AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 15.01.2018

Is uitbesteed werk aftrekbaar voor een bedrijfsleider?

Een bedrijfsleider had werk, waarvoor hij over onvoldoende tijd of expertise beschikte, uitbesteed aan collega’s. De facturen van die collega’s trok hij privé af als werkelijke beroepskosten. De fiscus verwierp de kosten. Wat zei de rechter?

De bestuurder van een nv, die daarnaast ook zelfstandig boekhouder is, vermindert in zijn aangifte zijn bedrijfsleidersloon met werkelijke beroepskosten (o.a. ‘diensten van derden’). Volgens de bestuurder gaat het om werken die hij heeft moeten uitgeven aan collega’s omdat hij er geen tijd voor had of omdat zij er bekwamer in waren.

Standpunt Administratie

De fiscus weigert de aftrek van de ‘diensten’. Volgens hem kan een bedrijfsleider zijn mandaat en de daaraan verbonden activiteit niet ‘uitgeven’ aan buitenstaanders. De diensten zijn geen be-roepskosten van de bedrijfsleider, maar kosten voor de vennootschap of kosten van de zelfstandige boekhoudactiviteit. Voor die laatste activiteit brengt de man al forfaitaire kosten in aftrek.

Standpunt rechter

De fiscus krijgt ongelijk van de rechter. Het feit dat een belastingplichtige zijn beroepsactiviteit uitoefent in een vennootschap en de opbrengsten van zijn activiteit aan deze vennootschap toegerekend worden, belet niet dat hij nog eigen beroepskosten kan hebben die voor hem aftrekbaar zijn. Een bedrijfsleider kan immers, naast leidinggevende taken, ook taken hebben die tot de eigenlijke vennootschapsactiviteit behoren.

Commentaar

Forfaitaire kosten. Bedrijfsleiders hebben recht op een aftrek van forfaitaire beroepskosten. Die kosten bedragen 3% van het brutoloon na aftrek van sociale bijdragen en eventuele VAPZ-premies, en ten hoogste € 2.440 (inkomstenjaar 2017).

Werkelijke kosten. Bedrijfsleiders kunnen ook hun werkelijke beroepskosten aftrekken indien ze het bedrag en de realiteit van de kosten kunnen bewijzen en aantonen dat ze gemaakt zijn om een bedrijfsleidersloon te verkrijgen of te behouden.

Kosten van bedrijfsleider? De fiscus weigert nogal snel de aftrek van werkelijke kosten met het argument dat bedrijfsleiders geen of nauwelijks eigen kosten hebben. Hun kosten zouden bijna allemaal in de vennootschap zitten. De vraag of een bedrijfsleider kosten maakt om zijn eigen inkomsten dan wel de inkomsten van zijn vennootschap te verkrijgen of te behouden, is echter een feitenkwestie en moet dus niet op algemene wijze, maar geval per geval beoordeeld worden.

Welke werkelijke kosten? Beroepskosten voor een bedrijfsleider zijn o.a. interesten op leningen om aandelen te verwerven van een vennootschap waaruit men een bedrijfsleidersloon haalt (art. 52, 11° WIB 92) , (niet door de vennootschap terugbetaalde) representatie- en restaurantkosten, lidgelden en kosten van een bureau thuis (Gent, 25.04.2017) of om andere beroepsmatige uitgaven te doen, autokosten voor woon-werkverplaatsingen, ook als de auto van de vennootschap is (art. 66, §5 WIB 92) en de aftrek van lonen van helpende gezinsleden, op voorwaarde dat de hulp betrekking heeft op de beroepsactiviteit van de bedrijfsleider (Gent, 03.01.2017) . Dit arrest ligt in dezelfde lijn.

Let op!  Dit arrest gaat over een wel heel specifieke situatie. Leid er niet uit af dat u leveranciers van uw bvba aan u privé kunt laten factureren en die facturen zonder problemen aftrekbaar zijn.

Download het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 17.01.2017 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download  – code BT 24.06.07.

De rechter aanvaardt de aftrek. De kosten zijn privé aftrekbaar als de bedrijfsleider aantoont dat ze betrekking hebben op zijn eigen activiteit als bedrijfsleider, niet op de activiteit van de vennootschap. De vraag of dat zo is, is een feitenkwestie en moet dus geval per geval beoordeeld worden.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878