OPVOLGING - OVERDRACHT AAN DE KINDEREN - 17.08.2017

Uw zgn. intern vereffende vennootschap schenken!?

Heeft uw bvba in 2013 reserves vastgeklikt, dan kunt u die nu al of eerstdaags belastingvrij uitkeren. Wat dan als u ondertussen uw aandelen aan uw kinderen geschonken heeft of dit binnenkort gaat doen? Waar moet u dan op letten?

Intern vereffende vennootschap?

Is hetzelfde als de zgn. vastklikregeling? Inderdaad. In 2013 werd er beslist om de roerende voorheffing (rv) op de zgn. liquidatiebonus te verhogen van 10% naar 25% (inmiddels 30%). Er werd echter een tijdelijke maatregel voorzien waarbij uw vennootschap haar bestaande reserves kon omzetten in kapitaal (art. 537 WIB 92) door er eenmalig 10% rv op te betalen. Bij de uitkering van die reserves via een kapitaalvermindering is er dan geen rv meer verschuldigd.

Toch vier jaar wachten? Jawel! Uw kmo kan m.a.w. pas vanaf het vijfde jaar de reserves belastingvrij uitkeren. Vermits de mogelijkheid tot vastklikken voorzien werd tussen 01.07.2013 en 31.03.2014 is het mogelijk dat de periode van vier jaar al voorbij is. Stel bv. dat uw bvba bij de oprichting een gestort kapitaal had van € 18.550 en dat op 01.08.2013 de belaste reserves van € 350.000 in kapitaal omgezet werden. U betaalde daarop dan 10% rv waarna het nettodividend van € 315.000 in kapitaal omgezet werd. Uw kmo-vennootschap kan dan sinds 02.08.2017 een belastingvrije kapitaalvermindering doen van € 315.000.

Tip. Dat kan zowel in geld als in natura door bv. een woning uit de vennootschap te halen.

Let op! Bij een kapitaalvermindering in natura moet de aandeelhouder die de woning verwerft mogelijk ook nog registratierechten betalen.

Aandelen reeds geschonken

Met schenkbelasting. Heeft u op de schenking van de aandelen schenkbelasting betaald, welke thans 3% bedraagt (in Wallonië 3,3%), dan zijn uw kinderen nu aandeelhouder en komt de kapitaalvermindering ook aan hen toe.

Let op! Ook wanneer u het vruchtgebruik voorbehouden heeft, is dat het geval.

Geschonken aan 0%? Onder bepaalde voorwaarden kan dat. Zo moet het o.m. gaan om een zgn. familiale vennootschap waarvan u binnen de familie minstens 50% van de aandelen bezit.

Drie of vijf jaar wachten dan! Voor de schenking aan 0% mag er immers geen kapitaalvermindering gebeuren binnen de drie jaar (Vlaanderen) of vijf jaar (Brussel en Wallonië) na de schenking. Anders betalen uw kinderen alsnog schenkbelasting op die kapitaalvermindering.

Tip. Voor een niet-familiale vennootschap zoals bv. een vastgoedvennootschap speelt die drie of vijf jaar niet want u kunt dan niet schenken tegen 0%.

Aandelen nog te schenken

U kunt tegen 0% schenken. Kiest u die gunstregeling, dan moet u opnieuw drie of vijf jaar wachten alvorens u een kapitaalvermindering kunt doen. Tenzij...

Tip. Schenkt u de aandelen met betaling van de schenkbelasting, dan kan de kapitaalvermindering onmiddellijk daarna gebeuren.

Beter eerst kapitaalvermindering doen. Ja! U doet nu eerst de kapitaalvermindering die aan u als aandeelhouder belastingvrij toekomt. U kunt dat geld nadien via bv. een bankgift aan uw kinderen schenken. Na de kapitaalvermindering kunt u dan vervolgens de aandelen schenken aan 0%. U heeft dan immers geen ‘last’ van die wachttermijn.

Let op! Sterft u binnen de drie jaar na de bankgift, dan is er alsnog erfbelasting verschuldigd, tenzij er vóór uw overlijden nog schenkingsrechten betaald werden.

Zijn de aandelen al geschonken tegen 0%, dan moet u drie jaar wachten vooraleer u de kapitaalvermindering kunt doen. Gaat u nog schenken aan 0%, doe dan het best eerst de kapitaalvermindering en schenk pas daarna de aandelen zodat u geen last heeft van die wachttermijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878