AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 24.05.2021

Hoe besparen op de belasting op inverkeerstelling (BIV)?

Voor niet-leasingwagens is de BIV al enige tijd een gewestelijke materie. In welke mate is de BIV verschillend tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië? Kunt u de BIV optimaliseren afhankelijk van uw keuze tussen leasing en aankoop?

BIV: gewestelijke materie

Vlaanderen. De berekening van de BIV in Vlaanderen gebeurt op basis van de leeftijd en diverse milieukenmerken van het voertuig waaronder CO2 -uitstoot, fijn stof, brandstoftype, euronorm, ... De BIV bedraagt minimaal € 45,56 en max. € 11.391,05 (geïndexeerde bedragen 01.07.2020).

Tip.  Elektrische en waterstofwagens zijn in Vlaanderen nog steeds permanent vrijgesteld van BIV.

Let op 1! Sinds 01.01.2021 gebruikt de Vlaamse overheid de WLTP-norm voor het in rekening brengen van de CO2 -uitstoot, i.p.v. de oude NEDC!

Let op 2! Sinds 01.01.2021 zijn wagens op aardgas (cng/lng) en plug-inhybridevoertuigen, waarvan de uitstoot kleiner is dan 50 g CO2 /km, niet langer vrijgesteld van BIV.

Wallonië en Brussel. In Wallonië en Brussel wordt de BIV nog steeds berekend op basis van de fiscale pk (afhankelijk van de cilinderinhoud) en het vermogen van de wagen (in kW). De BIV bedraagt minimaal € 61,50 en maximaal € 4.957. Bij de inschrijving van auto’s met een CO2 -uitstoot van meer dan 145 g/km moet in Wallonië ook een eenmalige ecomalus van € 100 tot € 2.500 betaald worden behalve als de auto op cng rijdt.

Tip 1. Voor hybridemodellen moet u enkel rekening houden met het vermogen van de verbrandingsmotor (benzine of diesel) en niet met het gecombineerde vermogen.

Tip 2. In Brussel en Wallonië geldt geen vrijstelling voor elektrische en waterstofwagens, maar ze zijn onderworpen aan het minimumtarief van € 61,50.

Tip 3. Via deze links kunt u de toepasselijke BIV-bedragen voor Wallonië ( http://www.wallonie.be/sites/wallonie/files/pages/fichiers/bareme_tmc.pdf ) en Brussel ( https://fisc.brussels/mytax/nl/contact/#road-tax ) terugvinden.

Wat met leasingwagens? Daar is een speciale regeling voor! Of de leasingmaatschappij nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië gevestigd is, de auto’s die ze inschrijft, volgen altijd het systeem zoals het van toepassing is in Brussel en Wallonië, maar zonder de Waalse ecomalus en bedragen dus minimaal € 61,50 en maximaal € 4.957.

To lease or not to lease?

Berekeningstools. Op het Belastingportaal Vlaanderen kunt u berekenen hoeveel de BIV voor uw nieuwe wagen zou bedragen die u in Vlaanderen inschrijft ( https://belastingen.fenb.be/ui/public/vkb/simulatie ). Wilt u de BIV in alle gewesten berekenen, dan kunt u terecht op de website van Febiac ( http://www.febiac.be ). Helemaal onderaan vindt u een link naar een Tax Calculator . Wij maakten een paar simulaties.

Elke volledig elektrische wagen is in Vlaanderen vrijgesteld van BIV. In Wallonië en Brussel betaalt u slechts € 61,50. Voor een leasing geldt er een vrijstelling in Vlaanderen en in de andere gewesten betaalt u € 61,50.

De plug-inhybride. Voor de BMW X5 45e (210 kW) bv. die in Vlaanderen door een particulier of een bedrijf ingeschreven wordt, is de BIV slechts € 45,56. Schrijft u dezelfde wagen in via een leasingmaatschappij of in een ander gewest, dan bedraagt de BIV € 4.957!

De sterk vervuilende wagen. Heeft u uw oog laten vallen op een Porsche 911 cabrio Turbo S, dan zal u in Vlaanderen een BIV moeten betalen van € 8.802,54! Uw collega die gevestigd is in Brussel of Wallonië, zal ‘slechts’ € 4.957 moeten neerleggen. In Wallonië komt er voor een particulier wel nog een ecobonus-malus bovenop van € 2.500. Kiest u om de wagen te leasen, dan kunt u ook dat ‘gereduceerde tarief van € 4.957 genieten.

Bent u gevestigd in Wallonië of Brussel, dan maakt het voor de BIV meestal niet uit of u de wagen nu leaset of zelf aankoopt. In Vlaanderen kiest u het best voor een leasing bij een sterk vervuilende wagen. De krachtige plug-inhybride schaft u het best zelf aan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878