Alle domeinen

2021 - Mei

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2021

Heeft u in 2020 dividenden ontvangen?


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2021

Voorstel vereenvoudigde aangifte nog nakijken!


OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 31.05.2021

Het geduld van uw klant is op!?

Uw klant laat u weten dat u niet meer moet komen om de afgesproken werken uit te voeren, omdat het volgens hem te lang aansleept. Moet u dat zomaar aanvaarden? Kunt u een schadevergoeding vragen?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 31.05.2021

Moet u de controleur inzage geven in al uw rekeningen?

Uw eenmanszaak krijgt een belastingcontrole en de controleur vraagt om de uittreksels van al uw bankrekeningen voor te leggen, zowel van uw zicht- en spaarrekeningen als van uw beroeps- en privérekeningen. Wat doet u met die vraag?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 31.05.2021

Stijgende materiaalprijs doorrekenen?

Sommige bouwmaterialen zijn flink duurder geworden. Zo u al een contract sloot met een klant, mag u dan die prijsstijging nog doorrekenen? Hoe kunt u zich naar de toekomst toe beveiligen?

RECHT - LEVERANCIER - 31.05.2021

De leverancier van uw bouwmaterialen failliet, wat nu?

Uw vaste leverancier van bouwmaterialen waar u nog een aantal bestellingen lopende heeft, gaat failliet. Kunt u de bestellingen dan dadelijk elders plaatsen? Wat gebeurt er met de facturen die nog openstaan?

FISCAAL - KINDEREN TEN LASTE - 31.05.2021

Hebben uw kinderen niet te veel verdiend in 2020?

Uw zoon heeft een aantal studentenjobs gedaan in de loop van 2020. Nu hoort u dat het weleens zou kunnen dat hij dan fiscaal gezien niet meer ten laste is. Hoezo? Er waren toch uitzonderingen voor studentenjobs door corona?

FISCAAL - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 31.05.2021

Net voordat u stopt uw loon verhogen voor meer pensioen?

Over enkele jaren gaat u met pensioen en zal u het kapitaal van uw groepsverzekering in uw vennootschap opnemen. Is het dan geen goed idee om nu nog uw loon te verhogen om zo uw fiscaal vriendelijk pensioenkapitaal aan te dikken?

FISCAAL - SCHENKING - 31.05.2021

Schenkingsrechten betalen of beter een verzekering nemen?

U wilt een behoorlijke som geld schenken aan uw enig kind. Om er echter zeker van te zijn dat er geen erfbelasting op betaald moet worden – mocht u binnen de drie jaar overlijden – overweegt u om de schenkbelasting te betalen. Wist u echter dat er ook een goedkopere oplossing bestaat? Hoe zit dat?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 28.05.2021

Wat wijzigt er voor bedrijfswagens?

De regering keurde op 18 mei 2021 het ‘groene plan’ voor bedrijfswagens goed. Welke wijzigingen zijn er op komst en is dat ook al op korte termijn het geval?

VERVANGINGSCONTRACT - 28.05.2021

Vervangingscontract met overlappingsperiode?

Uw collega-werkgever had een vervanger aangeworven met een vervangingscontract van onbepaalde duur voor een zwangere werkneemster. Bij de terugkeer van de werkneemster uit moederschapsrust, was de vervanger echter nog enkele weken langer blijven verder werken voor de overdracht van het werk. Wat ging er mis?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 28.05.2021

Vergoeding van oplaadkosten bij elektrische firmawagens

Aan werknemers met een firmawagen wordt vaak een tankkaart toegekend. Meer en meer werknemers beschikken over een elektrische of hybride firmawagen. Hoe kunt u dan precies tussenkomen in de kosten voor het opladen van deze elektrische wagens en wat is het gevolg voor het voordeel alle aard (VAA)?

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 28.05.2021

Hoe deelt u de dringende reden mee aan de werknemer?

Stel, u heeft beslist om een werknemer te ontslaan om een dringende reden en de aangetekende brief ligt klaar. Hoe pakt u het dan aan? Een geval dat onlangs voor het arbeidshof kwam, illustreert immers dat het ook dan nog fout kan lopen...

ONTSLAG - SOLLICITATIEVERLOF - 28.05.2021

Sollicitatieverlof in één keer aan het einde van de opzeg?

Een werknemer is al langer in opzeg, maar had tot nu toe geen sollicitatieverlof opgenomen. Hij vraagt u om meteen alle ‘verloren’ dagen van de voorbije weken ‘in te halen’ en wil die allemaal samen opnemen om vroeger te kunnen vertrekken. Kan dat?

AANWERVEN - ZELFSTANDIGE MEDEWERKER - 28.05.2021

Hoe zegt u een zelfstandige medewerker op?

U heeft naast uw werknemers ook enkele medewerkers ‘op zelfstandige basis’. In het contract is een opzegtermijn voorzien, bv. van één maand. Als u de samenwerking met zo iemand wilt stopzetten, kunt u dan gewoon een opzeg geven of komt er meer bij kijken? Moet u bv. de beëindiging ook kunnen motiveren?

WERKLOOSHEID - RVA - 28.05.2021

Een halve dag tijdelijk werkloos, kan dat?


SOCIAAL SECRETARIAAT - EXTERNE DIENST - 28.05.2021

Huidige dienstverlener opzeggen vóór 30 juni?


LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 28.05.2021

Fiscale korting voor extra aanwervingen in een ‘steunzone’

Als uw bedrijf in een zgn. steunzone gelegen is, kunt u als u investeert en daarbij ook extra personeel aanwerft, een fiscale subsidie krijgen. Die steunzones zijn specifieke gebieden gelegen in een ruime zone, die heel wat ruimer is dan enkel ‘Limburg’ en ‘Vilvoorde’. Hoe zit dat precies en wat werd er onlangs hierover beslist?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AANGIFTE - 28.05.2021

Vennootschapsbelasting: aangifteformulier aj. 2021 is beschikbaar!

De fiscus heeft op 26.05.2021 de aangifteformulieren voor de aangiften voor aj. 2021 in de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de niet-inwoners (vennootschappen en rechtspersonen) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

RECHT - LEVERING - 27.05.2021

Herstelde goederen onderweg verloren!?

U stuurt een herstelling voor uw klant op naar uw leverancier. Moet u de rekening betalen als het pakketje onderweg verloren raakt? Kunt u de ‘transporteur’ aansprakelijk stellen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 27.05.2021

Geen garantie als de gebruiksaanwijzing niet gevolgd wordt?

Een klant vraagt u om een product dat hij bij u kocht onder garantie te herstellen. U meent echter dat hij de gebruiksaanwijzing niet naleefde. Moet u hem dan toch garantie geven? Wie moet dan wat bewijzen?

FISCAAL - BTW - 27.05.2021

Opnieuw tijdelijk 6%-btw-tarief voor de horeca

De heropening van de terrassen op 8 mei jl. gaat gepaard met een nieuw tijdelijk verlaagd btw-tarief voor de horeca. Wat moet u hierover weten en hoe zat dat concreet met takeaway? Heeft dat ook gevolgen voor uw witte kassa?

FISCAAL - TANTIÈME - 27.05.2021

Tantième opnemen: hoe zit dat privé?

Op de jaarvergadering over boekjaar 2020 gaat u voor het eerst een tantième opnemen. Hoe zit dat dan met uw loonfiche daarvoor en de bedrijfsvoorheffing?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 27.05.2021

Schadevergoeding betalen: ouderdom in rekening brengen?

Tijdens de uitvoering van een opdracht veroorzaakt u per ongeluk schade aan de goederen van uw opdrachtgever. Hoe wordt dan de vergoeding berekend die de opdrachtgever van u kan vragen? Kunt u rekening houden met de ouderdom of bent u verplicht om de nieuwwaarde te vergoeden?

GESTART ALS ZELFSTANDIGE - FACTURATIE - 27.05.2021

Kan de fiscus de aftrek van een creditnota weigeren?

U wilt sommige uitgaande facturen van uw vennootschap volledig of gedeeltelijk annuleren met creditnota’s. Wat moet u dan kunnen aantonen aan de fiscus als die bij een controle de aftrekbaarheid van de creditnota’s in twijfel trekt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 27.05.2021

Betalingen aan belastingparadijs gedaan?


PRIVÉFISCALITEIT - 27.05.2021

Langer fiscaal voordeel kwijtschelding huur


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 27.05.2021

Na afloop van het leasecontract de optie privé lichten?

Uw BV leaset een auto en het contract loopt binnenkort af. U overweegt om niet uw vennootschap, maar privé de optie te lichten of om aan familielid of kennis die opportuniteit te bieden. Wat zijn dan de juridische en fiscale aandachtspunten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - FISCALE VERLIEZEN - 27.05.2021

Is de vennootschap die u overneemt haar verliezen kwijt?

Een concullega heeft een vennootschap met fiscale verliezen. Wegens de coronacrisis wil hij er de brui aan geven en hij zet zijn vennootschap te koop. U bent geïnteresseerd in de overname, maar vraagt zich af wat er nadien met de fiscale verliezen gebeurt. Is de vennootschap die kwijt of blijven ze aftrekbaar van toekomstige winsten?

OPVOLGING - OVERDRACHT AAN DE KINDEREN - 27.05.2021

Enkel de blote eigendom van aandelen van uw BV schenken?

U overweegt om aandelen van uw BV aan uw kinderen te schenken. Waarom is het dan in principe beter om enkel de blote eigendom van de aandelen te schenken en het vruchtgebruik voor u te houden? Welk mogelijk probleem kan er dan opduiken en hoe kunt u dat oplossen?

DIVIDEND - 27.05.2021

€ 1.600 belastingvrij dividend uit uw kmo halen?

Op de uitkering van ‘gewone’ dividenden betaalt u in principe 30% of 15% roerende voorheffing (rv). Volgens een collega kunt u echter jaarlijks € 1.600 aan dividenden belastingvrij uit uw kmo halen. Hoe zit dat juist?

AUTO - AFTREKBAARHEID - 27.05.2021

Wanneer koopt u het best uiterlijk een niet-elektrische auto?

Uw BV koopt in principe om de vijf jaar een nieuwe auto. Een in 2019 of 2020 gekochte auto zal u dus in principe vervangen in 2024 of 2025. Is het echter wel verstandig om tot dan te wachten, aangezien de autofiscaliteit grondig zal veranderen?

SOCIALE BIJDRAGEN - 27.05.2021

Timing sociale bijdragen op een tantième?


FISCAAL - VASTGOEDINVESTERING - 27.05.2021

Pand beter niet voor de volle 100% aankopen via uw BV?

U heeft een mooi spaarpotje in uw eenpersoons-BV en u wilt hiermee investeren in vastgoed gelegen in Vlaanderen. Volgens een collega doet u deze aankoop dan het best in mede-eigendom, bijvoorbeeld 99% via uw BV en 1% privé. Waarom zou u dit doen en kan dat zomaar?

WONINGHUUR - PLAATSBESCHRIJVING - 26.05.2021

Plaatsbeschrijving bij uittrede zonder medewerking huurder

De huurder wil aan het einde van de huur niet meewerken aan het vaststellen van de huurschade. Steeds meer rechters zijn in dat geval soepel indien u als verhuurder zelf de schade in kaart brengt. Hoe zit dat precies en hoe gaat u te werk?

MEDE-EIGENDOM - RESERVEKAPITAAL - 26.05.2021

Het reservekapitaal gebruiken voor privatieve werken?

De vereniging van mede-eigenaars (VME) kan niet enkel beslissen over werken aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw, maar in sommige gevallen ook over werken aan privatieve delen. Mag ze hiervoor dan ook putten uit het reservekapitaal? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 26.05.2021

Uitstel in Vlaanderen voor EPC gemene delen


VERKOOP - COMPROMIS - 26.05.2021

Een voorwaarde maar geen achterpoort!

Vaak wil de koper in het compromis of bij zijn bod een opschortende voorwaarde inlassen over het bekomen van een lening. Hoe zorgt u ervoor dat die voorwaarde dan geen ‘achterpoortje’ wordt?

FISCAAL - EINDE SAMENWONING - 26.05.2021

Bijbetalen als u niet voldoet aan de domicilieplicht?

In de drie gewesten kunt u korting krijgen op de registratierechten bij de aankoop van een gezinswoning, op voorwaarde dat u hier uw domicilie neemt. Hoe zit dat precies en wat indien u niet (meer) voldoet aan deze domicilieplicht, bv. door een relatiebreuk?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 26.05.2021

De opzeg is afgelopen, maar de huurder is niet vertrokken

Een verhuurder had een huurder die na het einde van de opzeg in het pand bleef en weigerde om te vertrekken. Hoe kunt u de huurder dan dwingen om te vertrekken en kunt u hem in de tussentijd wel nog huur laten betalen?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 26.05.2021

Nog snel een extra venster plaatsen vóór 1 september 2021?

Het nieuwe boek 3 van het Burgerlijk Wetboek zal in werking treden op 1 september 2021. Een abonnee vroeg ons welke verstrenging er vanaf die datum dan precies is voor nieuwe raamopeningen. Even kijken...

WAALS GEWEST - HUUR - 26.05.2021

Wallonië voorziet 0%-lening voor huurwaarborg


ACTUALITEIT - VASTGOED - 26.05.2021

Afbraak en heropbouw tegen 6% btw: ook bij recht van opstal?

De verkoop van een woning tegen 6% btw kan alleen als de verkoper ingestaan heeft voor de afbraak én de heropbouw. Hoe zit dat dan als men bouwt op de grond van een derde, bv. via een recht van opstal? Wat werd er ter zake door de fiscus beslist op 16 maart 2021?

CORONA - VERLENGING STEUNMAATREGELEN - 26.05.2021

Steun aan bedrijven: verlenging tot en met 30 september 2021 op komst!

Het federale kernkabinet heeft op 17.05.2021 beslist een reeks bestaande steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis te verlengen tot en met 30.09.2021. Over elke steunmaatregelen gaat het precies?

VARIA - VASTGOED - 24.05.2021

Digitaal paspoort voor uw woning

De Woningpas verzamelt alle nuttige info over uw woning op één centraal punt. Wat bent u hiermee?

BEVEILIGING - PRIVACY - 24.05.2021

Google en Apple gaan anders om met uw privacy

Bent u, net als vele internetgebruikers, steeds minder bereid om data vrij te geven met het oog op gepersonaliseerde advertenties? Google en Apple pakken deze tendens anders aan. Bij wie van deze twee is uw privacy beter beschermd?

COMPUTER - HARDWARE - 24.05.2021

Gebruik het touchpad van uw laptop ten volle

Misschien beseft u het niet, maar waarschijnlijk is het aanraakgevoelige muisvlak van uw laptop een zogenaamde ‘high-precision touchpad’. Wat houdt dat in en wat kunt u ermee doen?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 24.05.2021

Deadlines opvolgen met TeuxDeux of Tweek?

Uw deadlines opvolgen, kan met behulp van allerlei tools. Met de app TeuxDeux kon het al langer op een erg toegankelijke manier. Een relatief nieuwe speler is Tweek. Is deze de moeite waard?

SOFTWARE - CHAT - 24.05.2021

Word een pro in Slack

Gebruikt uw team Slack als communicatietool? Met deze tips en tricks wordt u een echte poweruser in Slack.

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 24.05.2021

Waar vindt u objectieve productinformatie?

Online productinformatie is niet altijd helemaal neutraal: webshops nemen deze vaak zomaar over van de fabrikant. Gelukkig zijn er ook onafhankelijke bronnen.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 24.05.2021

Federale belastingvermindering bij huur: modelovereenkomst beschikbaar!

Verhuurders die fiscaal voordelig huur kwijtschelden aan ondernemers die hun zaak verplicht moesten sluiten omwille van corona, moeten hiervoor een overeenkomst opstellen. Hoe doet u dat dan?

AUTO & TRANSPORT - BEDRIJFSWAGEN - 24.05.2021

Welke CO2 -uitstoot is van belang voor de autofiscaliteit?

NEDC of WLTP? Welke CO2 -waarde is van belang voor de fiscus? En welke belastingen houden eigenlijk rekening met de CO2 -uitstoot van de wagen? In deze bijdrage vindt u een goed overzicht en wordt duidelijk waarom er verschillende uitstoot-acroniemen in omloop zijn.

AUTO & TRANSPORT - BEDRIJFSWAGEN - 24.05.2021

In de toekomst enkel nog uitstootvrije bedrijfswagens?

Er lijkt geen einde te komen aan de aanpassingen aan de fiscaliteit van de bedrijfswagens. Eind april heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem toelichting gegeven in de media rond een wetsontwerp dat de regering voorbereidt en eerstdaags indient in de Kamer ter stemming. Welke aanpassingen worden aangekondigd? Waarmee houdt u het best rekening als u een nieuwe firmawagen op het oog heeft? We zetten alles even op een rijtje.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 24.05.2021

Ook in 2021 betalingsuitstel voor uw vennootschapsbijdrage!

Het grensbedrag om te bepalen of uw vennootschap € 347,50 dan wel de verhoogde zgn. vennootschapsbijdrage van € 868 moet betalen, is onlangs vastgelegd. Hoe zit dat precies en heeft u recht op uitstel of vrijstelling van betaling?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.05.2021

Globale waardevermindering op groep handelsvorderingen dan toch mogelijk?

Waardeverminderingen op handelsvorderingen zijn fiscaal gezien maar vrijgesteld als het verlies scherp omschreven is en niet voortvloeit uit een algemeen risico. Betekent dit dat een globale waardevermindering op een groep handelsvorderingen dan niet mogelijk is? Een vennootschap met duizenden klanten had een systeem ontwikkeld om toch een globale waardevermindering aan te leggen en stapte daarmee naar de Rulingcommissie.

TAXSHELTER - 24.05.2021

Coronacrisis: specifieke taxshelterregeling nu verlengd

Particulieren konden in het kader van de coronamaatregelen in 2020 een belastingvermindering van 20% genieten voor kapitaalinvesteringen in kwalificerende getroffen ondernemingen. De wetgever voert nu een verlenging van deze tijdelijke maatregel in, ter ondersteuning van kmo-vennootschappen die hun omzet ingevolge de tweede golf van de pandemie sterk zagen dalen.

SUCCESSIEPLANNING - 24.05.2021

Vastgoed inbrengen in een vennootschap en daarna de aandelen schenken?

Als u onroerend goed schenkt, dan gelden er in de schenkbelasting progressieve tarieven die oplopen tot 27%. Roerende goederen daarentegen kunt u in de rechte lijn schenken tegen een vast tarief van 3% of 3,3%. Is het dan zinvol om onroerende goederen in te brengen in een vennootschap en daarna de aandelen te schenken? Kan de fiscus in die benadering fiscaal misbruik zien? Wanneer wel en wanneer niet?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 24.05.2021

Hoe besparen op de belasting op inverkeerstelling (BIV)?

Voor niet-leasingwagens is de BIV al enige tijd een gewestelijke materie. In welke mate is de BIV verschillend tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië? Kunt u de BIV optimaliseren afhankelijk van uw keuze tussen leasing en aankoop?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 24.05.2021

Nieuwe verwarming op kosten van de vruchtgebruiker?

Een vennootschap heeft het vruchtgebruik van een pand waarin haar bedrijfsleiders, die blote eigenaar zijn, gratis wonen. Ze betaalt een nieuwe verwarmingsinstallatie, en volgens de fiscus zijn de kosten daarvan een voordeel van alle aard (VAA) voor de bedrijfsleiders. Is de rechter het daarmee eens?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 24.05.2021

Tussentijdse dividenden, interimdividenden en VVPR-bis

Op dividenden uit uw vennootschap betaalt u in principe 30% roerende voorheffing (rv), maar er is ook een lager tarief mogelijk van op termijn 15%, de zgn. VVPR-bis. In een circulaire van 23.04.2021 geeft de fiscus uitleg over de toepassing van die VVPR-bis op tussentijdse dividenden en interimdividenden.

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 24.05.2021

Een aanslag nadat de vennootschap vereffend is?

Een vennootschap wordt ontbonden en vereffend. Na de vereffening vestigt de fiscus nog een aanslag. Volgens de vroegere bestuurders van de vennootschap kon dat niet meer. Wat vond de rechter daarvan?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 24.05.2021

IPT 80%-regel: strengere houding fiscus bij externe backservice!

Voor het opbouwen van uw aanvullend pensioen via uw IPT/groepsverzekering, kunt u uw loopbaan buiten uw vennootschap voor maximaal tien jaar inhalen (backservice) en dus ook de fiscaal aftrekbare premies fors verhogen. De fiscus blijkt nu een strenger standpunt ingenomen te hebben. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 20.05.2021

Toch dividend spijts Debora en corona?

Op de nakende av van uw artsenvennootschap zou u zich eventueel een dividend willen laten uitkeren over boekjaar 2020. Als u fiscale coronasteunmaatregelen genoten heeft, zou dat echter niet kunnen. Klopt dat?

MEDISCH DOSSIER - GDPR - 20.05.2021

Verhindert de GDPR de toegang tot dossiers bij een klacht?

Stel, een patiënt beschuldigt u van een medische fout. Mag u dan buiten uw therapeutische relatie een kopie uit het patiëntendossier maken en neerleggen in het kader van uw verdediging? GDPR-gewijs moet hier toch voorzichtig mee omgesprongen worden, zo blijkt ook uit een advies van de Nat. Raad van de Orde...

BELASTINGAFTREK - AUTO - 20.05.2021

Aftrek autokosten in personenbelasting: hoe zit dat nu?

Een arts die geen vennootschap heeft, blijft bij hoog en laag beweren dat zijn autokosten nog altijd voor 75% aftrekbaar zijn. “Kan dat wel, want die fiscale regel is toch al lang afgeschaft in de personenbelasting?”, zo vroeg een abonnee ons.

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 20.05.2021

Volstaat vermelding van conventiestatus op de website niet?

In een ziekenhuis werd er op de website vermeld of een arts al dan niet ge(de)conventioneerd is. Een patiënte beweerde echter dat zij niet ingelicht was over de deconventiestatus van de arts die haar behandeld had. De (vrede)rechter volgde haar en herleidde het ereloon tot het conventietarief. Hoe kwam dat?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 20.05.2021

Dekt een polis gewaarborgd inkomen een burn-out?

Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat het aantal langdurige arbeidsongeschiktheden door burn-out of depressie met ruim 50% gestegen is tussen 2016 en 2020 in het statuut van zelfstandigen. Kan men als zelfstandige of vrije beroeper ook voor een dergelijke psychische stoornis op zijn polis gewaarborgd inkomen terugvallen?

ORDE DER ARTSEN - GMD - 20.05.2021

Nieuw advies Orde over gmd niet zó nieuw?


VOORDEEL ALLE AARD - 20.05.2021

Welk bedrag aangeven voor forfaitair gewaardeerd voordeel alle aard?

Gebruikt u gratis bepaalde goederen van uw vennootschap of betaalt uw vennootschap privékosten van u, dan moet u in principe een belastbaar voordeel alle aard (VAA) aangeven. Voor de meest voorkomende VAA bestaat er een forfaitaire waardering. Hoeveel bedraagt die waardering voor 2021? Mag u die bedragen dan beperken in verhouding tot de duur dat u het VAA geniet of in verhouding tot de omvang van het privégebruik? Welk bedrag moet u aangeven als u in ruil voor het privégebruik een marktconforme vergoeding betaalt aan uw vennootschap?

STATUTEN - 20.05.2021

Uw statuten aanpassen: kiezen voor een BV of toch voor een NV?

Bij de invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) werd bepaald dat vennootschappen hun statuten aan het WVV moeten aanpassen tegen uiterlijk 31 december 2023. U doet er goed aan om hierover tijdig te beginnen na te denken. Wanneer is het nuttig om uw bestaande NV om te vormen tot een BV, of omgekeerd? Wat zijn de voor- en nadelen van een NV dan wel van een BV? Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen? Welke procedure geldt voor de omzetting?

ONKOSTENVERGOEDING - 20.05.2021

Thuiswerkvergoedingen: nieuwe circulaire

Werknemers die thuiswerken, maken daarbij normaal gezien kosten die eigenlijk ten laste van hun werkgever zijn. In een nieuwe circulaire (circ. 2021/C/20, 26.02.2021) zet de fiscus uiteen onder welke voorwaarden de al dan niet forfaitaire terugbetalingen van deze kosten door de werkgever geen belastbaar loon zijn voor de werknemer, zonder dat daarover nog een akkoord gevraagd moet worden aan het lokale belastingkantoor of de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB). Deze circulaire is op 1 maart 2021 in werking getreden, maar de fiscus zal met de principes ervan rekening houden voor situaties van thuiswerk sinds 1 januari 2020.

SUCCESSIEPLANNING - 20.05.2021

Uw bedrijf schenken over twee generaties?

Veel ondernemers denken tijdens hun leven na over hun opvolging en overwegen een fiscaal gunstige bedrijfsschenking. Kan deze bedrijfsschenking op dubbele wijze gebeuren, eerst aan de kinderen, daarna aan de kleinkinderen? Wat zijn de vereisten voor zo’n restschenking? Worden de voorwaarden voor de gunstregimes herbeoordeeld op het ogenblik van de uitwerking van de restschenking? Wat zijn de gevolgen als er na de schenking nog kleinkinderen geboren worden?

SUCCESSIEPLANNING - 20.05.2021

Overlijden van een medeaandeelhouder: maak vooraf goede afspraken

Het plots wegvallen van een medeaandeelhouder kan aanleiding geven tot praktische en financiële onzekerheden. Enerzijds wilt u als aandeelhouder bij het wegvallen van uw medeaandeelhouder zelf niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Anderzijds wilt u graag dat uw erfgenamen bij uw overlijden niet met lege handen achterblijven. Bovendien moet de vennootschap zelf operationeel en financieel gezond kunnen blijven. Hoe kunt u een dergelijk evenwicht realiseren? Kunt u terugvallen op de wettelijke bepalingen hieromtrent? En waarop moet u letten als u afspraken maakt?

BESTUUR - 20.05.2021

Wat als uw medebestuurder het te bont maakt?

Het verhaal achter Let’s Go Urban , ongeacht of de beschuldigingen kloppen of niet, vormt een prima gelegenheid om even te bekijken over welke middelen u als medebestuurder of aandeelhouder beschikt wanneer een of meerdere bestuurders buiten de lijntjes kleuren. Heeft u dan meer actiemogelijkheden dan alleen het ontslag van de betrokken bestuurder?

SUCCESSIEPLANNING - 20.05.2021

Vastgoed schenken tegen slechts 3%?

Vastgoed schenken is duur omdat u progressieve schenkingsrechten betaalt die kunnen oplopen tot 27%. Bovendien moet u tussen twee schenkingen ook telkens drie jaar laten, om te vermijden dat u op de volledige waarde van de tweede schenking hogere tarieven betaalt. Kunt u de kostprijs van uw schenking beperken tot 3% door in stukjes te schenken? Is het ook te overwegen om vastgoed in te brengen in een vennootschap en dan de aandelen te schenken tegen 3%?

REKENING-COURANT - 20.05.2021

Rekening-courant: hoeveel bedraagt voordeel alle aard als u geld opneemt?

Jaarlijks (in het voorjaar) wordt bij KB gepubliceerd welke omvang het marktconforme rentetarief voor een rekening-courant-actief heeft, voor wat betreft het voorbije kalenderjaar. In maart 2021 werd het rentetarief voor kalenderjaar 2020 gepubliceerd. Hoeveel bedraagt het tarief? Kunt u hiervan toch nog afwijken? Welke zijn de recente evoluties ter zake?

SUCCESSIERECHTEN - 20.05.2021

Levensverzekeringen: nieuwe spelregels?

Levensverzekeringen zoals een Tak 21 (‘spaarverzekering’) of een Tak 23 (‘beleggingsverzekering’) vormen een belangrijk bestanddeel van het vermogen van veel mensen. De federale Belastingadministratie heeft nu een uitgebreide omzendbrief gepubliceerd waarin zij haar standpunt inzake successierechten op levensverzekeringen tussen echtgenoten verduidelijkt en aanvult (circ. 2021/C/2, 07.01.2021) . Dit standpunt brengt belangrijke wijzigingen met zich mee voor de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals gewest. We bespreken een aantal aandachtspunten.

BTW - VERPLICHTINGEN - 19.05.2021

Kleineondernemersregeling: 10 of 1 juni?


AUTO - FISCALE AFTREK - 19.05.2021

NEDC wordt WLTP


BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 19.05.2021

Wat met voorstel vereenvoudigde aangifte?


AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 19.05.2021

Kan uw partner haar auto voor uw zaak afschrijven?

Uw partner komt mee in de zaak, als volledige zelfstandige of als meewerkende echtgenote. Zij heeft al een auto. Wanneer kan ze die afschrijven, hoe moet dat, en wat als ze de auto later met winst verkoopt?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 19.05.2021

Uw sociale bijdragen dit jaar nog verhogen?

Traditioneel ontvangt u aan het begin van elk jaar bericht van uw sociale kas in verband met de kwartaalbijdrage die dat jaar aangerekend zal worden. Uw zaak draait ondanks corona goed en u overweegt om meer af te dragen. Een goed idee?

ONROEREND GOED - 19.05.2021

Modelovereenkomst kwijtschelding huur


ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 19.05.2021

Een deel van uw woning verhuren als vakantieverblijf?

Nu we door de coronacrisis massaal in eigen land op vakantie gaan, zien we steeds vaker kamers of afgescheiden woonruimten die door particulieren ter beschikking gesteld worden aan toeristen. Indien u op die manier inkomsten verwerft, moet u nadenken over de fiscale gevolgen hiervan.

BELASTINGEN - AANGIFTE - 19.05.2021

Wat als u voorstel van de fiscus ontvangt?

Indien de fiscale situatie van uw gepensioneerde ouders ‘zeer stabiel’ is, stelt de fiscus een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) op. Wat is dat precies en wat moet u doen als zij een VVA kregen?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 19.05.2021

Hoe buitenlandse roerende inkomsten en rekeningen aangeven?

Indien u privé buitenlandse roerende inkomsten, rekeningen of een levensverzekering heeft, mag u die niet vergeten aan te geven in uw aangifte personenbelasting! Hoe zit dat ook alweer?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 19.05.2021

Fiscale gevolgen vermijden van het voortgezet vruchtgebruik

Door de hervorming van het erfrecht geniet de langstlevende echtgenoot van het zgn. wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik (WTOV). Wanneer speelt dit precies en hoe kunt u vermijden dat dit een fiscaal vergiftigd geschenk wordt?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 19.05.2021

Wat kunt u als belegger recupereren bij de fiscus?

Heeft u in 2020 privé een dividenduitkering gekregen, dan werd daar in principe 30% roerende voorheffing (rv) op ingehouden. Hoe kunt u die rv (deels) recupereren? Kocht u aandelen van een erkend ontwikkelingsfonds, dan heeft u recht op een belastingvermindering. Hoeveel en hoe verwerkt u dat in uw aangifte?

BELEGGEN - FONDSEN - 19.05.2021

Hoe maakt u zelf een goedkoop gemengd fonds?

Gemengde fondsen zijn heel populair maar hun jaarlijkse kosten liggen vaak rond de 1,5% per jaar. Door uw eigen gemengd fonds (mixfonds) te maken, kunt u uw rendement opdrijven. Hoe doet u dat? En hoe zit dat dan fiscaal gezien?

BELEGGEN - DIVIDEND - 19.05.2021

Kunt u een keuzedividend vrijstellen van rv?


VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 19.05.2021

Liquidatiereserves uitkeren tegen 5%: hoe wachttermijn van vijf jaar tellen?

U kunt een liquidatiereserve uitkeren tegen 5% roerende voorheffing (rv), als ze ten minste vijf jaar op een zgn. onaangetaste rekening staat. Hoe moet u die vijf jaar precies tellen?

BUITENLAND - 19.05.2021

Verkopen in het buitenland: beter het Weens Koopverdrag buitenspel zetten?

Als u af en toe verkoopt aan buitenlandse klanten, dan kan het Weens Koopverdrag van toepassing zijn. Welke regels zijn zoal van toepassing als het Weens Koopverdrag van toepassing blijkt te zijn op uw commerciële relatie? Wanneer is dat precies het geval? Kunt u de toepassing van deze regels uitsluiten? Heeft het ook zin om dat te doen? Hoe gaat u daarbij te werk? Waarom bent u als verkoper met die regels soms beter en soms slechter af?

RECHT - PRIVACY - 19.05.2021

GDPR: mogen online meetings zomaar opgenomen worden?

Nooit eerder waren platformen om online vergaderingen te houden zo populair. Denk maar aan Zoom, Teams, Google Meet of een van de vele andere tools. Toen we tijdens de coronacrisis noodgedwongen heel vaak ‘in ons kot’ moesten blijven, gebruikten we ze om ons contact met de buitenwereld te onderhouden, zowel professioneel als om te ‘skyperitieven’. Veel aandacht voor de privacybezorgdheden die deze tools met zich meebrengen, is er niet. Mag u bv. een online meeting opnemen om deze achteraf te herbekijken of te delen? Handelt u wel ‘GDPR-proof’?

BTW - BTW-TARIEF - 19.05.2021

6% btw op restaurant- en cateringdiensten sinds 08.05.2021!

Om de sector te steunen, werd er op 23.04.2021 een ontwerp van KB goedgekeurd om het btw-tarief voor restaurant- en cateringdiensten tijdelijk te verlagen tot 6%. In welke gevallen is dit verlaagde tarief van toepassing?

AANGIFTE - 19.05.2021

Binnenkort tijd voor uw fiches 281.50

Wanneer u een ereloon, commissie, vergoeding, … betaalt aan een vennootschap of aan een zelfstandige, moet u in principe een fiscale fiche 281.50 opstellen. Wegens een administratieve tolerantie geldt die verplichting echter vaker niet dan wel. Welke regels gelden er wanneer er een fiche vereist is? Wat zijn de gevolgen als u ze niet indient?

GESCHILLEN - 19.05.2021

Een discussie laten beslechten door een arbiter?

In het contract met een van uw leveranciers staat een arbitrageclausule. Wat houdt zo’n bepaling precies in? Is zo’n clausule ook altijd geldig? Hoe verloopt arbitrage precies en met welke kosten moet u rekening houden? Heeft een beslissing van een arbiter dezelfde waarde als die van een rechtbank? Wat zijn de voor- en nadelen van het werken via arbitrage? Heeft het zin zo’n bepaling ook op te nemen in uw contracten of algemene voorwaarden?

BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 19.05.2021

Schuld rekening-courant in vennootschap en tegoed in andere: geen VAA?

Heeft uw baas een grote rekening-courantschuld (rc-schuld), dan wordt hij belast op een groot voordeel ‘gratis lening’. Heeft hij echter nog een andere vennootschap waarin hij een tegoed op rc heeft, dan kunt u dit heel eenvoudig oplossen... Hoe?

RSZ - RSZ-INSPECTIE - 14.05.2021

Is laptop voor uw werknemers een voordeel in natura?

Krijgen uw werknemers een laptop van het werk, dan wordt die niet beschouwd als een voordeel alle aard (VAA) indien ze die laptop niet voor privédoeleinden mogen gebruiken. Wat als u daar uitzonderingen op toestaat in de policy? De rechter sprak zich onlangs uit...

ONTSLAG - OPZEGTERMIJN - 14.05.2021

Keuze tussen vervroegd pensioen en brugpensioen?

Indien u een werknemer tussen de 60 en 65 jaar een opzeg geeft, dan komt het steeds vaker voor dat die zowel in aanmerking komt voor SWT (het vroegere brugpensioen) als voor vervroegd pensioen. Wanneer moet de werknemer die keuze maken en welke invloed heeft dat op de opzeg die u geeft?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 14.05.2021

Fietsleasing toekennen zonder dat het u meer kost?

Bedrijfsfietsen zijn populair en worden heel ‘vriendelijk’ behandeld door de RSZ en de fiscus. Willen uw werknemers voor een bedrijfsfiets een deel van hun eindejaarspremie inleveren, dan kan dat daarom voor hen een voordeel opleveren zonder dat het u iets kost. Hoe zit dat dan in elkaar?

LOON - LOONKOSTEN - 14.05.2021

Langdurige ziekte en re-integratie

Is uw werknemer al lang arbeidsongeschikt, dan kunt u ook als werkgever het initiatief nemen om via de arbeidsgeneesheer een zgn. re-integratietraject op te starten. Wat als de werknemer niet wil meewerken?

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 14.05.2021

Een contract van bepaalde duur via e-mail?

Uw collega wierf een werknemer aan met een contract van bepaalde duur. Aangezien de strenge coronamaatregelen voorschrijven om zo weinig mogelijk naar het werk te komen, stuurde hij het arbeidscontract via e-mail door en vroeg hij de werknemer om het te tekenen en ingescand terug te bezorgen. Wat ging er mis?

ONTSLAG - OPZEGTERMIJN - 14.05.2021

Een opzeg met het oog op SWT (brugpensioen), dus korter?

U overweegt om een oudere werknemer te ontslaan die in aanmerking komt voor het zgn. SWT (het vroegere brugpensioen). Moet u die werknemer dan een ‘gewone’ opzeg geven of gelden er daarvoor dan specifieke kortere termijnen?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 14.05.2021

Tijdskrediet of ouderschapsverlof vroeger stopzetten?

Een werknemer is nog niet zo lang geleden in ouderschapsverlof of tijdskrediet gegaan en spreekt u nu aan met de vraag om weer voltijds te kunnen komen werken. De periode waarvoor hij dat ouderschapsverlof of tijdskrediet aanvroeg, is echter nog niet afgelopen. Kan dat dan wel?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 14.05.2021

Wat kan werknemer kopen met zijn ecocheques?


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 14.05.2021

Naar uw leverancier voor garantie?

Als u bepaalde toestellen plaatst bij een klant, moet u daarop weleens twee jaar garantie geven. Kunt u dan aankloppen bij uw leverancier om u te ‘vergoeden’?

SLECHTE BETALERS - ADVOCAAT - 14.05.2021

Welke kosten betalen bij een rechtszaak tegen uw klant?

Men zegt weleens dat het starten van een procedure tegen een klant die zijn facturen niet betaalt handenvol geld kan kosten. Maar met welke kosten moet u dan rekening houden? Recupereert u die ook allemaal als u de zaak wint?

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 14.05.2021

Hoe kan uw klant 6% btw genieten?

Uw klant wil weten of hij in aanmerking komt voor het 6%-btw-tarief inzake afbraak en wederopbouw. Is dat niet zo, kan dan toepassing gemaakt worden van het 6%-renovatietarief? Aan welke voorwaarden moet dan weer voldaan zijn?

AUTO - LICHTE VRACHT - 14.05.2021

Camionette of aanhangwagen te zwaar geladen!?

Als aannemer vervoert u vaak bouw- of andere materialen van en naar de werf. Waarom moet u er dan voor zorgen dat u uw voertuig niet te zwaar belaadt? En wat riskeert u als u zich niet aan de spelregels houdt?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.05.2021

Carry-back én wederopbouwreserves samen toepassen ?

Voor boekjaar (bj.) 2019 konden vennootschappen een reserve vrijstellen voor de zgn. carry-back van het verlies van 2020. Vanaf boekjaar 2021 zal het mogelijk zijn om zgn. wederopbouwreserves aan te leggen. Wat zijn de gelijkenissen en verschillen tussen beide systemen en kunt u ze allebei toepassen?

ONKOSTENVERGOEDING - 14.05.2021

Wat vragen over onkostenvergoedingen

Heeft u kosten gemaakt voor uw vennootschap, dan mag u zich die forfaitair laten terugbetalen. Maar wat als u met meerdere bedrijfsleiders bent, of als u bedrijfsleider bent in meer dan één vennootschap?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LENING - 14.05.2021

Privé uw buitenverblijf kopen met lening van vennootschap?

U wilt privé een lening aangaan voor de aankoop van een tweede verblijf, maar uw bank doet moeilijk en eist een hogere ‘eigen inbreng’. U heeft privé echter niet het nodige geld, dat zit immers ‘opgepot’ in uw kmo. U zou dan geld kunnen opnemen uit uw kmo, maar misschien is lenen bij uw kmo wel een betere optie?

VENNOOTSCHAP - NIEUWE ACTIVITEIT - 14.05.2021

Nieuwe activiteit in uw bestaande of nieuwe vennootschap?

U zou een nieuwe activiteit willen beginnen, naast of eventueel in de plaats van uw huidige activiteit. Brengt u die dan het best onder in uw bestaande vennootschap of richt u er beter een nieuwe vennootschap voor op?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 14.05.2021

Sneller uitkeren tegen 15% rv via een tussentijds dividend?

Heeft uw vennootschap sinds 01.07.2013 nieuwe aandelen uitgegeven, dan kunt u, na een wachttermijn, dividenden uitkeren tegen een gunsttarief van 15% rv. Volgens een circulaire van 23.04.2021 kunt u via een zgn. tussentijds of interimdividend die uitkering tegen 15% rv een jaar sneller doen! Hoe zit dat juist?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.05.2021

Wie bewijst dat er (geen) abnormale of goedgunstige voordelen zijn?

Als uw vennootschap zgn. abnormale of goedgunstige voordelen toekent of ontvangt, kan ze daarop belast worden. Wie moet dan wat bewijzen volgens Cassatie?

OPRICHTING VENNOOTSCHAP - 14.05.2021

Een nieuwe BV online oprichten?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.05.2021

Hoe zit het met de fiches 281.50?


PRIVÉFISCALITEIT - 14.05.2021

Hoeveel tijd nog voor uw privéaangifte?


RECHT - (VER)BOUWEN - 14.05.2021

Toestemming vragen om uw winkelpand te verbouwen?

U huurt een winkelpand waarin u een aantal verbouwingen wilt doen. Moet u daarvoor de toestemming van de verhuurder vragen? Wat kunt u doen als de verhuurder het niet eens is met uw plannen?

FISCAAL - BTW - 14.05.2021

Overstap naar kleine ondernemer: tijd voor actie dan!

Uw boekhouder heeft u laten weten dat uw zaak of vennootschap in 2020 een omzet behaald heeft van minder dan € 25.000. Hij suggereert daarom om in 2021 eventueel de overstap te maken naar de zgn. kleineondernemingsregeling inzake btw. Wat houdt die regeling ook alweer in en is die overstap wel interessant?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 14.05.2021

Geen betaling, dus de herstelling niet meegeven?

Een klant komt een herstelling afhalen maar heeft geen geld bij. Kunt u in dat geval weigeren om het herstelde goed mee te geven? Welke voorzorgsmaatregelen neemt u maar beter als u het toch meegeeft zonder dat u betaald werd?

AUTO - FISCALE AFTREK - 14.05.2021

Fiscaal ingrijpende wijzigingen voor auto’s!

Tegen 2026 zal de autofiscaliteit, weliswaar in verschillende fases, grondig wijzigen! Hoe zou de timing eruitzien en wat dan met uw huidige auto?

FACTUUR - BETALING - 14.05.2021

Hoe een gedeeltelijke betaling van uw facturen verwerken?

Een van uw goede klanten heeft nog een aantal facturen bij u ‘openstaan’ voor in totaal bv. € 5.700. Op uw verzoek heeft hij nu onlangs een betaling van € 2.500 gedaan. Hoe moet u die gedeeltelijke betaling dan aanrekenen? Kunnen er ook gevolgen zijn aan de keuze die u daarbij maakt?

VERZEKERING - 14.05.2021

Toch maar een verzekering tegen cybercriminaliteit nemen?

Onlangs heeft een cyberaanval een hoop online diensten van de overheid een tijdlang lamgelegd. Gelukkig is uw zaak of vennootschap tot nog toe gevrijwaard gebleven van enige vorm van cybercriminaliteit, maar het heeft u toch aan het denken gezet of een specifieke verzekering ertegen zinvol is. Eens kijken...

RECHT - CONCURRENTIEBEDING - 14.05.2021

Wat met niet-concurrentiebeding bij ontbinding contract?

Uw opdrachtgever wil een niet-concurrentiebeding inlassen in de overeenkomst die hij met u sluit. Maar speelt dat beding wel als het contract later door zijn fout ontbonden wordt? Wat zei Cassatie hierover op 26 februari 2021?

ONROEREND GOED - HUUR - 14.05.2021

Kwijtschelding huur: modelovereenkomst


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 14.05.2021

Een onkostenvergoeding als aandeelhouder?


BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.05.2021

Goed nieuws voor de bouwpromotor!

De verkoop van een woning tegen 6% btw kan alleen als de verkoper ingestaan heeft voor de afbraak én de wederopbouw. Wat is er ter zake onlangs beslist?

AFTREKBARE BTW - ALGEMEEN VERHOUDINGSGETAL - 12.05.2021

Wijzigt corona iets aan uw verhoudingsgetal?

Bent u een zgn. gemengde btw-plichtige, dan heeft u geen volledig recht op aftrek van btw. Hoe wordt uw btw-aftrek dan precies bepaald en hebben de mogelijke coronapremies die u ontvangen heeft daar een invloed op?

BTW VERLEGD - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 12.05.2021

Levering van een laadpaal: een werk in onroerende staat?

Het toegenomen succes van elektrische fietsen en auto’s doet ook de vraag naar laadpalen de hoogte ingaan. Is de levering en de plaatsing daarvan een werk in onroerende staat? Wat is in voorkomend geval van belang?

BTW-TARIEF - 0% BTW - 12.05.2021

Vaccineren en btw: wat is allemaal vrijgesteld?

Dienstprestaties die nauw samenhangen met COVID-19-vaccins zijn aan 0% btw onderworpen. Geldt dat dan ook voor alle diensten die met de werking van een vaccinatiecentrum te maken hebben? Wat werd er ter zake beslist?

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 12.05.2021

Meer tijd voor de kleineondernemersregeling?

Lag uw jaaromzet in 2020 niet hoger dan € 25.000 exclusief btw, dan kunt u overstappen naar de zgn. kleineondernemersregeling. De Btw plaatste wat dat betreft onlangs een vreemd bericht op haar website. Even kijken...

BTW-TARIEF - VARIA - 12.05.2021

Herinvoering verlaagd btw-tarief horeca, maar toch anders

Om de horeca te ondersteunen was het btw-tarief vorig jaar verlaagd naar 6%, zij het evenwel niet voor alcoholische dranken. Recentelijk werd beslist om dat opnieuw te doen, maar dan ook voor alcoholische dranken.

BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.05.2021

Geen afbraak en heropbouw, maar toch 6% btw?

Niet alles komt in aanmerking voor het 6%-btw-tarief inzake afbraak en wederopbouw. Wat is van belang als u niet aan de voorwaarden voldoet, om toch het 6%-btw-tarief op renovatiewerken te kunnen genieten?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 12.05.2021

Vakantieverblijf verhuren: is dat nu met of zonder btw?

Is de verhuur van een gemeubelde vakantiewoning nu een vrijgestelde onroerende verhuur of gaat het dan om een met btw te belasten hoteldienst? Wat hebben de Btw, de rechter en de Rulingdienst hierover beslist?

BTW-TARIEF - VARIA - 12.05.2021

Foto’s mét album, lager btw-tarief?

Voor het maken van een fotoreportage geldt het normale btw-tarief van 21%. In bepaalde gevallen kan dat echter ook tegen 6% btw. Hoe zit dat precies?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 10.05.2021

Geen erkenning van het BIV, maar wel bediende én vennoot?

Een erkend vastgoedmakelaar is samen met een partner – in dit geval zijn broer – vennoot van een immokantoor. Kan de partner die geen erkenning heeft in dat geval toch als bediende werken in dat immokantoor? Daarover moest het Grondwettelijk Hof zich onlangs uitspreken...

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 10.05.2021

Meerdere eigenaars van één gebouw en de brandverzekering

Bezitten meerdere eigenaars samen één pand, dan moeten ze elk voor hun deel in de eigendom een brandverzekering nemen. Kan ook één van hen het volledige gebouw laten verzekeren? Wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs over?

BTW - VERHUUR - 10.05.2021

Vakantiewoning verhuren is een hoteldienst met btw?

De verhuur van een vakantiewoning is in principe vrijgesteld van btw. Biedt men echter ook extra diensten aan, dan is er mogelijk sprake van een ‘hoteldienst’ met btw. Hoe zit dat precies en wat zei de Rulingdienst hierover op 18 augustus 2020?

KADASTRAAL INKOMEN - HERZIENING - 10.05.2021

Kadastraal inkomen van uw pas gekochte woning herzien?

Uw klant heeft een woning op het oog, alleen vindt hij het kadastraal inkomen (ki) toch wel wat aan de hoge kant. Kan hij dan bezwaar indienen tegen dit ki? Wat zei het Grondwettelijk Hof daarover op 25 maart 2021?

HANDELSHUUR - ONDERVERHUUR - 10.05.2021

Onderverhuur van een handelszaak en corona-overmacht

Stel, u verhuurt een handelszaak aan een hoofdhuurder, bv. een brouwerij, die ze op zijn buurt verder verhuurt aan een onderhuurder. Wat is in zo’n geval het gevolg van de verplichte sluiting van deze zaak tijdens de coronacrisis?

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 10.05.2021

Als mede-eigenaar aankloppen bij VME voor waterschade?

Een mede-eigenaar die het gelijkvloerse appartement bezit, heeft waterschade. De oorzaak ligt in de zgn. waterkering van de buitengevel die enkel voor zijn appartement van belang is. Moet de vereniging van mede-eigenaars (VME) in zo’n geval dan tussenkomen in de vergoeding van de kosten en de herstelling?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 10.05.2021

Controle voorzien op de schriftelijke stemming?


VLAAMS GEWEST - PREMIES - 10.05.2021

Nieuwe Vlaamse premiezoeker online!


GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 10.05.2021

Al lang iets tegoed van uw huurder?

U heeft nog iets tegoed van een (ex-)huurder, bv. een afrekening van de kosten, een verbrekingsvergoeding of een verrekening van de huurindex. Hoelang mag u wachten om dat op te eisen?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 07.05.2021

Onbekend maakt onbemind in Outlook?

In Outlook zitten veel features die door de meeste gebruikers niet echt opgemerkt of toegepast worden. Zijn ze de moeite waard om te leren kennen?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 07.05.2021

Laat uw klanten het voor u zeggen

Positieve getuigenissen en referenties van tevreden klanten zijn goud waard. Door ze een prominente plaats op uw website te geven, trekt u mogelijk nieuwe klandizie aan. Hoe pakt u dat concreet aan?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 07.05.2021

Nuttige sites voor uw personeel

Uw bedrijf staat of valt met zijn medewerkers. Met deze websites ondersteunt u hen nog beter.

OPLEIDING - TAAL - 07.05.2021

Leer een andere taal in uw browser

Een vreemde taal leren, kan op verschillende manieren. Via enkele handige Chrome-extensies kan het alvast zonder veel moeite in uw vertrouwde browser.

ZAKELIJK - VIDEO - 07.05.2021

Maak een YouTube-kanaal voor uw bedrijf

Als u aan videomarketing wilt doen, is YouTube de meest geschikte plaats om met uw video’s klanten aan te trekken. Hoe maakt u een YouTube-kanaal voor uw bedrijf?

SOFTWARE - BROWSER - 07.05.2021

Gebruikt u in Edge favorieten of collecties?

Favorieten (bookmarks) opslaan in de Edge-browser, dat kent u ongetwijfeld al. Sinds kort kunt u in Edge ook collecties bijhouden. Wat zijn dat precies en waarin verschillen ze van favorieten?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 07.05.2021

Aangifte vennootschapsbelasting!

Via een bericht op zijn website heeft de fiscus de indieningstermijnen voor de aangiften vennootschapsbelasting bekendgemaakt. Net zoals vorig jaar wordt de indieningstermijn in het kader van de coronacrisis verlengd. Hoe zit dat precies?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 07.05.2021

Welke investeringsaftrek kiezen voor investeringen van 2020?

Wegens de coronacrisis is het tarief van de gewone investeringsaftrek (IA) tijdelijk verhoogd tot 25% (i.p.v. 8%). Welke investeringen komen daarvoor in aanmerking? Wanneer is ook de keuze voor een bijzondere IA mogelijk én voordeliger?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 07.05.2021

Carry-back-, wederopbouwreserves en dividendverbod

Uw vennootschap heeft gebruikgemaakt van de zgn. verlies-carry-back en/of de volgende jaren zou u haar wederopbouwreserves willen laten aanleggen. Ze mag dan een tijdje geen dividenden toekennen of uitkeren. Tot wanneer geldt dit dividendverbod? En wat als u de betaling van het dividend uitstelt tot daarna?

VASTGOED - MEERWAARDEN - 07.05.2021

Winst op verkoop blote eigendom eigen woning belast?

Een bedrijfsleider woont in een pand waarvan hij blote eigenaar is en zijn vennootschap het vruchtgebruik heeft. Wanneer hij op een bepaald moment de blote eigendom verkoopt, is de winst op die verkoop volgens de fiscus belastbaar als divers inkomen. Was de rechter het daarmee eens?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 07.05.2021

Is een borgstelling als aandeelhouder aftrekbaar?

De belangrijkste aandeelhouder en bestuurder van een NV stelt zich borg voor zijn vennootschap. Die gaat failliet en de bestuurder wordt aangesproken tot betaling van de schulden waarvoor hij zich borg gesteld heeft. De fiscus weigert de aftrek en krijgt gelijk van de rechters. Waarom?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 07.05.2021

Fiscale fiches 281.50 uiterlijk op 29.06.2021 in te dienen!

U moet ook dit jaar weer fiches 281.50 opmaken voor vergoedingen die u in 2020 aan ‘derden’ betaald heeft. Voor wie moet u zo’n fiche opstellen? Wat zijn de mogelijke sancties als u of uw boekhouder de fiches niet opmaakt?

AUTO - LEASING - 07.05.2021

‘Niet-fake’ plug-inhybride beter leasen?

Vermits men in Vlaanderen de verkeersbelasting en de BIV anders berekent sinds begin 2021, denkt wie een ‘niet-fake’ plug-inhybride wenst misschien meer dan vroeger ook eens aan leasing i.p.v. aankoop. Waarom?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 07.05.2021

Advies medische raad ongeldig, ontslag toch niet nietig?

Het ziekenhuis moet een verzwaard advies vragen als het een arts wil ontslaan. De wet legt (vorm)voorwaarden op voor zo’n advies. Wat zijn de gevolgen als de medische raad die miskent? Uit een cassatiearrest van 07.12.2020 zou kunnen volgen dat dit niet meer ‘per definitie’ tot de nietigheid van het ontslag leidt...

PRAKTIJKGEBOUW - HUUR - 07.05.2021

Waarom/wanneer voor handelshuur kiezen bij een praktijk?

Wanneer u een appartement of gebouw gaat huren om een (tand)artsenpraktijk in onder te brengen, is dat in principe geen handelshuur maar zgn. gemeenrechtelijke huur. Toch kan men de handelshuurwetgeving – in onderling overleg – van toepassing verklaren. In welke mate kan dat nuttig/voordelig zijn?

MEDISCH DOSSIER - PATIËNTENRECHTEN - 07.05.2021

Kan iemand eisen zijn dossier te verbeteren of te wissen?

Ingevolge de GDPR beschikken patiënten over het recht om gegevens uit hun dossier te laten verbeteren of te wissen. De vraag is wat dit concreet inhoudt: kan men bv. eisen dat u een diagnose aanpast of een deel van een dossier vernietigt? In een advies van maart 2021 licht de Nat. Raad van de Orde een en ander toe...

GOED OM TE WETEN - KINDEREN - 07.05.2021

Uitzondering student in de zorg tot 30.06.2021


AANGIFTE PERSONENBELASTING AJ. 2021 - 06.05.2021

Aangifte personenbelasting aj. 2021: Tax-On-Web nu beschikbaar!

De fiscus heeft op 05.05.2021 zijn persconferentie gehouden over de aangifte in de personenbelasting aj. 2021.

CONTROLE EN BETWISTINGEN - BEWAARTERMIJN BOEKHOUDING - 05.05.2021

Welke papieren mag u in 2021 verticaal klasseren?

U wilt eerstdaags ‘grote kuis’ houden in uw archief. Welke papieren van welke jaren mag u dan ‘verticaal klasseren’? Wat moet u nog bijhouden, indien u in 2021 een belasting- of btw-controleur op bezoek zou krijgen?

BELASTBARE INKOMSTEN - 05.05.2021

Boekhouder informeren over uw dividenden


CONTROLE EN BETWISTINGEN - BOEKHOUDING - 05.05.2021

Zomaar back-up van uw boekhouding aan de fiscus bezorgen?

Tegenwoordig worden fiscale controles vaak per e-mail aangekondigd. Ter voorbereiding daarvan wordt meestal gevraagd om een back-up van uw elektronische boekhouding door te sturen. Mag dat zomaar? Hoe hiermee omgaan? Even kijken...

ONROEREND GOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 05.05.2021

Vermindering ov voor uw bedrijfspand wegens corona?

Wegens de coronacrisis bent u verplicht geweest om zowel in 2020 als 2021 uw zaak een tijdje te sluiten. Heeft u dan recht op een proportionele vermindering van onroerende voorheffing (ov) wegens improductiviteit van uw bedrijfspand?

BTW - VERPLICHTINGEN - 05.05.2021

Naar btw-kleineondernemersregeling?

Uw omzet bedroeg in 2020 niet meer dan € 25.000 excl. btw en u wilt kleine ondernemer voor de btw worden. Hoe die keuze maken? Heeft de coronapandemie hier invloed op?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 05.05.2021

Welke fiscale regels voor de blote eigenaar?

U verkrijgt de blote eigendom van een gebouw, via erfenis, schenking of aankoop. Op welk bedrag moet u dan erf- of schenkbelasting of kooprecht betalen, en wat met de belastingen en de onroerende voorheffing (ov) op het pand terwijl u blote eigenaar bent?

FISCALE VERMINDERINGEN - GEZINSSITUATIE - 05.05.2021

Wanneer is onderhoudsgeld voor uw ouders aftrekbaar?

Een echtpaar claimt de aftrek van een onderhoudsuitkering die ze betaald hebben aan hun (schoon)ouders. Volgens de fiscus, die gelijk krijgt van de rechter, zijn de voorwaarden voor de aftrek niet vervuld. Wat was het probleem?

ONROEREND GOED - 05.05.2021

Huurcontract ondertekenen per e-mail?


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 05.05.2021

Aangifte personenbelasting voorbereiden

Zodra Tax-on-web via MyMinfin begin mei weer geopend wordt, kunt u uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2020 indienen. Wanneer is de deadline?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 05.05.2021

Voor hoeveel is uw smartphone aftrekbaar?

U gebruikt uw gsm hoofdzakelijk beroepsmatig, maar uiteraard ook privé. Bij een controle (in de personenbelasting) is de omvang van het beroepsgebruik soms een punt waarop men graag vit. Hoe dient u de controleur van antwoord?

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 05.05.2021

Hoe kunt u ‘bijkomende kosten’ fiscaal optimaliseren?

Doet u een investering, dan kunt u niet alleen de prijs daarvan afschrijven, maar ook de zgn. bijkomende kosten zijn aftrekbaar. U kunt die bij de afsluiting van uw jaarrekening op verschillende manieren ‘verwerken’. Wat is het voordeligst?

VASTGOED - KANTOOR - 05.05.2021

Huur van uw vennootschap anders belast bij uw partner?

Als u als bedrijfsleider bv. een praktijkruimte verhuurt aan uw vennootschap, wordt een deel van de ontvangen huur boven een bepaald bedrag als een bezoldiging beschouwd. Is dat echter ook zo indien uw levenspartner (deels) eigenaar is?

BELEGGEN - FONDSEN - 05.05.2021

We worden ouder: wie profiteert daarvan?

Onze samenleving vergrijst... Een aantal beursgenoteerde bedrijven speelt in op de specifieke behoeften die senioren hebben. Welke zijn deze ‘zilveren’ beleggingen? Hoe kunt u in deze bedrijven investeren? En waarmee houdt u fiscaal gezien het best rekening wanneer u erin investeert?

BELEGGEN - PREMIETAKS - 05.05.2021

Altijd 2% verzekeringstaks op een Tak 21 en 23?


BELEGGEN - RENDEMENT - 05.05.2021

Beter via uw vennootschap beleggen dan privé?

Sinds 2017 bedraagt de roerende voorheffing standaard 30%. Wat betekent dit voor de ‘overtollige liquiditeiten’ in uw vennootschap? Belegt u die in uw vennootschap of haalt u het geld beter naar u privé om het nadien te beleggen?

CONTROLE - 04.05.2021

Aftrekverbod bij wijziging aangifte na controle

Wanneer de vennootschap onderworpen wordt aan een controle, kan hieruit een verhoging van de belastbare grondslag voortvloeien. Sinds aanslagjaar 2019 kunt u niet langer onbeperkt beschikbare aftrekken afzetten ten opzichte van het belastbaar resultaat dat uit een dergelijke controle resulteert. De wetgever beoogt immers een effectieve belasting te heffen op het aldus vastgestelde bijkomende resultaat. Bij circulaire 2020/C/90 van 2 juli 2020 bracht de Administratie de huidige regels in herinnering. Eerder nam ze het nieuwe aftrekverbod ook al op in circulaire 2019/C/90 van 16 december 2019. Een overzicht.

BEDRIJFSVOORHEFFING - 04.05.2021

Vrijstelling doorstorting bv O&O: voorafgaande aanmelding BELSPO vereist

Onderzoek en ontwikkeling (O&O) kost het bedrijf veel geld, zonder enige garantie op positieve cashflows in de toekomst. De Belgische belastingwetgever probeert daaraan een mouw te passen via een aantal fiscale maatregelen. Eén daarvan heeft in het bijzonder oog voor de relatief hoge loonkost eigen aan O&O-activiteiten. Deze ‘bv-korting voor kwalificerend O&O-personeel’ is een gunstmaatregel met strikt na te leven formaliteiten, zoals de stilaan constante rechtspraak ter zake aantoont.

ONTSLAG - 04.05.2021

Ontslag tijdens ziekte: discriminatie?

Kan het bedrijf een langdurig zieke werknemer zomaar ontslaan? Zo ja, geniet de werknemer dan een bepaalde bescherming? Waarmee houdt u het best rekening indien u wenst afscheid te nemen van een arbeidsongeschikte werknemer? Wat zei het hof van beroep onlangs hierover?

INCASSO FACTUREN - 04.05.2021

Uw klant verkoopt zijn handelszaak?

Kunt u na de overname uw openstaande facturen nog laten betalen door de klant zelf of moet u vragen dat de overnemer ze betaalt? Wat gebeurt er dan met lopende contracten? Kunt u de openstaande facturen innen als u zelf een handelszaak overneemt en hoe gaat u daarbij te werk?

INTERNATIONAAL - 04.05.2021

Ruimere mogelijkheden om niet-EU-burgers tewerk te stellen

Sinds 1 maart 2021 gelden in het Vlaams gewest een aantal nieuwe maatregelen om het tewerkstellen van niet-EU-werknemers gemakkelijker te maken (Vlaams besluit van 08.01.2021 tot wijziging van het Vlaams besluit van 07.12.2018 houdende uitvoering van de wet van 30.04.1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, BS 08.02.2021) . De nieuwe regels willen vooral meer flexibiliteit geven aan de Vlaamse werkgevers en ook een aantal administratieve formaliteiten vereenvoudigen.

CORONACRISIS - 04.05.2021

Nieuwe COVID-19-maatregelen voor uw personeelsbeleid

Naar aanleiding van de coronacrisis werden reeds tal van maatregelen uitgevaardigd die betrekking hebben op het arbeidsrecht. Wij overlopen een aantal maatregelen die nog steeds van kracht zijn of recent ingevoerd werden.

CONTRACT - 04.05.2021

Concurrentieverbod: de hakbijl begraven?

Als u een bedrijf overneemt, dan wilt u wellicht vermijden dat de vorige aandeelhouder(s) en/of bestuurders u onmiddellijk concurrentie aandoen. Waarop moet u dan letten bij het formuleren van een verbod? Wat zijn de gevolgen indien een niet-concurrentiebeding niet aan alle vereiste voorwaarden voldoet? Is de situatie anders bij een gedwongen verkoop in het kader van een geschillenregeling?

FISCALE CONSOLIDATIE - 04.05.2021

Groepsbijdrageregeling en DBI-aftrek: een gevaarlijke combinatie?

Sinds aanslagjaar 2019 bestaat er ook in België een systeem van fiscale consolidatie (wet van 25.12.2017) , de zgn. groepsbijdrageregeling. Deze naar Belgische normen ingrijpende wetswijziging is doorgevoerd om de aantrekkelijkheid van het belastingstelsel in België te verhogen. In alle ons omringende landen bestaat er immers reeds vele jaren een systeem van fiscale consolidatie. Er zitten echter ook een aantal addertjes onder het gras. Een vervelend, maar vaak verwaarloosd voorbeeld is de combinatie van groepsbijdrage en DBI-aftrek in één boekjaar. Waar zit het venijn?

SUBSIDIES - 04.05.2021

Subsidies: gevolgen voor de btw?

Een lezer vroeg ons of het feit dat hij subsidies ontvangt, ook een impact heeft op de mate waarin het bedrijf btw kan recupereren. Behoren subsidies tot de maatstaf van heffing inzake btw en is er dus op subsidies ook btw verschuldigd? Beïnvloedt de ontvangst van subsidies ook uw recht op btw-recuperatie? Wat moet u hierover weten?

BELASTINGVERMINDERING - KWIJTSCHELDING HUUR - 04.05.2021

Federale belastingvermindering bij kwijtschelding huur: modelovereenkomst beschikbaar!

Verhuurders die fiscaal voordelig huur kwijtschelden aan ondernemers die hun zaak verplicht moesten sluiten, moeten hiervoor een overeenkomst opstellen. Via een bericht op zijn website van 30.04.2021 stelt de fiscus hiervoor nu een modelovereenkomst ter beschikking.

FICHES 281.50 - 03.05.2021

Fiches 281.50: richtlijnen voor inkomstenjaar 2020

Naar jaarlijkse gewoonte moet men vóór 30 juni fiches 281.50 indienen voor bepaalde vergoedingen die u in 2020 aan derden betaald heeft. De fiscus heeft op 19.04.2021 de nodige richtlijnen gepubliceerd op zijn website.

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 03.05.2021

Wat als uw rekening na maanden voor het eerst betwist wordt?

Nadat u uw factuur heeft gestuurd naar uw klant, volgt er geen enkele betaling of reactie. Op het moment dat u maanden later een ingebrekestelling stuurt, begint uw klant plots te discussiëren. Wat kunt u dan doen?

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 03.05.2021

Geen betaling onderaannemer tot de bouwheer betaalt?

U doet werken in onderaanneming voor een andere aannemer. Kan die dan wachten om u te betalen tot de klant zijn facturen heeft betaald? Kan hij bij u aankloppen als de klant later een deel van uw werken betwist?

FACTUUR - VARIA - 03.05.2021

Een rekening van Unisono in uw bus?

Uzelf of uw werknemers nemen weleens een werfradio mee op de werf. Of u gebruikt wachtmuziek voor wie naar uw telefoon belt. Riskeert u dan een rekening van Unisono te krijgen? Met welke spelregels moet u rekening houden?

ARBEIDSOVEREENKOMST - VARIA - 03.05.2021

Telewerk vanuit de Côte d’Azur?

Een werknemer vraagt of hij de komende weken mag telewerken vanuit een vakantieverblijf in het buitenland. Wat moet u weten voordat u ja of neen zegt?

ONTSLAG - DADINGEN EN SCHIKKINGEN - 03.05.2021

Beëindigen in onderling akkoord of anders haal ik de politie!

Uw collega stelt vast dat een werknemer geld van klanten in zijn eigen zak steekt. Hij confronteert de werknemer daarmee en spreekt met hem af om de politie er niet bij te roepen, maar om het contract in onderling akkoord te beëindigen. Nadien beweert de werknemer dat hij onder druk gezet werd. Wat is er van belang?

ONTSLAG - OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 03.05.2021

Werknemer die bij concurrent gaat werken meteen buiten?

De werknemer van uw collega gaf zelf zijn opzeg om bij een concurrent te gaan werken. Uw collega zag het echter niet zitten dat die werknemer zijn opzegtermijn nog zou afmaken en ontsloeg hem dan maar zelf. Wat ging er mis?

BEDRIJFSWAGEN - CARPOLICY - 03.05.2021

Carpolicy wijzigen naar enkel elektrische bedrijfswagens?

De regering maakt volop plannen om de fiscale aftrek op termijn te beperken tot enkel elektrische wagens. Hoe gaat u daarmee om? Stel dat u hierop wilt anticiperen door de beperking tot elektrische wagens nu al in te voeren. Kunt u in zo’n geval dan eenzijdig uw carpolicy daarvoor aanpassen?