WONINGHUUR - 15.02.2016

Uw huurwoning staat op Airbnb

Een verhuurder merkt dat zijn huurder de huurwoning aanbiedt op een website voor korte verhuur. Is daar iets aan te doen? Onlangs sprak een rechter zich uit...

Uw huurder zoekt tijdelijke onderhuurders... Uw huurder stelt uw huurwoning of appartement te huur voor korte periodes via een internetsite.

Kunt u dat als verhuurder verbieden? Ja! Een verhuurder haalde hierover onlangs zijn gelijk voor de vrederechter. Die oordeelde dat het ging om een onderhuur. Het is daarbij niet van belang of er al dan niet ook ontbijt toegekend wordt aan de gasten.

Over onderhuur is de Huurwet duidelijk! Ze bepaalt immers dat een onderhuur enkel mogelijk is voor een deel van de gehuurde woning of het appartement. Een volledige onderhuur is dus al zeker uitgesloten. Bovendien kan onderhuur enkel met uw toestemming als verhuurder. De huurder moet u dit dus uitdrukkelijk vragen, tenzij de onderhuur in het huurcontract toegelaten is. Kortom, zo’n onderhuur kan dus nooit zonder uw akkoord als verhuurder (vred. Brugge, 04.02.2016) .

Gebruik als vakantiewoning uitgesloten? Veel huurcontracten voorzien bovendien dat de huurwoning enkel gebruikt mag worden als hoofdverblijfplaats. Een verhuur als vakantiewoning is dan uitgesloten. Met een ‘commercieel’ gebruik als vakantiewoning riskeert u bovendien ook nog eens fiscaal zwaarder belast te worden.

Hoe kunt u optreden? Komt u erachter dat uw huurder zonder uw toestemming de huurwoning of -appartement op zo’n website aanbiedt, dan waarschuwt u hem het best dat dit verboden is. Reageert hij daar niet op, dan kunt u dit ook afdwingen bij de vrederechter.

Welke sanctie? De rechter ontbindt in deze zaak niet onmiddellijk het huurcontract, maar hij legt wel strikte regels op aan de huurder. Die krijgt een verbod om publiciteit te voeren of het huurpand aan te bieden op internet. Indien de verhuurder vaststelt dat de huurder dit verbod overtreedt en dit ook door een gerechtsdeurwaarder laat vaststellen, dan mag hij daar consequenties aan verbinden. Hij mag de huurder dan op de eerste dag van de maand die volgt laten uitdrijven.

Download dit vonnis van http://tipsenadvies-vastgoed.be/download – code VG 20.11.01.

Uw huurder kan zonder uw toestemming de huurwoning niet aanbieden op een website zoals Airbnb, dit werd onlangs bevestigd door de rechter. Blijft uw huurder volharden, vraag dan de ontbinding van de huur.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878