Alle domeinen

2021 - Augustus

BANK - VARIA - 31.08.2021

Wat kunt u doen als u in de phishingval getrapt bent?

De FOD Financiën waarschuwt met een bericht van 19 augustus weer voor valse e-mails en sms’en. Ook diverse banken wijzen op malafide praktijken van cybercriminelen! Wat als u, ondanks al uw voorzichtigheid, toch het slachtoffer van phishing zou worden? Wat moet u dan doen en moet de bank u altijd terugbetalen?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 31.08.2021

Thuiswerkvergoeding voor huurder, nefast voor verhuurder?

U verhuurt een woning aan een particulier die als werknemer de voorbije coronaperiode een forfaitaire thuiswerkvergoeding gekregen heeft. Heeft dat dan fiscale gevolgen voor de manier waarop u als verhuurder belast wordt?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 31.08.2021

Uw kleine lettertjes enkel op de achterzijde: niet genoeg?

Uw algemene voorwaarden staan doorgaans op de achterzijde van uw facturen en bestelbons. Maar is dat in alle omstandigheden wel voldoende ten aanzien van consumenten? Wat vindt Cassatie daarvan in een arrest van 18 juni 2021?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 31.08.2021

Lichte vracht: ook fiscale aanpassingen op til?


PENSIOEN - 31.08.2021

Wijzigingen op til aan minimumpensioen?

In de media is er veel te doen over het minimumpensioen als zelfstandige. Concreet zou er het een en ander gaan wijzigen aan de voorwaarden om er recht op te hebben. Hoe zit dat precies?

VERZEKERINGEN - VARIA - 31.08.2021

Uw verzekeraar inlichten over uw stijgende omzet?

Heel wat bedrijven raken stilaan bevrijd van de bedrijfsstilstand door corona. De terrasjes zitten vol, doe-het-zelfzaken kunnen niet volgen en nog veel meer bedrijven zien hun omzet fors stijgen. Heeft dit ook een impact op bv. uw arbeidsongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 31.08.2021

Discussie met controleur: kost of investering... 


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 31.08.2021

Uw buren kloppen bij u aan voor hun waterschade, wat dan?

Uw buurman klaagde na de recente zware wateroverlast over schade die volgens hem veroorzaakt werd door ‘uw eigendom’, bv. een defect in uw regenpijp of een deel van uw dak dat ging vliegen door de storm. Hoe gaat u daar dan het best mee om?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 31.08.2021

Vastgoed verkopen via TikTok doet u zo

TikTok groeide in enkele jaren uit tot een razend populaire socialemedia-app. Het publiek is intussen al wat ouder geworden, waardoor dat kanaal vandaag ook voor vastgoedmakelaars interessant is en blijkbaar maken steeds meer vastgoedmakelaars daar gebruik van. Hoe zit dat en hoe kunt u eraan beginnen?

WAALS GEWEST - HUUR - 31.08.2021

Waalse ‘Louez solidaire’: wat houdt dat in?


WONINGHUUR - WAARBORG - 31.08.2021

Borgstelling voorzien bij woninghuur?

U wilt als verhuurder graag een familielid van de huurder, bv. de ouder, zich borg laten stellen. Is dat een goed idee? Wat zei de rechter onlangs?

VENNOOTSCHAP - VEREFFENING - 31.08.2021

Pand van BV goedkoop naar privévermogen bij vereffening?

Een klant wil een nieuw bedrijfspand kopen en het is voordelig voor hem om dat via zijn vennootschap te doen (omwille van afschrijvingen, btw-aftrek, enz.). Hij vraagt zich echter af of dat ook wel voordelig blijft als hij na enkele jaren zijn vennootschap vereffent en dat pand dan naar zijn privévermogen overgaat?

ONROEREND GOED - BUITENLAND - 31.08.2021

Ook in België belast op uw buitenlandse vakantiewoning?

U moet uw buitenlandse vakantiewoning verplicht in uw Belgische belastingaangifte vermelden, en binnenkort krijgt die een eigen kadastraal inkomen van de Belgische fiscus. Een abonnee vroeg zich af of hij daarop dan ook extra belast wordt in België. Hoe zit dat precies?

VERKOOP - COMPROMIS - 31.08.2021

Een termijn van tien dagen om een lening te vinden?

Vaak wordt op vraag van de koper in het compromis een opschortende voorwaarde voorzien voor het bekomen van een lening bij de bank. Meestal is daar een termijn van twee à drie weken aan gekoppeld. Soms wil de verkoper echter sneller duidelijkheid en wil hij een kortere termijn van bv. tien dagen. Is dat voldoende?

MEDE-EIGENDOM - TERRAS - 31.08.2021

Mag mede-eigenaar de balustrade van het terras wijzigen?

Een mede-eigenaar wil de balustrade van zijn terras verhogen en herschilderen in een iets andere kleur. Heeft hij daarvoor dan al dan niet de toestemming van de vereniging van mede-eigenaars nodig? Onlangs sprak een rechter zich uit...

WAALS GEWEST - HUUR - 31.08.2021

Uw vakantieverblijf verhuren in Wallonië


VZW - BOEKHOUDING - 31.08.2021

Een factuur opstellen van uw VZW, hoe doet u dat correct?

U krijgt de vraag om een factuur op te stellen voor uw VZW. Dat is natuurlijk een belangrijk document met bepaalde wettelijke voorwaarden. Gebruik de volgende tips om die correct op te stellen.

VZW - SUBSIDIES - 31.08.2021

Uw VZW financieren, hoe doet u dat?

De oprichting van een vereniging is snel geklaard, maar om die op lange termijn in stand te houden, zijn er middelen nodig om de kosten te dekken. Voor veel VZW’s volstaan de eigen middelen niet en moet er een beroep gedaan worden op andere financieringsbronnen. We sommen hieronder de voornaamste financieringsbronnen op.

VZW - BESTUUR - 31.08.2021

De VZW van een collega moet verschijnen voor de rechtbank, deze tips en adviezen kunt u al meegeven

Verschijnen voor de rechtbank kan in persoon, zo spaart u alleszins advocaatkosten uit en maakt u waarschijnlijk een sympathiekere indruk. Enkele tips voor in de ondernemingsrechtbank.

VZW - BOEKHOUDING - 31.08.2021

De IOS-procedure, handig voor uw VZW?

U heeft gehoord over de zgn. IOS-procedure (invordering onbetwiste schulden). Dat kan een goedkopere oplossing zijn om zonder tussenkomst van de rechtbank schulden in te vorderen.

VZW - WERKING - 31.08.2021

Overwegen om een feitelijke vereniging om te vormen tot een VZW?

Feitelijke verenigingen ontstaan vaak spontaan. Soms lijkt het een evidentie om voor de juridische structuur en bescherming van een VZW te kiezen, maar in andere gevallen twijfelt men vanwege de administratieve, fiscale en boekhoudkundige verplichtingen die een VZW met zich meebrengt.

VZW - BESTUUR - 31.08.2021

Als VZW een natuurlijke persoon of vennootschap dagvaarden zonder advocaat, het is mogelijk!

Uw VZW wil graag een schuld invorderen voor de (ondernemings)rechtbank. U heeft echter weinig zin om een dure advocaat te betalen. Geen probleem, u kunt rechtstreeks dagvaarden via een gerechtsdeurwaarder.

VZW - WERKING - 31.08.2021

Een lid betaalt zijn lidgeld niet, wat zijn de opties van de VZW?

Lidgeld is een grote bron van inkomsten voor de meeste VZW’s. Toch zijn sommige leden nogal ‘vergeetachtig‘ of weigeren dat te betalen. Wat kan een VZW dan doen?

ZAKELIJK - VARIA - 27.08.2021

Podcasts voor ondernemers

Na een aarzelende start wordt de podcast stilaan een volwassen medium. Ook voor ondernemers zijn er al wat inspirerende uitzendingen van eigen bodem.

BEVEILIGING - PRIVACY - 27.08.2021

Essentiële Facebook-privacyinstellingen

Facebook neemt het niet zo nauw met uw privacy, dat is bekend. Dit zijn enkele privacyinstellingen die u volgens ons minimaal zou moeten wijzigen.

EIGEN WEBSITE - VARIA - 27.08.2021

Zo kopen klanten meer in uw webshop

Online consumenten hebben meestal een specifiek doel voor ogen. Met deze marketingtrucs kopen ze mogelijk toch meer dan ze initieel van plan waren.

BEVEILIGING - VARIA - 27.08.2021

Vindt u alles terug dankzij de Apple AirTag?

Apple lanceerde de AirTag: een piepklein apparaatje dat u bijv. in uw portemonnee stopt of aan uw sleutelbos bevestigt. Bij verlies of diefstal zou u deze dan makkelijker moeten kunnen terugvinden. Maar werkt het ook echt?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 27.08.2021

Zoeken in uw e-mailarchief

De juiste e-mail terugvinden in een gigantisch archief is niet altijd zo makkelijk. Wat is de beste strategie en hoe past u deze toe in verschillende apps?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 26.08.2021

Aangifte pb toch nog ‘tijdig’ indienen?


VASTGOED - OPSTAL - 26.08.2021

Hoeveel betalen aan uw vennootschap voor een opstal?

Bij de vervroegde beëindiging van een opstalcontract betaalt een zaakvoerder aan zijn vennootschap-opstalhouder de boekwaarde van de gebouwen op zijn grond. De fiscus belast het verschil tussen dat bedrag en de verkoopwaarde van de gebouwen als een voordeel van alle aard (VAA). Wat vond de rechter daarvan?

ERVEN & SCHENKEN - VARIA - 26.08.2021

De zorgvolmacht als vangnet in uw successieplanning

Een zorgvolmacht is niet alleen nuttig om uw vermogen te regelen voor als u onbekwaam wordt, maar ook om aan successieplanning te doen. Hoe werkt dat? En hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen niet alles zomaar kunnen wegschenken?

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 26.08.2021

Vraag uw buitenlandse btw uiterlijk op 30.09.2021 terug!

De in het buitenland betaalde btw is net zoals de Belgische btw aftrekbaar in zoverre deze beroepsmatig is. Even kijken hoe dit eigenlijk concreet in zijn werk gaat en waarop u zoal moet letten indien u in 2020 beroepsmatig buitenlandse btw betaalde.

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 26.08.2021

Klopt uw bankrekeningnummer wel?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 26.08.2021

Roerende goederen verkopen aan uw BV?

U wilt privé roerende goederen verkopen aan uw BV. Met welke juridische en fiscale regels moet u dan rekening houden? Is er iets veranderd met de invoering van het nieuwe vennootschapsrecht?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 26.08.2021

Sociale bijdragen vergeten aan te geven!

U komt tot de vaststelling dat u uw sociale bijdragen en/of het VAPZ in uw aangifte personenbelasting niet als kost heeft aangegeven. Kunt u dat nog corrigeren?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 26.08.2021

Auteursrechten boven grensbedrag, hoe belast?

Een bedrijfsleider ontvangt van zijn vennootschap een auteursrechtenvergoeding die hoger is dan het grensbedrag waaronder zo’n vergoeding belastbaar is als roerende inkomsten. Volgens de fiscus is het deel boven het grensbedrag belastbaar als bedrijfsleidersbezoldiging. Is de rechter het daarmee eens?

RIZIV SOCIAAL STATUUT - 25.08.2021

RIZIV-bijdrage 2020 op komst

In MyRiziv.be werd het bedrag inzake RIZIV-sociaal statuut opgeladen dat men voor u zal storten voor premiejaar 2020. Wat als dat niet correct zou zijn?

ORDE DER ARTSEN - CONTROLEARTS - 25.08.2021

Waar kan men de controlearts van de werkgever aanklagen?

Als een werkgever de arbeidsongeschiktheid van een patiënt in twijfel trekt, dan kan hij een controlearts sturen. Soms zijn er klachten over de houding van de controlearts of over de organisatie van de controle. Sinds 1 augustus 2021 jl. is de Orde der artsen ‘exclusief’ bevoegd om kennis te nemen van zo’n klacht. Hoe werkt dat?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 25.08.2021

Huur betalen aan BV(BA), werken aftrekbaar?

Stel, uw BV(BA) is eigenaar van het gebouw waarin uw praktijk zich bevindt en u betaalt een (hoge) huurprijs aan de BV(BA) om het VAA privégebruik te neutraliseren. Wanneer de BV(BA) werken gaat uitvoeren die op het privédeel slaan, kunt u die dan aftrekken, vermits u toch huur betaalt? Een recent arrest licht toe...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 25.08.2021

Ontslag wegens negeren oproep re-integratieonderzoek?

Stel, een patiënt die loontrekkende is, wordt opgeroepen voor een onderzoek bij de arbeidsarts in het kader van een re-integratietraject. De wet voorziet niet in specifieke sancties, maar dat wil niet zeggen dat men zo’n oproeping zomaar kan negeren, zo blijkt uit een recent vonnis. Wat zou men nl. kunnen riskeren?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 25.08.2021

Praktijkpremie huisartsen 2020: aanvraag kan


GOED OM TE WETEN - RIZIV - 25.08.2021

Daling activiteitsdrempels 2020: 5% i.p.v. 25%?


ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 24.08.2021

Betalingsfaciliteiten voor vennootschapsbelasting, bedrijfsvoorheffing en btw!

Ondernemingen die financiële problemen hebben door corona kunnen betalingsfaciliteiten genieten bij de fiscus. Om welke steunmaatregelen gaat het en hoe vraagt u deze aan?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 24.08.2021

Ook in 2021 is de fiscus soepel voor de fiscale aftrek van uw IPT-premie

De premies die uw vennootschap in uw IPT stort, zijn aftrekbaar voor zover de zgn. 80%-regel voldaan is. Deze 80%-regel houdt in dat uw pensioen – zowel uw wettelijk als aanvullend – uitgedrukt in een jaarlijkse rente niet meer bedraagt dan 80% van uw laatste normale brutojaarbezoldiging. Is de premie dan niet aftrekbaar als u (omwille van corona) een paar maanden geen loon kreeg? Wat zegt de fiscus hierover in zijn circulaire?

AANGIFTE - VARIA - 24.08.2021

Sociaal passief: vergeet attest 281.78 niet in te dienen!

Sinds 1 januari 2019 kunnen werkgevers onder bepaalde voorwaarden een fiscale vrijstelling voor sociaal passief genieten. U moet dan wel een attest 281.78 indienen. Hoe doet u dat?

SUCCESSIEPLANNING - 24.08.2021

Maatschap: wie fiscaal misbruik inroept moet voldoen aan de bewijslast...

Sinds jaar en dag is de maatschap een veelgebruikte techniek om op een eenvoudige manier de controle over een vermogen te organiseren in het kader van een vermogensplanning. De Vlaamse Belastingdienst leverde een verrassende voorafgaande beslissing af over de maatschap in combinatie met een schenking onder last. Het hof van beroep te Gent komt de belastingplichtige nu te hulp. Gelet op het belang van de maatschap voor de praktijk is het nuttig om hier even bij stil te staan.

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 24.08.2021

Hoeveel huur aan uw vennootschap vragen?

Verhuren aan uw vennootschap is fiscaal gezien interessant, maar u mag dan niet meer vragen dan de herkwalificatiegrens. Hoe zit dat juist?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.08.2021

Influencing zonder fiscale influenza: hoe kijkt de fiscus naar uw Instagramprofiel?

Worden influencers belast op de waarde van de kleding die zij gratis verkrijgen in ruil voor een leuke foto op hun Instagramaccount? En moet de influencer zich registreren voor btw-doeleinden? In zijn antwoord op een recente parlementaire vraag, gaat de minister dieper in op de fiscale impact van vergoedingen voor influencers en wordt er meer duiding gegeven rond een specifiek btw-regime...

VERMOGEN - 24.08.2021

Big brother is watching you: uw vermogen in beeld

Vanaf 2022 moeten de financiële instellingen halfjaarlijks of jaarlijks meer financiële gegevens melden aan het Centraal Aanspreekpunt. De fiscus zal die informatie ook veel gemakkelijker kunnen raadplegen. Hoe zit dat precies?

BTW - BTW AANREKENEN - 24.08.2021

Medici en paramedici zullen (althans gedeeltelijk) btw-plichtigen worden vanaf 2022!

De plenaire vergadering van de Kamer heeft op 01.07.2021 het wetsontwerp aangenomen waarbij de btw-vrijstelling voor medische verzorging fel ingeperkt wordt. Alleen therapeutische behandelingen en ingrepen zullen nog onder de vrijstelling inzake btw vallen. Voorts wordt de vrijstelling voor de paramedische beroepen ook beter in lijn gebracht met de EU-richtlijn.

VASTGOED - VARIA - 24.08.2021

Uw gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren?

Als vrije beroeper kunt u de gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren. Maar hoe werkt dat en wat als u een stuk van de woning beroepshalve gebruikt? Of wat als dat in een vruchtgebruik-/blote-eigendomconstructie zit?

BELASTINGEN - HUUR - 24.08.2021

Hoeveel huur vraagt u in 2021 het best aan uw BV?

De revalorisatiecoëfficiënt voor 2021 werd bekendgemaakt en bedraagt 4,63 (KB 18.07.2021, BS 23.07.2021) . Hoeveel huur mag u zich dan toekennen zonder risico op herkwalificatie in loon? En wat indien u meer vraagt?

BELEGGEN - KOSTEN - 24.08.2021

Welke broker kiest u het best?

Als u belegt in aandelen, bent u vaak voordeliger af bij een internetbroker. Maar hoe kiest u de meest geschikte? En met welke fiscale regels moet u rekening houden?

BANK - INTERESTEN - 24.08.2021

Ontsnappen aan de negatieve rente?

Steeds meer banken rekenen een negatieve rente aan voor vennootschappen? Is dat fiscaal aftrekbaar? En hoe kunt u daaraan ontsnappen?

BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 24.08.2021

Klopt uw bankrekeningnummer wel?!


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 24.08.2021

Heeft uw accountant een mandaat?


ONROEREND GOED - 24.08.2021

Indexatie of revalorisatie?

Het kadastraal inkomen (ki) van uw onroerende goederen wordt elk jaar geïndexeerd. In sommige situaties moet u het ki echter niet indexeren, maar zgn. revaloriseren. Wanneer is dat het geval?

BTW - VERPLICHTINGEN - 24.08.2021

Wijziging/stopzetting van btw-activiteit online


AFTREKBARE KOSTEN - 24.08.2021

Moet u een deel van de factuur inhouden voor de fiscus?

Vooraleer u als professioneel ‘veilig’ een factuur van iemand uit de bouwsector of voor schoonmaak en onderhoud kunt betalen, moet u checken of hij nog fiscale of socialezekerheidsschulden heeft. Hoe kunt u dat snel checken?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - VERHOGINGEN EN BOETES - 24.08.2021

Een administratieve boete én een belastingverhoging?

Een vrouw dient geen aangifte in de personenbelasting in en krijgt daarvoor een administratieve boete opgelegd. Wanneer ze later toch de aangifte indient, past de fiscus ook nog een belastingverhoging toe. Kan dat wel?

BTW - HERZIENING - 24.08.2021

Wat met de btw als u wegschenkt uit uw voorraad?

De recente overstromingen in het zuiden van ons land hebben een golf van solidariteit teweeggebracht die nooit gezien was. Mogelijk heeft ook u als ondernemer uw goed hart laten zien en een deel van uw voorraad weggeschonken. Wat nu met de btw? Even kijken...

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 24.08.2021

Schrijft u te snel af volgens de controleur?

Zoals u weet, mag u investeringen niet in één keer in de kosten nemen, maar moet u die afschrijven. Een klassieker bij een belastingcontrole is dat de controleur vindt dat sommige investeringen te snel afgeschreven worden. Wat zijn de gevolgen als hij de afschrijvingstermijn wil verlengen? Is het de moeite om dat te betwisten?

FISCALE VERMINDERINGEN - 24.08.2021

Korting kwijtschelding huur verlengd


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 24.08.2021

Afbetalingsplan op maat, ook voor u?


ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 20.08.2021

Opzeg van arbeiders die vlak voor 2014 in dienst kwamen

Wilt u een werknemer ontslaan die in dienst was vóór 2014, dan moet u – zoals u wellicht weet – de opzegtermijn in twee delen berekenen waarbij u voor ‘deel 1’ de opzeg op 1 januari 2014 ‘vastklikt’. Recent deed Cassatie hierover een belangrijke uitspraak voor arbeiders die vlak vóór 2014 in dienst kwamen. Hoe zit dat?

AANWERVEN - JOBSTUDENTEN - 20.08.2021

Uw jobstudenten langer aan het werk in 2021?

Zoals u wellicht weet, kan een jobstudent maar 475 uur per jaar aan de goedkope RSZ-tarieven werken. Voor een jobstudent die tijdens de zomermaanden aan het werk was, mag u uitzonderlijk in 2021 boven die 475 uur gaan. Hoe zit dat?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 20.08.2021

Meteen na langdurige ziekte op verlof en dan weer ziek?

Uw collega had een langdurig zieke werknemer die twee weken vakantie wilde opnemen na afloop van een medisch attest. Uw collega had die vakantie goedgekeurd. Nadien meldt de werknemer zich weer ziek en eist hij opnieuw gewaarborgd loon. Heeft die werknemer daar wel recht op?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 20.08.2021

Hogere onkostenvergoeding vrijwilligers in 2021


CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 20.08.2021

Welke regels gelden er voor bedrijfsfeestjes?


LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 20.08.2021

RSZ-korting als u geen bonus toekent?

Een recente wet voorziet dat werkgevers die tijdens de coronacrisis (eerste kwartaal 2021) minder personeel aan de slag hadden, intussen terug meer (derde kwartaal 2021) RSZ-korting kunnen krijgen. Hoe zit dat?

ONTSLAG - VARIA - 20.08.2021

En ik kom trouwens niet meer terug na mijn vakantie...

De werknemer van uw collega liet op de laatste dag vóór zijn vakantie weten dat hij bij een andere werkgever zou starten na zijn vakantie en dus niet meer zou terugkeren. Alleen, hij had dit enkel mondeling gezegd en nadien niet meer bevestigd op papier. Hoe gaat u daar dan mee om?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - KLEIN VERLET - 20.08.2021

Hoeveel dagen klein verlet als familielid overleden is?

Een familielid van een werknemer is gestorven. Of hij daarvoor dan klein verlet kan nemen en hoeveel, verschilt naargelang hoe dicht de familiale relatie was. Een wet wijzigde hier het een en ander aan sinds 25.07.2021. Een overzicht...

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - INTERNET & E-MAIL - 20.08.2021

Telewerk maar toch wat (technische) controle houden?

Tijdens de coronacrisis werkten veel van uw werknemers van thuis uit, via telewerk dus. Bij de meesten liep dit verrassend goed en u overweegt om die mogelijkheid verder te laten bestaan in uw bedrijf. Wat indien u echter vermoedt dat een bepaalde werknemer thuis niet zo hard werkt? Mag u dit dan controleren?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 20.08.2021

Alles dan maar gaan afbreken en herbeginnen!?

Een klant is niet tevreden over de werken die u bij hem deed en wil dat u van nul af aan herbegint. Kan hij u daartoe steeds verplichten als er inderdaad iets mis ging bij de uitvoering? Kunt u volstaan met het geven van een ‘korting’?

OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 20.08.2021

Meer rekenen na de geldigheidsduur van de offerte?

U maakte een offerte op voor een klant. Nadat de geldigheidsduur daarvan verstreken is, vraagt die u om de werken toch uit te voeren. Mag u hem dan meer aanrekenen dan de prijs die in uw offerte aangegeven werd?

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 20.08.2021

Toch niet voor alles tien jaar aansprakelijk?

Nogal wat bouwheren menen dat ze uw tienjarige aansprakelijkheid voor alles en nog wat kunnen inroepen. Is dat eigenlijk wel zo? Bent u bij het minste probleem verplicht om effectief tien jaar garantie te geven?

COVID TAX SHELTER - 19.08.2021

Fiscaal voordeel voor inbreng in getroffen kmo’s: deadline 31.08.2021!

Heeft uw kmo sinds 01.01.2021 nieuwe aandelen uitgegeven in het kader van de zgn. covid tax shelter, dan moeten de ingebrachte gelden tegen uiterlijk 31.08.2021 volledig betaald zijn. Waarover gaat het precies en wat als men dit niet tijdig doet?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 18.08.2021

Nog minder kans op een aanslag geheime commissielonen!

Een wet van 27 juni 2021 (BS 30.06.2021) heeft de voorwaarden voor de niet-toepassing van de aanslag geheime commissielonen versoepeld. Goed nieuws dus, maar wat is er dan juist veranderd?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 18.08.2021

BV of NV oprichten kan volledig digitaal!


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 18.08.2021

Wat doen met klanten in een gerechtelijke reorganisatie?

Een wet van 21 maart 2021 heeft enkele wijzigingen aangebracht in de procedure van gerechtelijke reorganisatie. Wat is dat ook alweer, wat is er veranderd en vooral: wat als er klanten van uw vennootschap in die procedure zitten?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 18.08.2021

Gratis wonen in pand van vennootschap of huur betalen?

U overweegt om (het vruchtgebruik van) een pand te kopen via uw vennootschap. Dat pand zou u volledig of gedeeltelijk als woning gaan gebruiken. Wat doet u dan het best om te vermijden dat de belastingcontroleur en de rechter de aftrek van de afschrijvingen en andere kosten van het pand weigeren? Gratis in het pand wonen en u laten belasten op een voordeel alle aard (VAA) of huur betalen?

SUCCESSIEPLANNING - GESPLITSTE AANKOOP - 18.08.2021

Bedrijfspand ‘klassiek’ of ‘omgekeerd’ gesplitst aankopen?

Bij de investering in een bedrijfspand wordt vaak geopteerd voor een ‘klassieke’ gesplitste aankoop. Met het oog op uw successieplanning is echter ook een ‘omgekeerde’ gesplitste aankoop, waarbij u privé het vruchtgebruik koopt en uw vennootschap de blote eigendom, het overwegen waard. Hoe zit dat juist?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 18.08.2021

Hoeveel huur vragen aan uw BV in 2021?

Verhuurt u een gebouw aan uw vennootschap, dan is dat fiscaal voordelig zolang u niet te veel huur vraagt. Hoeveel bedraagt die grens voor 2021?

UBO-REGISTER - 18.08.2021

UBO-register: deadline is 31.08.2021!


VOORAFBETALEN - 18.08.2021

De fiscus en uw e-Box Enterprise


DOORREKENEN VAN KOSTEN - ETEN & DRINKEN - 18.08.2021

Aftrekbeperking bij uw vennootschap of bij de klant?

Wanneer uw vennootschap kosten die fiscaal gezien niet volledig aftrekbaar zijn doorrekent aan de klant, wordt soms ook de aftrekbeperking naar de klant verschoven. Wanneer is dat het geval en welke wetswijziging zit er in de pijplijn?

HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 17.08.2021

Uitverkoop houden tijdens wegenwerken in uw straat?

Door wegenwerken in uw straat of in een nabijgelegen straat is uw winkel heel wat minder goed bereikbaar. Kunt u dan tijdens de werken een uitverkoop doen? Heeft u recht op een financiële compensatie van de overheid?

RECHT - LEVERING - 17.08.2021

Geen leveringstermijn op papier, en dan?

Een klant bestelt in uw winkel een product dat u niet in voorraad heeft. Binnen welke termijn moet u dat dan leveren? Vanaf wanneer kan de klant zeggen dat hij zich niet langer gebonden voelt door de overeenkomst?

LOONNORM - WERKNEMERS - 17.08.2021

Maximale loonnorm voor 2021-2022 is gepubliceerd!

De regering heeft onlangs de nieuwe maximale loonnorm voor de periode 2021-2022 vastgelegd op 0,4% en intussen werd deze ook officieel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 09.08.2021. Wat houdt deze loonnorm precies in en is deze bindend voor werkgevers?

VENNOOTSCHAP - OPRICHTING - 16.08.2021

Vennootschap volledig digitaal oprichten!

Sinds 1 augustus 2021 kunt u een nieuwe vennootschap ‘online’ oprichten. Hoe zit dat precies? Moet de notaris dan niet meer tussenkomen bij een oprichting?

VENNOOTSCHAP - HUUR - 16.08.2021

Vraag een fiscaal optimale huur aan uw vennootschap!

Verhuurt u een deel van uw woning aan uw vennootschap, dan mag u fiscaal gezien niet ‘te veel’ huur vragen, want dit teveel wordt fiscaal gezien belast als loon. Hoe berekent u ook alweer de optimale huur en hoe optimaliseert u deze?

SLECHTE BETALERS - BETAALTERMIJN - 16.08.2021

Nog wat meer bescherming tegen late betalers!

De Wet betalingsachterstand die speelt wanneer u als ondernemer zakendoet met andere ondernemers, zal binnenkort aangepast worden. Met welke wijzigingen moet u zoal rekening houden? En vanaf wanneer dan?

FACTUUR - AANMANING - 16.08.2021

Uw voorschot wordt niet betaald, wat nu?

Uw klant betaalt het voorschot dat u vroeg niet. Geldt het contract dat u met hem sloot dan nog en moet u dan nog wel beginnen aan uw opdracht? Welke afspraken kunt u maken in de overeenkomst die u met uw klant sluit?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 16.08.2021

Nieuwe bankrekening aan de fiscus doorgeven?


GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 16.08.2021

Van wie is de oude rekening-courant na een overname?

U wilt de aandelen overnemen van een vennootschap met daarin een tegoed op de post ‘rekening-courant zaakvoerder’. Heeft u dan als nieuwe zaakvoerder meteen geld tegoed van uw pas overgenomen vennootschap? Hoe zit dat precies?

FISCAAL - KINDEREN - 16.08.2021

Uw studerend kind op Erasmus? Enkele praktische vragen... 

Uw zoon of dochter vertrekt eerstdaags met Erasmus naar het buitenland om er een semester te studeren. Kan hij/zij ondertussen dan zijn/haar kot, al dan niet bemeubeld, zomaar onderverhuren? Is uw kind dan nog wel fiscaal ten laste?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 16.08.2021

Herrie met fiscus over uw groepsverzekering: hoe zit dat?

Sinds dit jaar (2021) viseert de fiscus bij controles van zelfstandigen de aftrek van de groepsverzekering en IPT met een strenger standpunt inzake de 80%-regel. Zo betwist hij vaak de forfaitaire bijtelling van jaren uit het verleden. Hoe zit dat?

UBO-REGISTER - FORMALITEITEN - 16.08.2021

UBO-register: verlies de deadline van 31.08.2021 niet uit het oog!

Vennootschappen, vzw’s en stichtingen moeten de gegevens in het zgn. UBO-register aanvullen en bevestigen tegen uiterlijk 31.08.2021. Waarover gaat het precies en wat als u dit niet (tijdig) doet?

MEERWAARDEN - 16.08.2021

Een gemengd gebruikt pand verkopen: is de meerwaarde belastbaar?

U zou een pand dat momenteel deels door uw vennootschap en deels door u gebruikt wordt, willen verkopen aan een koper die niets met u of uw bedrijf te maken heeft. Wanneer en hoe worden uw vennootschap en/of u privé dan belast op een meerwaarde? We bekijken die vraag in vier hypotheses: uw vennootschap is voor 100% volle eigenaar van het pand, u bent voor 100% volle eigenaar, u en uw vennootschap zijn onverdeeld eigenaar en uw vennootschap is vruchtgebruiker, terwijl u blote eigenaar bent.