VENNOOTSCHAP - OPRICHTING - 07.05.2019

Liever geen oprichtersaansprakelijkheid... ?

Enkele vrienden willen een bv, de opvolger van de bvba, oprichten. Zij vragen u mee in te stappen in die vennootschap. U wilt hen wel helpen, maar dan zonder u zorgen te moeten maken over de zgn. oprichtersaansprakelijkheid. Kan dat?

Een bv oprichten...

Anders dan een bvba oprichten? In feite is er niet veel verschil wat dat betreft. De oprichting moet nog steeds notarieel gebeuren en er moet ook nog een financieel plan zijn waarvan de minimuminhoud tegenwoordig wettelijk bepaald is.

Aanvangsvermogen in plaats van kapitaal. Het feit dat er voor de oprichting van een bv geen minimumkapitaal meer vereist is, wil niet zeggen dat een bv zonder meer opgericht kan worden! Er moet ook nu, na 01.05.2019, nagedacht worden over de werkingsmiddelen die uw bv nodig heeft in het begin. Zij moet nl. een zgn. aanvangsvermogen hebben dat toereikend is voor de voorgenomen bedrijfsuitoefening over minstens twee jaar.

Ook oprichtersaansprakelijkheid?

Hoe zit dat precies? Ook daarvoor is er niets veranderd door de nieuwe vennootschapswet (WVV). In bepaalde omstandigheden geniet u als oprichter het voordeel van de beperkte aansprakelijkheid, in principe eigen aan een bv(ba), niet. Het kan dus zijn dat u toch privé moet opdraaien voor de schulden van de door u mee opgerichte vennootschap, al valt dat risico al bij al wel mee.

Enkel tijdens de eerste drie jaar. Dat is alvast een eerste beperking. Alleen als de bv binnen de drie jaar na de opstart failliet gaat, kan men u mogelijk aanspreken op uw aansprakelijkheid als oprichter. Eens die periode gepasseerd is, hoeft u daar dus niet meer wakker van te liggen.

Niet elk faillissement is verdacht. Dat is nogal evident. Na de oprichting kan er immers veel gebeuren wat uw oorspronkelijke plannen dwarsboomt. Omstandigheden die bij de oprichting niet te voorzien zijn, pleiten u m.a.w. per definitie vrij van uw oprichtersaansprakelijkheid. Alleen als men u zou kunnen verwijten dat u al te lichtzinnig gestart bent, loopt u mogelijk een risico.

Ontoereikend aanvangsvermogen of niet? Om dat te beoordelen, zal de curator teruggrijpen naar het financiële plan dat u (uw boekhouder) bij de oprichting van uw vennootschap aan de notaris bezorgde. Alleen als daaruit manifest blijkt dat uw vennootschap het onmogelijk twee jaar kon uitzingen met het vermogen dat er voorzien is, loopt u het risico om daarop aangesproken te worden.

Instappen zonder oprichter te zijn

Wie staat er aan de wieg? Daar draait het inderdaad om. Zodra u in de oprichtingsakte vermeld staat als ‘oprichter’, kunt u niet onder die aansprakelijkheid uit. Het nieuwe vennootschapsrecht biedt echter een oplossing daarvoor...

Als gewone inschrijver in de akte! Dat kon vroeger alleen in een nv, maar voor de oprichting van een vennootschap sinds 01.05.2019, kan dat ook in een bv! Ook in de oprichtingsakte van een bv kunt u zich laten aanduiden als zgn. gewone inschrijver. Op die manier heeft u geen oprichtersaansprakelijkheid!

Tip 1. Zeker zo u een inbreng doet in een bv waarvan u geen bestuurder wordt en waarin u dus geen actieve rol speelt, is dit de veiligste en meest aangewezen oplossing.

Tip 2.  Controleer zeker of dit juist vermeld is in de oprichtingsakte vóór u die tekent.

Let op!  De aandeelhouders die wel oprichters zijn, moeten samen ten minste één derde van de aandelen bezitten en als ‘gewone inschrijver’ mag u enkel een inbreng in geld doen.

De oprichtersaansprakelijkheid speelt enkel als de bv binnen de drie jaar failliet gaat omwille van een manifest ontoereikend aanvangsvermogen. Wordt u alleen aandeelhouder van de bv, laat u dan als gewone inschrijver aanduiden in de oprichtingsakte. Dat is voortaan nl. ook mogelijk in een bv en zo vermijdt u die aansprakelijkheid!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878