BELEGGEN - 09.01.2019

Nu tijd voor waardeaandelen?

Nu de beurs zwak presteert, raadt uw bankier u aan om uw groeiaandelen deels te ruilen voor waardeaandelen. Wat houdt dit concreet in en is het ook verstandig?

Groeiaandelen. De voorbije tien jaar waren ongetwijfeld het decennium van de groeiaandelen. De groeiaandelen presteerden in die periode op de beurs dubbel zo goed als de waardeaandelen. Groeiaandelen vindt u vooral in de technologiesector. Het gaat dan meestal om ondernemingen die een innovatief product met uitstekende toekomstperspectieven vermarkten. Die bedrijven maken niet altijd winst en ze torsen soms ook een forse schuldenlast.

Waardeaandelen. Een waardeaandeel daarentegen, vertegenwoordigt een onderneming die in eerder mature markten actief is en daar stabiele cashflows realiseert. In combinatie met de aanvaardbare schuldgraad zorgt dat meestal voor voorspelbare dividenden. De groeimogelijkheden zijn echter vaak relatief beperkt. Traditioneel vindt u dit soort aandelen bv. in de voedingssector.

Overstappen? Momenteel schakelt de wereldeconomie een versnelling lager. De kans dat we in een recessie of in een depressie belanden, is echter gering. Dat neemt niet weg dat een aantal internationale organisaties zoals het IMF of de OESO hun groeiprognoses licht neerwaarts bijgesteld hebben. In een dergelijke omgeving gedijen waardeaandelen doorgaans beter, omdat de beleggers op zoek gaan naar meer veiligheid en zekerheid voor hun portefeuille.

Selectiviteit. Het is nooit goed om in een portefeuille extreme bewegingen door te voeren. Een gedeeltelijke overstap is zeker aan te raden, maar het zou wel verkeerd zijn om uw posities in groeiaandelen volledig te verkopen. Vooral bedrijven die tegelijkertijd een beloftevolle technologie in huis hebben, over een dominante marktpositie beschikken en tegen een redelijke koers-winstverhouding noteren, behoudt u beter minstens gedeeltelijk.

Rekening houdend met de verwachte vertraging van de wereldeconomie is het zeker verdedigbaar om een deel van uw groeiaandelen te ruilen voor waardeaandelen. U maakt uw portefeuille zo immers een stuk veiliger.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878