AFREKENING - 22.02.2016

Uw aanslag ‘bijna’ juist: akkoord?

U heeft onlangs uw aanslagbiljet ontvangen en dit wijkt slechts enkele euro’s af van wat uw boekhouder berekend heeft. Niet de moeite dus om te reageren?

‘Iets’ meer of minder? Omwille van die paar euro’s verschil slechts tussen de afrekening van de fiscus en de voorberekening die uw boekhouder gemaakt heeft, veronderstelt u dat uw aanslag correct gebeurd is. En voor die paar euro’s wilt u zich wellicht ook niet laten kennen...

Uw boekhouder informeren? Ja, u doet dat toch het best. Het kan immers zijn dat dat verschil te verklaren is door een ‘foutje’ in uw aanslag. Stel, uw echtgenote rijdt met het openbaar vervoer naar het werk. U heeft daarom in uw privéaangifte een vergoeding woon-werkverkeer van € 450 opgenomen. Daarop betaalt u geen privébelasting. De fiscus heeft op uw aanslag die vrijstelling echter gewijzigd naar € 380 waardoor u in feite € 35 te veel belasting betaalt, zijnde 50% op € 450 - € 380.

Bezwaar aantekenen dan? In principe wel. U moet daarvoor dan uiteraard uw boekhouder inschakelen en vaak wegen de kosten daaromtrent niet op tegen die belastingbesparing van € 35. Doet u daarentegen niets en komt die fout jaarlijks terug in uw aanslag, dan begint dat op termijn uiteraard ook geld te kosten.

Zijn er geen andere opties? Jawel! Vaak volstaat het immers dat uw boekhouder uw lokaal belastingkantoor via e-mail en/of telefonisch op de hoogte brengt van dat ‘foutje’. Zij kunnen dat meestal intern zelf nog rechtzetten, zonder dat u daarvoor dan bezwaar moet indienen. U zal dan normaliter een nieuwe aanslag met gecorrigeerde gegevens krijgen.

Let op! U moet die nieuwe aanslag dan wel binnen de zes maanden na de verzending van uw eerste ‘foutieve’ aanslag ontvangen. Anders is uw bezwaartermijn verlopen en kunt u geen bezwaar meer aantekenen tegen die ‘foutieve’ aanslag.

Tip. U doet die ‘informele’ rechtzetting het best zo snel mogelijk. U ontvangt uw gecorrigeerde aanslag dan in principe nog vóór het verstrijken van de betalingstermijn van twee maanden voor uw eerste aanslag. Lukt dat niet, dan betaalt u het best reeds het niet-betwiste gedeelte van die aanslag om interesten en boeten wegens niet-betaling te vermijden.

Vaak zijn kleine fouten de oorzaak van het verschil, maar die kunnen meestal door uw belastingkantoor zelf nog rechtgezet worden. Een bezwaarschrift is dan niet nodig en bv. een e-mail van uw boekhouder volstaat dan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878