INTRACOMMUNAUTAIRE LEVERING - 31.08.2016

Bestemmingsdocument: nu eenvoudiger bewijs van intracommunautaire levering

Als u goederen verkoopt aan een btw-plichtige uit een andere EU-lidstaat, dan is uw levering onder een aantal voorwaarden vrijgesteld van btw, mits u kunt aantonen dat de goederen België verlaten hebben.

Als de klant de goederen zelf komt ophalen of het transport verzorgt, is dat bewijs niet altijd even makkelijk te leveren. Sinds 1 juli 2016 is er echter een nieuwe regeling. Wat houdt die in?

Wanneer vrijstelling

Buitenlands btw-nummer

Om de btw-vrijstelling te genieten, moet u goederen verkopen aan een btw-plichtige koper gevestigd in een andere EU-lidstaat (art. 39bis, eerste lid, 1° W.Btw) . De buitenlandse koper moet die aankoop dan als een intracommunautaire verwerving rapporteren in zijn buitenlandse btw-aangifte en daarop zelf buitenlandse btw in rekening brengen. Als u factureert aan een Belgisch btw-nummer, dan moet u in principe wel altijd Belgische btw aanrekenen, zelfs wanneer de goederen toch buiten België vervoerd worden.

Geldigheid controleren

U moet wel over een geldig btw-nummer van uw klant beschikken en dat nummer vermelden op uw factuur en in uw intracommunautaire opgave. U moet immers kunnen aantonen dat uw koper btw-plichtig is in een andere EU-lidstaat (art. 2 KB nr. 52) . U kunt de geldigheid van het buitenlands btw-nummer nagaan op de zgn. VIES-website ( http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=nl ). U kunt hier ook uw eigen btw-nummer invullen waardoor u een uniek consultatienummer toegekend krijgt. Dat geldt dan als certificaat en bewijs van raadpleging.

Geen btw-nummer?

Als u kunt aantonen dat u over de nodige aanwijzigingen beschikt dat uw klant verplicht is om in zijn lidstaat een intracommunautaire verwerving aan te geven of dat u alle inspanningen gedaan heeft om zijn btw-nummer te achterhalen en u er zich van vergewist heeft dat u niet betrokken bent bij fraude, dan aanvaardt de Btw dat u te goeder trouw gehandeld heeft. U moet dan toch geen buitenlands btw-nummer opgeven (Beslissing E.T. 123.179 van 27.08.2013) . U kunt uw verkoop dan niet opnemen in uw intracommunautaire listing, maar u moet ze wel melden aan de Btw en kunnen aantonen waarom u geen btw-nummer van de afnemer heeft.

Vervoer buiten België

Een buitenlands btw-nummer volstaat echter niet om uw levering zonder Belgische btw te kunnen factureren. Het is daarnaast vereist dat de goederen België verlaten hebben, met als bestemming een andere EU-lidstaat. Zijn beide voorwaarden samen vervuld, dan vermeldt u op de factuur ‘vrijgesteld van btw - intracommunautaire levering’. In uw btw-aangifte neemt u de verkoopprijs op in rooster 46 en in uw intracommunautaire opgave onder de code L.

U moet dat bewijs zelf kunnen leveren. U mag daarbij gebruik maken van een geheel van documenten: vervoersdocumenten zoals een CMR, transportfactuur, bestelbons, faxen, e-mails, ... Geen enkel document is echter op zich voldoende als bewijs. U moet steeds meerdere documenten kunnen voorleggen waaruit de echtheid van het vervoer blijkt (art. 3 KB, nr. 52) , anders kan de Btw Belgische btw navorderen en een boete en nalatigheidsinteresten opleggen.

Nu vereenvoudigd bewijs

Bestemmingsdocument

Als uw klant de goederen komt ophalen of zelf het transport verzorgt, dan is het bewijs dat de goederen buiten België vervoerd zijn niet altijd even gemakkelijk te leveren. U moet dan op de koper kunnen rekenen om u de nodige bewijsstukken (vervoers- of andere documenten) te bezorgen.

Daarom zijn de bewijsregels voor intracommunautaire leveringen nu versoepeld. Sinds 1 juli 2016 (Beslissing E.T. 129.460 van 01.07.2016) volstaat het dat u een ondertekend bestemmingsdocument kunt voorleggen waarin de koper attesteert dat de goederen in zijn bezit zijn op een plaats buiten België, maar binnen de EU.

Die regel geldt wel enkel als u beschikt over een conforme verkoopsfactuur en een bewijs van betaling. U bent dan niet langer verplicht om vervoersdocumenten voor te leggen aan de controleur.

Verplichte vermeldingen

Op dat bestemmingsdocument moet een aantal verplichte vermeldingen voorkomen, zoals de naam, het adres en het btw-nummer van de klant en leverancier alsook een beschrijving van de geleverde goederen. Op zo’n bestemmingsdocument mag u alle intracommunautaire leveringen aan eenzelfde klant voor maximaal drie opeenvolgende maanden vermelden.

Download de beslissing met het model van bestemmingsdocument van http://tipsenadvies-financieelmanagement.be/download – code FM 03.04.16.

Tegenbewijs

Het is de Btw die moet aantonen dat de gegevens op het bestemmingsdocument niet juist zijn, als ze de btw-vrijstelling voor de intracommunautaire levering wil verwerpen. Op dat moment kan de Btw u wel vragen om andere stukken dan de vervoersdocumenten voor te leggen, zoals bestelbons en contracten.

  • Een intracommunautaire levering is enkel vrijgesteld van btw als u over een geldig buitenlands btw-nummer beschikt en kunt aantonen dat de goederen buiten België vervoerd zijn.
  • Dat laatste kunt u sinds 1 juli 2016 veel eenvoudiger bewijzen door uw klant een bestemmingsdocument te laten ondertekenen.
  • Het is dan aan de Btw om desgevallend hard te maken dat de gegevens op het bestemmingsdocument niet kloppen. Bij een controle kan de Btw u wel nog altijd vragen om andere bewijsdocumenten zoals bestelbons en contracten voor te leggen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878