RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 27.05.2021

Schadevergoeding betalen: ouderdom in rekening brengen?

Tijdens de uitvoering van een opdracht veroorzaakt u per ongeluk schade aan de goederen van uw opdrachtgever. Hoe wordt dan de vergoeding berekend die de opdrachtgever van u kan vragen? Kunt u rekening houden met de ouderdom of bent u verplicht om de nieuwwaarde te vergoeden?

Even kaderen

Oeps, een ongelukje door uw toedoen. Stelt u het zich maar voor: tijdens de uitoefening van uw opdracht gebruikt u een computer van uw opdrachtgever die u per ongeluk beschadigt. Of u loopt ter plaatse bij de opdrachtgever tegen een of ander toestel aan dat daardoor op de grond valt en kapot is. Of misschien doet u daar een herstelling en beschadigt u daardoor het toestel waaraan u de herstelling deed.

De schade vergoeden. Uw opdrachtgever vraagt dan misschien wel dat u de schade vergoedt. Maar moet u dan een splinternieuw toestel betalen? Of kunt u integendeel rekening houden met ‘de leeftijd’ (de zgn. vetusteit) van datgene wat u beschadigde?

Nieuwwaarde of werkelijke waarde?

Volledig vergoeden. Het uitgangspunt is alvast dat u de schade van het ‘slachtoffer’ volledig moet vergoeden. Dit betekent dan ook dat als u bv. iets beschadigt dat hersteld kan worden, u in de regel de gehele kost van de herstelling moet betalen. U kunt dus niet zeggen dat u daar een aftrek op mag toepassen omwille van de ouderdom. Dit standpunt werd ook ingenomen in een recent arrest van het Hof van Cassatie (Cass., 17.09.2020) .

Let op!  Moet het toestel dat u beschadigde vervangen worden, dan geldt in principe hetzelfde. De schadelijder zou dan strikt genomen van u kunnen vragen dat u betaalt voor een nieuw toestel zelfs al was het andere al jaren oud.

Andere afspraken mogelijk. U kunt in het contract dat u met uw klant sluit of in uw algemene voorwaarden wel een andere afspraak maken. Daarin kunt u nl. perfect overeenkomen dat als u schade veroorzaakt aan de goederen van de klant, u bij het bepalen van de vergoeding de leeftijd van de goederen in aanmerking mag nemen en een vetusteitsaftrek mag toepassen.

Tip.  U kunt meteen de omvang daarvan overeenkomen (bv. 10% minder vergoeding per jaar extra).

Goed om te weten. Zelfs als er niets in uw contract of algemene voorwaarden staat, kunt u soms nog zeggen dat er met de leeftijd rekening gehouden mag worden. Belangrijk hierbij is dat u kunt argumenteren dat – zelfs rekening houdend met de vetusteitsaftrek – de volledige schade vergoed wordt.

Tip 1.  Zo kunt u bv. nakijken of een soortgelijk toestel (ook qua leeftijd) als datgene dat u beschadigde, niet verkrijgbaar is op de tweedehandsmarkt en de tweedehandswaarde daarvan aanbieden. Hetzelfde geldt bv. als er tweedehands (even oude) reserveonderdelen voor het goed gekocht kunnen worden.

Tip 2.  U zou daarnaast ook kunnen argumenteren dat het onredelijk is dat u voor toestellen of goederen die al oud en bijna versleten zijn, de nieuwwaarde moet vergoeden.

Verzekering. Als u schade veroorzaakt bij uw klant, bent u daarvoor misschien wel verzekerd. Houd er dan rekening mee dat de verzekering mogelijk wel een ‘vetusteitsaftrek’ toepast terwijl u dat misschien niet kunt. U riskeert dan zelf voor het verschil op te draaien.

Tip.  Bekijk dus desgevallend de polisvoorwaarden. Verschillen die van wat u zou moeten vergoeden, pas dan uw eigen algemene voorwaarden aan of vraag uw verzekeraar om een ruimere dekking.

Als u schade veroorzaakt aan oudere goederen van uw opdrachtgever, riskeert u soms toch te moeten opdraaien voor de nieuwwaarde ervan. U kunt dat vermijden door in uw algemene voorwaarden een andere regeling te voorzien.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878