PERSONEEL - PROEFTIJD - 02.03.2017

De eerste uren gratis op proef?

Veel interimkantoren laten toe dat u een interim drie uur gratis laat ‘proefdraaien’. Hoe zit dat en kunt u dat ook toepassen voor uw gewone werknemers?

Veel uitzendkantoren passen dat toe... U kunt als klant dan kiezen of u een interim direct laat starten of eerst enkele uren (maximaal drie) laat werken bij wijze van ‘praktische proef’. In die uren hoeft u de interim dan nog niet te betalen en kunt u nagaan of hij al dan niet meevalt.

Specifiek iets voor interims? Neen. Dat systeem van de praktische proef kunt u zelf ook toepassen vóór u een nieuwe werknemer of jobstudent in dienst neemt. Werft u een nieuwe werknemer aan voor onbepaalde duur, dan mag u in het contract immers geen proefperiode meer voorzien. Valt zo’n werknemer niet mee, dan moet u direct een opzeg van twee weken geven. Hem eerst enkele uren op proef laten draaien vóór u zo’n arbeidscontract geeft, is daarom toch wel een goed idee.

Laat wél een specifiek contract tekenen! Krijgt u controle, dan moet u immers kunnen aantonen dat het gaat om een praktische proef en geen ‘zwarte’ werknemer. Pas indien de praktische proef goed uitdraait, laat u hem effectief een arbeidscontract tekenen.

Download een modelcontract voor een praktische proef van http://tipsenadvies-middenstand.be/download – code MI 08.22.01.

Best niet langer dan drie uur. De proef mag niet langer duren dan nodig om te zien welk vlees u in de kuip heeft. Laat u zo iemand langer dan drie uur werken, dan gaat u waarschijnlijk over de schreef.

Zonder loon. U mag geen loon betalen voor die praktijkproef en bv. ook geen kleine vergoeding toekennen. U kunt eventueel wel de verplaatsingsonkosten betalen.

Wat kan en wat kan niet? Zo’n praktische proef kan enkel – ook voor interims – deel uitmaken van uw selectie. Het werk dat zo iemand uitvoert, zou eigenlijk niet rendabel mogen zijn of dat moet toch heel beperkt blijven. U laat hem dus het best niet alleen in uw winkel staan, tenzij u er zelf bij staat om te kijken hoe hij met de klanten omgaat. U kunt die periode ook gebruiken om bv. een kassaopleiding te geven en te kijken hoe snel hij daarmee weg is. Maakt u er misbruik van, dan riskeert u immers wel degelijk problemen met de inspectie...

Een praktische proef is ook mogelijk voor gewone werknemers en voor hen komt dat zelfs extra van pas nu de proefperiode afgeschaft is. Dek u wel in door hen vooraf een specifiek contract te laten tekenen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878