KAPITAAL - VARIA - 17.08.2016

Rc-tegoed is te groot, kapitaal verhogen of volstorten?

Uit uw tussentijdse cijfers blijkt dat uw rekening-couranttegoed voor 2016 te hoog is om ‘fiscaal goed’ te zijn. Dat valt echter nu nog op te lossen via een kapitaalverhoging of -volstorting. Hoezo en maakt het daarbij uit wat u kiest?

Uw rc-tegoed is te groot...

Herkwalificatie van interesten. Heeft u aan uw vennootschap geld geleend, bv. via uw rc, dan mag uw vennootschap u op de lening interesten betalen, die voor haar in principe aftrekbaar zijn en waarop u 27% rv betaalt. Is de geldlening echter hoger dan de zgn. herkwalificatiegrens, dan worden de interesten op dat ‘teveel’ beschouwd als dividenden en zijn ze dus niet langer aftrekbaar.

Herkwalificatiegrens. De herkwalificatiegrens waarmee de lening vergeleken moet worden, bestaat uit de belaste reserves en het werkelijk gestorte kapitaal. Belangrijk daarbij is dat u de reserves bij het begin van het boekjaar moet nemen, maar voor het kapitaal geldt het bedrag aan het einde van het boekjaar (art. 18, 4° WIB 92) .

Kapitaal groter maken. U kunt het gestorte kapitaal groter maken door het ‘geplaatste’ kapitaal te verhogen. U moet daarvoor een zgn. buitengewone algemene vergadering houden voor een notaris. Wanneer het kapitaal van uw vennootschap nog niet volledig gestort is, heeft u echter ook nog een andere mogelijkheid, nl. die volstorting doen. Hiervoor moet u niet naar de notaris. Het enige wat u moet doen, is het geld overschrijven naar de rekening van uw vennootschap.

Dan voor heel 2016 wel fiscaal oké? Ja! Door voor het einde van het boekjaar 2016 uw kapitaal te verhogen of te volstorten, vermijdt u de herkwalificatie voor het hele boekjaar.

Het kapitaal volstorten of verhogen?

Volstorten toch? Op het eerste gezicht is een volstorting gemakkelijker en goedkoper dan een kapitaalverhoging en u vermijdt daarmee evenzeer de interestherkwalificatie. Bijgevolg zal u eerder geneigd zijn het kapitaal vol te storten in plaats van een ‘echte’ kapitaalverhoging te doen.

Kapitaalverhoging soms betere keuze. Bij nader inzien kan een kapitaalverhoging echter toch de betere keuze zijn. Dat heeft alles te maken met de gevolgen van een volstorting of verhoging van het kapitaal voor het tarief van de roerende voorheffing (rv) op dividenden die u uit uw vennootschap wilt halen. Eens kijken hoe dat zit?

Van wanneer dateert het kapitaal? Is het kapitaal van uw vennootschap (deels) van na 01.07.2013, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden en na verloop van enkele jaren dividenden uit uw vennootschap halen tegen 15% i.p.v. 27% rv (art. 269, §2 WIB 92) . In dat geval kiest u het beste voor een volstorting van de bestaande aandelen. Is uw vennootschap echter opgericht vóór 01.07.2013 en is er na die datum ook geen kapitaalverhoging in geld meer gebeurd, dan kiest u beter voor een kapitaalverhoging in geld met uitgifte van nieuwe aandelen. Voor de dividenden die nadien aan de nieuwe aandelen toegekend worden, bedraagt de rv op termijn immers wel maar 15%.

Soms nog een extraatje. Is uw vennootschap nog geen vier jaar oud, dan kan het interessant zijn dat niet u, maar uw partner die geen zaakvoerder is van uw vennootschap, het geld inbrengt in ruil voor nieuwe aandelen. In dat geval heeft hij/zij privé normaal gezien recht op de zgn. taxshelter voor startende vennootschappen (art. 145/26 WIB 92) , lees: voor de geldinbreng krijgt hij/zij dan privé nog een belastingvermindering van 30% of 45% zo uw vennootschap een zgn. microvennootschap is.

Door vóór 31.12.2016 het kapitaal te verhogen of vol te storten, vermijdt uzelf een herkwalificatie vermits daarvoor het kapitaal aan het einde van het boekjaar telt. Volstorten is het goedkoopst, maar dateert het kapitaal van vóór 01.07.2013, dan is een kapitaalverhoging vereist zo u later dividenden tegen 15% wilt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878