BTW - 6% - 12.06.2017

Inbouwspots én lampen aan 6% btw?

6% btw? U kent dat nu ondertussen wel. In principe moeten zgn. werken in onroerende staat aan 21% btw gefactureerd worden. Gebeuren die werkzaamheden echter aan een woning van minstens tien jaar die u uitsluitend of hoofdzakelijk – m.a.w. meer dan 50% – privé gebruikt, dan kan uw aannemer u factureren met 6% btw. Ook werken aan een elektrische installatie kunnen daaronder vallen.

Lamp installeren aan 6% btw? Neen, eenvoudigweg omdat dat niet als een werk in onroerende staat beschouwd kan worden en dat is immers één van de toepassingsvoorwaarden om die 6% btw te kunnen toepassen. Laat u bijgevolg in uw woning verlichtingstoestellen en/of lampen, zoals hanglampen, luchters leveren én plaatsen, dan zal uw aannemer dat factureren met 21% btw.

Inbouwspots dan wel aan 6% btw? Inderdaad! Dat wordt nl. wel als een werk in onroerende staat aangemerkt. Uiteraard dienen dan ook de overige voorwaarden vervuld te zijn, nl. dat u uw ‘oude’ woning uitsluitend of hoofdzakelijk privé gebruikt.

Tegelijk lampen én inbouwspots laten installeren? Dan vraagt u het best aan uw aannemer dat hij zijn factuur opsplitst, nl. de opbouwlampen aan 21% btw en de inbouwspots aan 6% btw. Dat komt u ook goedkoper uit. Doet hij dat niet, dan moet uw aannemer immers 21% btw op de gehele factuur rekenen.

In een privéwoning van minstens tien jaar oud kan de levering met plaatsing van inbouwspots aan 6% gefactureerd worden, maar dat geldt niet voor lampen. Laat u beide installeren, laat uw factuur dan opsplitsen!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878