordeel. De circulaire inroepen voor de rechtbank heeft dus geen zin. Gelukkig loopt het zelden zo’n vaart. De meeste controleurs volgen de circulaire wel, zodat u de aanslag geheime commissielonen kunt vermijden door de privékosten bij u te laten belasten als voordeel van alle aard, of eventueel zelfs enkel als kost te laten verwerpen bij uw vennootschap.

Tip. Goed om te weten is dat u wel moet bewijzen dat een kost aftrekbaar is voor uw vennootschap, maar dat het aan de fiscus is om aan te tonen dat u en voor welk bedrag u voordelen van alle aard genoten heeft.

Door een zgn. administratieve tolerantie wordt de aanslag in de praktijk niet toegepast op kleine niet-aangegeven privévoordelen die ook niet op rc geboekt zijn. Deze tolerantie staat wel niet in de wet en dus kan een rechter die naast zich neerleggen. Houd daar dus het best rekening mee.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878