Alle domeinen

2021 - Oktober

VERHUUR - 29.10.2021

Welke kosten kunt u doorrekenen aan uw huurder?

Welke kosten kunt u aan de huurder doorrekenen wanneer u een woning of appartement verhuurt in het kader van een woninghuur? Kunt u vragen dat de huurder de kosten van de syndicus en het onderhoud van de gemene delen betaalt? Wat met de onroerende voorheffing en de kosten van de makelaar voor het verhuren van het pand? Is het ook mogelijk om een forfaitair bedrag af te spreken? Kunt u dat bedrag dan achteraf eenzijdig verhogen of voortaan toch de werkelijke kosten aanrekenen?

VASTGOED - 29.10.2021

Vastgoed verkopen: wat is inbegrepen?

Als u een woning of appartement (ver)koopt rijst er weleens een discussie over wat er allemaal in de prijs is inbegrepen. Kan de verkoper bv. de verlichting en de keukentoestellen meenemen? Welke afspraken kunnen er op dat vlak gemaakt worden? Welke stappen kan de koper ondernemen als de verkoper ten onrechte zaken meeneemt? Kunnen de roerende goederen apart en tegen een afzonderlijke prijs verkocht worden? Met welke aandachtspunten moet u dan zoal rekening houden?

BUITENLAND - 29.10.2021

Geld repatriëren uit het buitenland?

De afgelopen jaren is het de Belg bijzonder moeilijk gemaakt om zijn tegoeden nog langer in het buitenland aan te houden. Stelselmatig verstrengen ook de voorwaarden voor repatriëring. Recent heeft de Nationale Bank van België nu opnieuw de druk op de belegger verhoogd, door een zeer strenge houding aan te nemen in een circulaire. Hoe zit dat precies?

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 29.10.2021

Echtscheiding: hoe onroerende goederen verdelen?

Hoe moeten de onroerende goederen waarvan de echtgenoten gezamenlijk eigenaar zijn bij een echtscheiding verdeeld worden? Kan een ex-echtgenoot een woning ook overnemen als zijn partner het daar niet mee eens is? Kunt u vragen dat elke partner een of meerdere onroerende goederen krijgt toebedeeld, eerder dan ze allemaal te verkopen? Is het ook mogelijk om te eisen dat de onroerende goederen via een openbare verkoop verkocht worden, als u het niet eens raakt?

BELASTINGEN - 29.10.2021

Hoezo een fiscaal voordeel voor tweede verblijven?

Volgens de media zal de regering het fiscaal voordeel voor tweede verblijven afschaffen. In realiteit bestaat er enkel een fiscaal voordeel voor het langetermijnsparen, waarvan iedereen gebruik kan maken, ook wie geen tweede verblijf aankoopt en niet belegt in vastgoed. Hoe zit dat precies? Waarom is het ook nu al vaak voordeliger om de korf voor het langetermijnsparen niet voor een aankoop van vastgoed te benutten en uw vastgoedinvestering op een andere manier te financieren?

VERMOGENSPLANNING - 29.10.2021

Buitenland: Belgische zorgvolmacht nu geldig?

Een zorgvolmacht laat u toe zelf het beheer van uw vermogen te organiseren ingeval u onbekwaam wordt. Is uw Belgische zorgvolmacht ook van toepassing voor uw vermogen (vakantieverblijf, rekeningen, ...) in het buitenland? Waar moet u dan op letten bij het opstellen van die zorgvolmacht? De recente inwerkingtreding van een internationaal verdrag heeft de regels alleszins willen versoepelen...

BELEGGEN - 29.10.2021

Onrendabele obligaties?

Als u uw obligatieportefeuille overloopt, stelt u wellicht vast dat een aantal obligaties een negatief restrendement vertonen. Wat vangt u daarmee het best aan?

BELEGGEN - 29.10.2021

Nu beleggen in ‘small caps’?

Nu de meeste grote aandelen (‘blue chips’) eerder duur noteren, is het wellicht een goed moment om wat meer in kleinere aandelen, de zgn. small caps, te beleggen. Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen in small caps. Hoe pakt u dat dan het best aan?

VERZEKERINGEN - ALLE BOUWPLAATSRISICO’S - 29.10.2021

Schade door de werf bij de buren?

De buren van de bouwheer beweren dat er ten gevolge van de werken die u uitvoerde schade ontstond aan hun huis. Moet u die schade dan vergoeden? Kunt u zich daartegen verzekeren? Hoe gaat u het best te werk?

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 29.10.2021

Waarom u maar beter geen ‘verkeerde’ materialen plaatst

Een collega plaatste dakpannen van een ander merk dan diegene die op de offerte stonden. Kan de bouwheer dan eisen dat ze verwijderd worden en de afgesproken pannen geleverd worden? Wat zei de rechter daarover op 30.09.2021? Wat moet u daarvan onthouden?

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 29.10.2021

Dat is toch inbegrepen, mijnheer!?

Bij een verbouwing rijst weleens discussie of bepaalde werken al dan niet zijn inbegrepen in de overeengekomen prijs. Hoe vermijdt u problemen op dat vlak? Wat zijn uw rechten als er uiteindelijk toch een discussie rijst?

ONTSLAG - ONTSLAGBRIEF - 29.10.2021

Een opzegbrief werd verstuurd maar niet ondertekend

Stel, u realiseert zich ineens dat op de aangetekende brief waarmee een opzegging betekend werd, geen handtekening staat. Is die opzegging dan nog wel geldig of kunt u met vervelende gevolgen geconfronteerd worden?

VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 29.10.2021

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer via WhatsApp

De discussie over grensoverschrijdend gedrag laaide de afgelopen weken op in de media. Ook op de werkvloer komen dergelijke discussies weleens voor. Dat moest onlangs een werkgever ondervinden toen hij een werkneemster een op zich goedbedoeld bericht stuurde. Wat ging er mis?

WERKLOOSHEID - ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 29.10.2021

Economische werkloosheid voor bedienden na 2021?

Eind 2021 loopt de specifieke regeling van tijdelijke werkloosheid omwille van de coronasituatie af. Vanaf 2022 zal u dus moeten overschakelen op economische werkloosheid. Voor bedienden begint u daar het best op tijd aan...

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 29.10.2021

Laadpalen verplicht op de personeelsparking?

Door de toevloed aan elektrische en hybride voertuigen is het voorzien van laadpalen bij parkeerplaatsen steeds meer van belang. Hoe zit dat voor personeelsparkings? Bent u verplicht om laadpalen te voorzien en indien u dit doet, heeft u er een fiscaal voordeel op?

LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 29.10.2021

Fiscaal dagforfait binnenland weer iets hoger


LOON - BESLAG EN OVERDRACHT - 29.10.2021

Grenzen voor loonbeslag en -overdracht


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 29.10.2021

Thuis elektriciteit ‘tanken’ en de fiscus

Heeft de werknemer een elektrische of hybride firmawagen, dan moet hij die soms ook thuis opladen. De minister gaf aan onder welke voorwaarden de werkgever elektriciteit mag terugbetalen...

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 29.10.2021

Groepsverzekering die u als werkgever betaalt, delen met ex?

Een werknemer die gaat scheiden, had gehoord dat hij zijn groepsverzekering zou moeten delen met zijn ex-echtgeno(o)t(e) na een echtscheiding. Klopt dat ook wanneer u als werkgever de premies betaalde?

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 29.10.2021

Netto-overuren om uw werknemers extra te motiveren?

Heeft u als werkgever te veel werk, dan kunt u van 1 juli 2021 tot eind 2022 gebruikmaken van het systeem van ‘relance-uren’ of ‘netto-overuren’. Hoe zit dat precies in elkaar? Kunt u ook uw werknemers voor dat systeem warm maken?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 28.10.2021

Tarief fiscale interesten voor 2022 is gekend!

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de fiscus de fiscale rentevoeten voor het volgende kalenderjaar gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Waarover gaat het precies en welke percentages zijn er in 2022 van toepassing?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 28.10.2021

Een andere eigenaar voor uw winkelpand

De eigenaar wil de winkel die u huurt verkopen. Moet u vrezen dat de nieuwe eigenaar dan zomaar een einde kan maken aan de handelshuurovereenkomst, of moet die rekening houden met bepaalde regels?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 28.10.2021

Uw klant staat er weer met de rekening, wat nu?

Een klant komt enkele dagen na zijn aankoop weer uw winkel binnen. Hij meent dat hij ‘te veel betaalde’ of dat hij bepaalde zaken die hij betaalde niet meekreeg. Hoe kunt u daar dan het best op reageren?

UITGAVEN - REPRESENTATIEKOSTEN - 28.10.2021

Een receptie of beter op restaurant met uw klanten?

Het naderende jaareinde vormt traditioneel een aanleiding voor recepties en etentjes met uw zakenrelaties. De kosten daarvan zijn echter niet zonder meer fiscaal aftrekbaar voor uw vennootschap. Hoe zit dat ook alweer en maakt het een verschil als uw personeel meefeest?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 28.10.2021

Boekhouder kan ook ‘aan’ controleverslag


DIVIDENDEN - 28.10.2021

VVPR-bis voor vennootschappen?


MEERWAARDE - GESPREIDE BELASTING - 28.10.2021

Meerwaarde in 2019, dus vóór 31.12.2021 herbeleggen?

Uw vennootschap heeft in 2019 een investering met winst verkocht die ze zgn. gespreid wil laten belasten. Ze moet dan in principe tegen uiterlijk 31.12.2021 de verkoopprijs ‘herbeleggen’. Kunt u die termijn nog ‘opschuiven’ en wat als u te laat bent? Kunt u dat combineren met andere gunstregimes voor investeringen?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 28.10.2021

Cryptomunten kopen met uw vennootschap?

U bent al langer geïnteresseerd om bitcoins of andere cryptomunten te kopen, maar wat als u die aankoop doet met uw vennootschap? Hoe moeten cryptomunten geboekt worden en wat met koersschommelingen?

VENNOOTSCHAP - 28.10.2021

Welke fiscale coronamaatregelen zijn na 01.10.2021 nog van kracht?

In 2020 en 2021 werden in het kader van het COVID-19-beleid tal van tijdelijke fiscale maatregelen genomen. Welke daarvan zijn er nu nog van kracht?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 28.10.2021

Cultuur- en sportcheques langer geldig


ZELFSTANDIGE - UITKERINGEN - 28.10.2021

Uitkering bij rouwverlof zelfstandigen


VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 28.10.2021

Zelf bestuurder zijn én een managementvennootschap?

U bent in eigen naam bestuurder van uw BV en u wilt dat ook blijven. U wilt echter ook een managementvennootschap oprichten die voor uw BV de administratie, boekhouding, enz. doet en daarvoor vergoedingen factureert. Kan dat?

OPVOLGING - SUCCESSIERECHTEN - 28.10.2021

Geen familiale vennootschap want te veel vastgoed?

Als u de aandelen van een zgn. familiale vennootschap erft, betaalt u daarop soms maar 3% (Vlaanderen, Brussel) of 0% (Wallonië) erfbelasting of successierechten. Te veel vastgoed in die vennootschap kan eventueel een probleem zijn om dat gunsttarief te krijgen. Wat besliste een rechter daarover op 21.06.2021?

AANDEELHOUDERS - RECHTEN & PLICHTEN - 28.10.2021

Kan uw medeaandeelhouder zijn aandelen zomaar verkopen?

U heeft samen met iemand anders een BV, bv. ieder voor 50%. Nu zou uw medeaandeelhouder zijn aandelen willen verkopen. Wanneer heeft hij daarvoor uw instemming nodig en wat als u die niet wilt geven?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 27.10.2021

Te weinig sociale bijdragen betaald in 2021, wat doen?

Begin 2021 heeft u wegens de nog wat tegenvallende inkomsten in uw zaak of vennootschap uw voorlopige sociale bijdragen laten verminderen. Ondertussen is alles weer op het oude niveau en weet u eigenlijk nu al dat u te weinig sociale bijdragen voor 2021 betaald zal hebben. Wat doet u dan het best?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 27.10.2021

Een eenvoudig keuzebeding als fiscale optimalisatie?

Door een keuzebeding in uw huwelijkscontract op te nemen kan de langstlevende echtgeno(o)te de juiste keuze maken op het juiste moment en daarbij ook nog eens fiscaal optimaliseren. Hoe werkt het een en ander precies?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 27.10.2021

Controleverslag: ook uw boekhouder kan eraan!


ZELFSTANDIGE - UITKERINGEN - 27.10.2021

Er is nu ook rouwverlof voor zelfstandigen!


FACTUUR - ALGEMENE VOORWAARDEN - 27.10.2021

Alle facturen opeisbaar als er eentje niet op tijd betaald is?

Een van uw collega’s heeft in zijn algemene voorwaarden opgenomen dat alle facturen van zijn klanten opeisbaar worden als er eentje niet op tijd betaald wordt. Kan een dergelijke clausule wel en wat is daarvan het voordeel?

BESTUURDER - FISCAAL - 27.10.2021

Welke fiscale gevolgen heeft uw ontslag als bestuurder?

U beslist om uw functie als bestuurder in uw BV neer te leggen, bv. omdat uw zoon dat mandaat gaat overnemen. Van uw aandelen gaat u wel nog geen afstand doen: die behoudt u. Welke fiscale gevolgen heeft dat dan voor u privé?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 27.10.2021

Nog een belastingcontrole vóór 31.12?

De fiscus wil nog vóór het jaareinde een controle komen doen. Omdat dat u niet goed uitkomt, vraagt u om dat te verlaten, maar dat gaat absoluut niet. Hoezo?

VZW - WERKING - 26.10.2021

Stagiairs voor uw VZW, een goed idee?

Werk is er in uw VZW altijd genoeg. U denkt eraan het nuttige aan het aangename te koppelen en een (aantal) stagiair(s) aan te nemen. Zo heeft u hulp en kunnen de stagiairs bijleren. Dat kan zeker, maar u moet dan wel aan enkele wettelijke verplichtingen voldoen!

VZW - BTW - 26.10.2021

Uw VZW wenst materiaal weg te geven, wat met de btw?

Na een grote opruimactie heeft u oud materiaal gevonden dat u eigenlijk niet meer gebruikt. U wilt dat wel weggeven, maar uw VZW is btw-plichtig. Wat zijn de modaliteiten die u dan moet vervullen?

VZW - WERKING - 26.10.2021

Een VZW alleen oprichten?

In tegenstelling tot een BV of NV is het niet mogelijk om een VZW in uw eentje op te richten. Daar is nog altijd de vereiste dat er minimaal twee oprichters zijn. Als dat niet het geval is, zal de VZW niet rechtsgeldig bestaan.

VZW - WERKING - 26.10.2021

VZW-bestuurder in eigen naam, of via een vennootschap interessanter?

U werd gevraagd om bestuurder te worden in een VZW. U ziet dat wel zitten, maar doet u dat beter in eigen naam of via een zgn. managementvennootschap?

VZW - WERKING - 26.10.2021

Via consignatie verkopen in uw VZW?

Goederen via consignatie verkopen via uw VZW kan een goede oplossing zijn. U betaalt de stock niet direct, maar u kunt die toch al te koop aanbieden. Zo bewaart u uw cashpositie en moet u geen dure stock voorafbetalen.

AANDELEN - MEERVOUDIG STEMRECHT - 26.10.2021

Geen VVPR-bis voor aandelen met meervoudig stemrecht!

Kmo-vennootschappen kunnen onder het VVPRbis-stelsel dividenden uitkeren aan een verlaagde roerende voorheffing (rv) van 15%. Zgn. preferente aandelen komen hiervoor echter niet in aanmerking. Betekent dit dan dat aandelen met meervoudig stemrecht uitgesloten zijn?

VASTGOEDMAKELAAR - DEONTOLOGIE - 26.10.2021

‘Woord tegen woord’ bij een klacht rond discriminatie

Vindt een kandidaat-huurder dat u als verhuurder of vastgoedmakelaar discrimineerde bij de selectie, dan geldt er in principe een omkering van de bewijslast. Hoe valt dat dan te rijmen met het vermoeden van onschuld? Onlangs moest de Kamer van Beroep van het BIV zich daarover uitspreken.

ONROEREND GOED - BURENHINDER - 26.10.2021

De afsluiting van uw buur is zo lelijk dat het burenhinder is?

Uw buur heeft een afsluiting in zijn tuin geplaatst. Nu valt er over smaak natuurlijk altijd te twisten, maar die afsluiting is aan uw kant zo lelijk dat u er geen dag langer op wilt kijken. Kunt u daar dan iets tegen beginnen?

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 26.10.2021

Parkeerplaats verkopen of verhuren aan een derde?

In de statuten van appartementsgebouwen zijn er wel eens beperkingen opgenomen in verband met de individueel toegewezen parkeerplaatsen. Zo wordt soms bepaald dat ze enkel aan mede-eigenaars, en dus niet bv. aan buren verkocht of verhuurd mogen worden. Is zo’n bepaling geldig?

HANDELSHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 26.10.2021

De handelshuurprijs verlagen wegens vage beweringen?

Uw handelshuurder vraagt een handelshuurhernieuwing tegen lagere huurprijs en baseert zich daarvoor op enkele algemene artikels over de negatieve invloed van bv. het circulatieplan. Hoe kunt u zich als verhuurder daartegen wapenen?

VLAAMS GEWEST - VERKOOPRECHT - 26.10.2021

Meer tijd om oude woning te verkopen!


FISCAAL - INTERESTAFTREK - 26.10.2021

Naast kapitaal- ook nog interestaftrek!

De regering heeft bij de opmaak van de begroting de belastingvoordelen voor een privé tweede verblijf of opbrengstpand behouden. Naast de kapitaalaftrek blijft (voorlopig) ook de interestaftrek bestaan...

FISCAAL - MEERWAARDE - 26.10.2021

Privé belastbaar op winst gesplitst gekochte gezinswoning?

Stel, uw klant heeft enkele jaren geleden samen met zijn vennootschap een gezinswoning ‘gesplitst’ aangekocht. Hij wil die nu verkopen met een mooie winst. Zijn vennootschap wordt uiteraard belast op die winst, maar hoe zit dat dan met de winst die hij privé maakt? Wat zei de rechter daarover op 30 maart 2021?

VERKOOP - OPENBARE VERKOOP - 26.10.2021

Geboden op Biddit, maar er nadien nog onder uit?

Door de website Biddit is het heel eenvoudig geworden om snel een bod uit te brengen op een onroerend goed dat openbaar verkocht wordt. Het komt dan ook geregeld voor dat kopers dat overhaast doen en er nadien spijt van hebben of geen lening kunnen bekomen. Wat is dan precies het gevolg?

VLAAMS GEWEST - VERKOOPRECHT - 26.10.2021

Datum compromis telt voor kooprecht van 10%!


SOFTWARE - OFFICE - 22.10.2021

Werken met meerdere Windows-bureaubladen

U kunt in Windows werken met meerdere bureaubladen. Maakt dat uw werk efficiënter? Hoe pakt u het aan?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 22.10.2021

Wat als u het wifinetwerk niet meer kunt vinden?

Wanneer uw Windows 10-computer het wifinetwerk niet meer vindt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Welke stappen kunt u ondernemen om snel weer online te komen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 22.10.2021

Uw adresboek opruimen

In het adresboek van uw e-mailapp zitten zeker een heleboel adressen die er niet meer thuishoren. Hoe houdt u daarin grote schoonmaak?

SOFTWARE - OFFICE - 22.10.2021

Notities maken kan ook zo

Aantekeningen maakt u ofwel met pen en papier, ofwel via het toetsenbord van uw laptop of tablet. Maar er bestaan ook hybride oplossingen die het beste van twee werelden beloven. Wij testten er twee voor u uit.

EIGEN WEBSITE - VARIA - 22.10.2021

Product niet op voorraad ... zo lost u dit op!

In uw webwinkel kunnen klanten uw productaanbod bekijken en bestellingen doorgeven. Maar mogelijk heeft u niet alle weergegeven items op voorraad. Dat kan leiden tot teleurstelling of frustraties bij de virtuele bezoekers.

CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 22.10.2021

Check uw energiecontract online

Nu de energieprijzen de pan uit swingen, is vergelijken meer dan ooit noodzakelijk. Waar moet u op letten?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 22.10.2021

Uitstel voor aangifte pb via boekhouder!

Uw boekhouder heeft het behoorlijk druk deze maand. Naast de btw-aangifte, moet hij in oktober, ook uw aangiften personen- en vennootschapsbelasting indienen. Gelukkig grijpt de minister in...

CONTROLE EN GESCHILLEN - TEKENEN EN INDICIËN - 22.10.2021

Indiciair tekort weerlegd met inkomsten uit eerder jaar?

Een bedrijfsleider krijgt een indiciaire afrekening. Volgens de fiscus heeft hij in 2004 meer uitgegeven dan hij met zijn aangegeven inkomsten kan verantwoorden. De man probeert dit te weerleggen met een bankuittreksel waaruit de opname van spaargeld in 2003 blijkt. Wat vonden de rechters daarvan?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 22.10.2021

Lenen voor dividenduitkering, interesten niet aftrekbaar?

Een vennootschap gaat een lening aan die ze gebruikt om een dividenduitkering te financieren. De fiscus weigert de aftrek van de interesten als beroepskosten. Kreeg hij gelijk van de rechter?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 22.10.2021

Liquidatiereserves ‘asymmetrisch’ verdelen?

Een BV heeft natuurlijke personen en vennootschappen als aandeelhouders. Ze wil dividenden voor de natuurlijke personen bij voorrang uit liquidatiereserves halen en dividenden voor de vennootschappen uit de gewone reserves. Welk probleem wil ze zo oplossen en wat vindt de Rulingcommissie daarvan?

AUTO EN TRANSPORT - LEASING - 22.10.2021

Leaseauto wel of niet afkopen aan het einde van de rit?

Stel, het leasecontract van uw auto loopt ten einde. Wat doet u dan het best? De auto eventueel afkopen als u die mogelijkheid heeft of niet? Wat is financieel en fiscaal gezien de beste oplossing?

VENNOOTSCHAP - AUTO - 20.10.2021

Geflitst met auto BV(BA) en niet zeggen wie reed?

Als u met de wagen van uw vennootschap een verkeersovertreding begaat, zal men u vragen wie er met de wagen reed. Wat riskeert u als u die informatie niet zou verstrekken? Er wordt weleens beweerd dat het beter is om ‘te zwijgen’ en de boete die daarop staat, te betalen...

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 20.10.2021

RIZIV-sociaal statuut 2020: hoe betwisten?


INFORMED CONSENT - 20.10.2021

(De)conventiestatus expliciet meedelen?

Ook volgens het Hof van Cassatie volstaat het niet meer de deconventiestatus van een arts te vermelden in een brochure of op een website. Wat is het gevolg?

GRONDIG ONDERZOCHT - BOEKHOUDER - 20.10.2021

Schadevergoeding als uw accountant een deadline mist?

Stel, uw accountant mist een deadline (voor bv. een aangifte of een bezwaar). Dat kan u soms flink wat geld kosten. Kunt u hem dan aansprakelijk stellen voor de geleden schade of is dat onbegonnen werk? Een recent vonnis licht toe...

BEROEPSGEHEIM - GDPR - 20.10.2021

Overlijdensdatum meedelen aan derden?

Stel dat u, als voormalige behandelende arts, een e-mail krijgt om de overlijdensdatum van een overleden patiënt mee te delen. Los van of u dat wel wílt doen, vraagt u zich af of het ook niet verboden is. Is er meer bepaald geen bezwaar vanuit het beroepsgeheim en/of de GDPR- en privacyregels?

PRO MEMORIE - 20.10.2021

Te doen vóór 31 oktober 2021


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 20.10.2021

Huispersoneel op kosten van uw vennootschap: hoeveel VAA?

Indien uw vennootschap de kosten op zich neemt van huispersoneel, moet u daarvoor een voordeel alle aard (VAA) aangeven. Hoeveel? En wat indien dat deeltijds of occasioneel is?

SUCCESSIERECHTEN - 20.10.2021

Rekeningen niet verdeeld na eerste overlijden: nu verrekening bij tweede overlijden?

De langstlevende erft in principe het vruchtgebruik van de nalatenschap, terwijl de kinderen de blote eigendom erven en daarop erfbelasting betalen. In de praktijk kiezen de erfgenamen er echter vaak voor om alle banktegoeden bij de langstlevende te laten. Bij het tweede overlijden erven de kinderen dan het volledige roerende vermogen, waardoor zij dus voor een deel dubbel belast worden. Biedt een recent standpunt van Vlabel nu effectief soelaas?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 20.10.2021

Hoeveel inkomen heeft u minimaal nodig om via uw vennootschap een IPT op te bouwen?

Recentelijk verscheen er een circulaire waarbij de fiscus het wettelijke minimum- en maximumpensioen voor 2020 bekendmaakte voor de berekening van de zgn. 80%-grens. Wat betekent dit voor wie via zijn vennootschap een IPT/groepsverzekering heeft? En kunt u de jaren waarin u te weinig loon had om een IPT-premie te storten later inhalen met een backservice?

BTW - MEDECONTRACTANT - 20.10.2021

Btw te voldoen door de medecontractant in de bouw

Uit de dagelijkse praktijk blijkt dat er nog steeds onduidelijkheid bestaat of de regeling ‘btw te voldoen door de medecontractant’ zoals voorzien in KB nr. 1, artikel 20 al dan niet toegepast moet worden. In hetgeen volgt zetten we de toepasselijke regels nog eens op een rijtje.

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 20.10.2021

Pensioenopbouw via IPT, VAPZ of liquidatiereserve?

Bespaart u liever belastingen via VAPZ- of IPT-bijdragen, of reserveert u liever meer via de liquidatiereserve? Wat is het beste voor uw situatie? Maak een weloverwogen keuze nadat u deze bijdrage heeft doorgenomen.

ACTUALITEIT - VASTGOED - 20.10.2021

Nieuw of oud Vlaams verkooprecht: welke datum is van toepassing?

De onlangs aangekondigde hervorming van het Vlaamse verkooprecht (registratiebelasting) zorgde voor heel wat vragen vanuit de vastgoedsector. De Vlaamse regering gaf nu meer duidelijkheid over o.a. welke datum gebruikt moet worden voor het bepalen van het tarief van het verkooprecht. Hoe zit dat juist?

INTERNATIONAAL - 20.10.2021

Private privak en Delaware LP: geen geslaagd huwelijk?

De private privak werd destijds in het leven geroepen als fiscaal neutraal beleggingsvehikel om samen met andere investeerders in niet-beursgenoteerde bedrijven te investeren. Uit de praktijk blijkt dat die fiscale neutraliteit niet voor elke investering van toepassing is. Investeringen in bedrijven in de Verenigde Staten of Amerikaanse fondsen gebeuren immers vaak via een Delaware Limited Partnership. Dit kan nadelige fiscale gevolgen hebben voor de achterliggende investeerder die in België woont.

PERSONEEL - FISCAAL - 19.10.2021

Hogere dagvergoeding sinds 01.10.2021?

Sinds 01.10.2021 kunt u een iets hogere binnenlandse dagvergoeding uitkeren aan uw collega’s. Hoe zit de regeling ook alweer in elkaar?

PERSONEEL - VAKANTIE - 19.10.2021

Uw collega vraagt om zijn niet-opgenomen vakantiedagen over te dragen of uit te betalen: kan dat?

Uw collega vraagt of hij de vakantiedagen die hij dit jaar nog niet opgenomen heeft, mag overdragen naar het volgende jaar. Kunt u dit met hem overeenkomen? En maakt het een verschil uit of het gaat om gewone wettelijke vakantiedagen, bijkomende vakantiedagen of dagen wegens arbeidsduurvermindering (adv-dagen)?

PERSONEEL - VARIA - 19.10.2021

Vervanging feestdagen 2022 vastleggen vóór 15 december 2021!

Wettelijke feestdagen die op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen (meestal een zaterdag in het geval van een vijfdaagse werkweek), moet u in hetzelfde kalenderjaar vervangen door een activiteitsdag. Welke opties heeft u voor 2022?

RECHT - CONTRACT - 19.10.2021

De managementvennootschap en schijnzelfstandigheid: kan een sociale ruling soelaas bieden?

Gemiddeld zowat 20% per jaar van de onontvankelijke aanvragen bij de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie zijn te wijten aan het feit dat een relatie tussen een opdrachtgever en (management)vennootschap aan de Administratieve Commissie voorgelegd wordt. Door de jaren heen blijft dit aantal min of meer constant. Dit betekent mogelijk dat de kennis omtrent de sociale ruling en de bevoegdheid van de Administratieve Commissie nog steeds te weinig gekend is.

RECHT - 19.10.2021

Kunt u verjaring inroepen wanneer een oude factuur ingevorderd wordt?

Een leverancier vraagt de betaling van een factuur die u jaren geleden ontvangen zou hebben. Kunt u dan inroepen dat de factuur in kwestie verjaard is? Welke verjaringstermijn geldt er voor facturen? Kan die termijn in bepaalde gevallen ook verlengd worden? Hoe reageert u het best op de vraag om een factuur te betalen die volgens u verjaard is? Kunt u het betaalde bedrag nog terugvorderen, wanneer u vaststelt dat u een verjaarde factuur ten onrechte betaald heeft? Heeft u argumenten om een oude factuur die nog niet verjaard is toch te betwisten?

CONTROLLING - 19.10.2021

De bedrijfsleider wil onrendabele producten schrappen?

Als de zaken wat minder goed gaan, dan krijgt ook u misschien van de bedrijfsleider de vraag of er geen ‘onrendabele’ producten zijn die beter stopgezet worden? Hoe wordt de kostprijs van de producten dan meestal berekend? In welke mate staat die manier van berekenen vandaag vaak haaks op de kostenstructuur van veel ondernemingen? Waarom zal het schrappen van ‘onrendabele’ producten er vaak toe leiden dat er uiteindelijk minder winst overblijft? Wanneer is het schrappen van onrendabele producten toch zinvol?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 19.10.2021

Staan de statuten van uw vennootschap (weldra) volledig online?

Sinds mei 2019 staan de statuten van een nieuw opgerichte BV, CV of NV volledig online. Voor ‘oudere’ vennootschappen is dat pas vanaf er een statutenwijziging plaatsvindt, of uiterlijk tegen 01.01.2024. Dat is handig, maar betekent dit dan ook dat iedereen zicht heeft op zaken die u liever discreet houdt? En kunt u dat vermijden als u dat wenst?

RECHT - 19.10.2021

Kunt u een schadevergoeding vragen als uw leverancier te laat levert?

Kunt u een schadevergoeding vragen wanneer een leverancier of een aannemer zich niet aan de overeengekomen leverings- of uitvoeringstermijn houdt? Hoe pakt u dat praktisch aan? Moet u altijd eerst een ingebrekestelling naar de leverancier of de aannemer sturen? Hoe bepaalt u hoeveel schadevergoeding u dan kunt vragen? Kunt u ook vooraf afspraken maken over de hoogte van deze schadevergoeding? Moet u daarbij bepaalde grenzen respecteren? Vanaf wanneer kunt u een schadevergoeding vragen, als er geen afspraken over de timing gemaakt werden?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.10.2021

Voor elke rechtsbijstandverzekering belastingvermindering?

Voor premies die u voor een specifieke rechtsbijstandverzekering betaalt, kunt u 40% belastingvermindering krijgen in de personenbelasting. Niet alle premies komen daarvoor in aanmerking. Voor welke wel en kunt u er nog voor opteren om de premie af te trekken als beroepskost in uw eenmanszaak?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.10.2021

Wanneer moet u een creditnota opmaken?

Een onderneming heeft gefactureerd aan een vennootschap die daarna vereffend wordt. Ze vraagt de btw op de factuur terug, maar de controleur weigert de teruggave, omdat er aan de klant geen ‘verbeterend stuk’ gestuurd was. Wat vond de rechter daarvan op 08.06.2021, en wat moet u daarvan onthouden?

AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 19.10.2021

Een investeringsaftrek voor uw elektrische laadpaal?

De installatie van elektrische laadpalen zit in de lift, zeker nu de overheid fiscale stimuli biedt. Kunt u voor de aanschaf van zo’n laadpaal met uw zaak dan ook de investeringsaftrek (IA) genieten? Even kijken…

AUTO - VARIA - 19.10.2021

Handelaarsplaat tijdig verlengen


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.10.2021

Aangepaste lijst ecocheques


AFTREKBARE KOSTEN - ZAKENREIS - 19.10.2021

Binnenlands dagforfait verhoogd


ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 19.10.2021

Binnen welke termijn verhuizen om minder registratierechten te betalen?

Koopt u uw gezinswoning met registratierechten, dan heeft u in principe recht op een gunsttarief, gedeeltelijke vrijstelling of meeneembaarheid. U moet binnen een bepaalde termijn intrekken. Hoelang is die termijn?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 19.10.2021

Corona-overbruggingsrecht 2020 vrijgesteld van sociale bijdragen?


BTW - AANGIFTE - 19.10.2021

Hoe btw-boetes vermijden en uw btw-aangifte optimaliseren?

Welke boetes kan de Btw u opleggen bij laattijdige facturatie en het laattijdig opnemen van uw facturen in uw btw-aangifte? Benut u alle mogelijkheden om uw aangifte te optimaliseren en de btw-voorfinanciering te beperken?

SCHENKING - HANDGIFT EN BANKGIFT - 19.10.2021

Een bankgift met variabele rente?


SUCCESSIERECHTEN - BEDING VAN AANWAS - 19.10.2021

Opletten met een beding van aanwas?

Een beding van aanwas is een efficiënte manier van successieplanning, vooral tussen partners. Hoe werkt deze techniek precies? En waarom is het belangrijk in welk gewest u juist woont?

BELEGGEN - RISICOSPREIDING - 19.10.2021

Hoe gespreid in de tijd beleggen?

Twijfelt u of dit een goed moment is om te beleggen? Dan kan een regelmatig beleggingsplan interessant zijn. Waarom? Hoe begint u eraan? En hoe zit dat fiscaal gezien?

REGISTRATIERECHTEN - VERKOOP - 19.10.2021

Verdeelrecht van 1% of 2,5% waarop?


VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 15.10.2021

Lid/bestuurder verlaat VZW: de goede GDPR-aanpak

Een lid of bestuurder verlaat definitief uw VZW. Zijn er bepaalde zaken die u moet doen inzake GDPR/recht op privacy? Zo ja, binnen welke termijn? Een recente uitspraak van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit brengt extra duidelijkheid.

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 15.10.2021

Een VZW strafrechtelijk aansprakelijk?

Uw collega beweert dat een VZW zelf strafrechtelijk aansprakelijk kan zijn en niet enkel de bestuurders. Dat is correct, aangezien volgens het Strafwetboek (art. 5) een rechtspersoon strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld kan worden voor zijn daden.

VZW - WERKING - 15.10.2021

Ledenregister van uw VZW, hoe bijhouden en bewaren?

Vroeger (afgeschaft door een wet van 6 mei 2009) moest elke VZW jaarlijks bij de rechtbank haar zgn. ledenregister neerleggen. Met welke wettelijke verplichtingen moet u dan wel rekening houden?

VZW - BESTUUR - 15.10.2021

Notulen opstellen voor een VZW, meer dan een geheugensteun!

U bent recentelijk benoemd tot bestuurder in een VZW en er wordt u gevraagd de eerste vergadering te notuleren. Zoals u weet, zijn notulen een schriftelijk verslag van een vergadering en zijn die zeer belangrijk. Zo zijn notulen niet enkel een geheugensteun, maar ook een bewijsmiddel en spelen ze een belangrijke rol bij eventuele conflicten.

VEILIGHEID & GEZONDHEID OP HET WERK - 15.10.2021

Hoe zit het met de vaccinatiegraad in uw bedrijf?

U hoorde wellicht ook in het nieuws dat werkgevers de vaccinatiegraad van hun bedrijf te weten kunnen komen. Welke bedrijven komen er daarvoor in aanmerking? Mag u die vaccinatiegraad nadien verspreiden aan werknemers en ook aan bv. uw klanten?

WERKLOOSHEID - RVA - 15.10.2021

RVA vordert uitkeringen tijdelijke werkloosheid terug

Veel werknemers ontvingen de afgelopen weken een brief van de RVA waarin staat dat ze ten onrechte ontvangen uitkeringen tijdelijke werkloosheid moeten terugbetalen. Dat is het gevolg van het feit dat tijdens de coronacrisis de controle niet vooraf maar nadien moest gebeuren. Wat moet u daar als werkgever over weten?

RSZ - RSZ-VERMINDERINGEN - 15.10.2021

Twee keer RSZ-korting voor ‘verbonden’ vennootschappen?

Neemt u een eerste tot zesde werknemer in dienst, dan krijgt u een serieuze korting op de RSZ-bijdragen die u moet betalen. Hoe zit dat als u twee vennootschappen heeft waarvan u telkens zaakvoerder/bestuurder bent?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 15.10.2021

Coronamaatregelen die niet verlengd werden


BEDRIJFSWAGEN - VARIA - 15.10.2021

Het mobiliteitsbudget 2.0

Het mobiliteitsbudget kende tot nu toe weinig aanhang. Er liggen nu echter plannen voor om het te wijzigen en hierover werd er onlangs een advies gevraagd aan de NAR. Wat moet u hierover weten?

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 15.10.2021

Gebruik van bpost-diensten bij een aangetekend ontslag

Maakt u gebruik van een dienst van bpost, dan moet u soms niet meer zelf naar de post stappen. Dat is op zich wel gemakkelijk, maar het heeft ook invloed op de datum van uw aangetekende zending, zo bleek uit een recente uitspraak...

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 15.10.2021

Werknemer gaat op pensioen en komt direct weer in dienst...

Uw collega had een werknemer die uit dienst ging bij zijn vervroegd pensioen, maar wel direct weer in dienst kwam. Dit met een deeltijds contract omdat hij nog geen 65 jaar was en dus rekening moest houden met loongrenzen. Aan het einde van het jaar bleek echter dat hij toch te veel verdiend had. Wat ging er mis?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 15.10.2021

Mag u als werkgever een landingsbaan weigeren?

De leeftijdsgrens om in te stappen in een 1/2 of 1/5 landingsbaan met uitkeringen, werd door de NAR verlaagd tot 55 jaar. Kunt u als werkgever zo’n landingsbaan soms ook weigeren of heeft een werknemer daar altijd recht op?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 15.10.2021

Coronamaatregelen verlengd tot 31.12.2021


SLECHTE BETALERS - VARIA - 15.10.2021

Een borgstelling vragen van de bouwheer?

U twijfelt of een klant uw facturen voor de bouw of verbouwing wel zal kunnen betalen. Kunt u vragen dat iemand zich voor hem borg stelt? Wat kunt u doen als uw klant zelf niet betaalt? Welke voorzorgen moet u nemen bij zo’n borg?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 15.10.2021

Elk eigen verkoopsvoorwaarden, wat afspreken?

U en de hoofd- of onderaannemer waarmee u zaken doet hebben elk hun eigen algemene voorwaarden. Wiens voorwaarden gaan dan voor op de andere?

AANGIFTE PERSONENBELASTING - INDIENINGSTERMIJN - 15.10.2021

Aangifte personenbelasting via mandataris: uitstel tot en met 08.11.2021!

Op vraag van de sector verleent de minister uitstel voor het indienen van de aangifte personenbelasting via mandataris.

BTW-TARIEF - 6% BTW - 14.10.2021

Puin ruimen is niet zomaar reinigen!

De overstromingen zorgen voor veel opruimwerk zoals slib en stookolietanks verwijderen, water wegpompen uit kelders, enz. Kan dat tegen 6% btw?

BTW VERLEGD - VARIA - 14.10.2021

Geen werk in onroerende staat en toch ‘btw verlegd’?

Omzet waarbij u geen Belgische btw aanrekent maar deze verlegt naar de medecontractant, moet u opnemen in rooster 45 van uw btw-aangifte. In welke gevallen moet u die btw precies ‘verleggen’?

DIENSTEN - VRIJSTELLINGEN - 14.10.2021

Een zgn. actieve veredeling: hoe zit dat ook weer precies?

Een Belgische btw-plichtige moet een goed herstellen dat komt van een opdrachtgever uit een derde land. Na de herstelling wordt het goed opnieuw verzonden naar dat derde land. Wat zijn de gevolgen op het vlak van btw?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 14.10.2021

Zijn zgn. influencers onderworpen aan btw?

Op sociale media kan er geld verdiend worden door producten of diensten te promoten. Is deze activiteit dan een dienstprestatie die onderworpen is aan btw, werd aan de minister van Financiën gevraagd...

HERZIENING BTW - BEREKENING - 14.10.2021

Bedrijfsmiddel vernietigd, btw te herzien?

In een aantal gevallen moet de oorspronkelijk gerecupereerde btw herzien worden. Is dat ook bij een volledig vernield bedrijfsmiddel en moet zo’n herziening dan in één keer of mag dat gespreid in de tijd?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 14.10.2021

De medische btw-vrijstelling: enkele specifieke gevallen

Vanaf 1 januari 2022 wordt de btw-vrijstelling voor medische zorg ingeperkt. Welke impact heeft dat op de geestelijke gezondheidszorgberoepen en wat met de coördinerend verpleegkundige in een groepspraktijk? Even kijken...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 14.10.2021

Tariefverlaging voor haarprotheses op komst?

De aan- en verkoop van haarprotheses en pruiken is in principe onderworpen aan het normale btw-tarief van 21%. Hier zou binnenkort verandering in komen, zij het wel onder bepaalde voorwaarden. Even kijken...

AUTO - LICHTE VRACHT - 14.10.2021

Lichte vracht in opmars?

Nu de autofiscaliteit door de federale regering danig door elkaar geschud wordt, wint de zgn. lichte vracht weer aan populariteit. Wanneer gaat het precies om een lichte vracht en is dat ook inzake btw voordeliger?

BTW VERLEGD - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 14.10.2021

Stortklaar beton: levering of dienst?

Is het leveren van stortklaar beton een dienst die desgevallend gefactureerd moet worden met verlegging van heffing of is dat steeds met 21% btw?

DOORREKENEN VAN KOSTEN - AUTOKOSTEN - 14.10.2021

Thuis elektriciteit laden op kosten van uw vennootschap?

Heeft u een auto van uw vennootschap, dan zit in uw voordeel ‘gratis auto’ ook het voordeel van de door uw vennootschap verstrekte tankkaart. Hoe zit dat dan met een ‘laadkaart’ bij een elektrische of hybride auto? En mag uw vennootschap de elektriciteitskosten terugbetalen als u deze wagen thuis oplaadt?

BEDRIJFSLEIDER - 14.10.2021

Zelf bestuurder zijn of via een vennootschap?

Zelf bent u in eigen naam bestuurder van uw BV, maar een collega van u niet. Die heeft een tweede vennootschap die hij als bestuurder van zijn eerste benoemd heeft. Zou zo’n vennootschap-bestuurder ook interessant kunnen zijn voor u?

ACTUALITEIT - VASTGOED - 14.10.2021

Vlaams vastgoed kopen wordt duurder vanaf 01.01.2022?

De Vlaamse regering is van plan de registratiebelasting bij de verkoop van vastgoed te hervormen vanaf 01.01.2022. Wat zou er precies wijzigen en wordt vastgoed kopen in Vlaanderen dan duurder of net niet? Maakt het verschil of u met uw vennootschap koopt of privé?

ONKOSTENVERGOEDING - 14.10.2021

Iets meer binnenlandse dagvergoeding!

Sinds 01.10.2021 is het bedrag van de binnenlandse dagvergoeding verhoogd. Hoeveel bedraagt het nu, en wat zijn ook alweer de voorwaarden om zo’n vergoeding uit uw vennootschap op te nemen?

CONTROLE & BETWISTINGEN - 14.10.2021

Onwettelijk akkoord getekend met fiscus?


ONKOSTENVERGOEDING - 14.10.2021

Onkostenvergoeding telt mee als loon?


AFTREKBARE KOSTEN - 14.10.2021

Zijn taxikosten voor 75% aftrekbaar?


CONTROLE & BETWISTINGEN - 14.10.2021

Nog een belastingcontrole voor het einde van 2021?

Wanneer uw vennootschap aan het einde van het jaar een belastingcontrole krijgt, is de onderzoeks- en wijzigingstermijn voor één boekjaar meestal bijna verstreken. Welk boekjaar is dat in 2021 en welke mogelijkheden heeft de fiscus als hij de aangifte voor dat boekjaar nu nog wil controleren en eventueel wijzigen?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 14.10.2021

Niet-aftrekbare autokosten verminderen met gedeelte dat op privégebruik slaat?

Rijdt u privé met een auto van uw vennootschap, dan heeft dat een impact op de niet-aftrekbare autokosten van uw vennootschap. De op stapel staande wet tot ‘vergroening’ van de autofiscaliteit wijzigt hieraan een en ander. Wat precies?

VOORDEEL AUTO - 14.10.2021

Kleiner VAA auto wegens corona?


RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 14.10.2021

Uw stock aankopen in zgn. consignatie

Een (mogelijke) leverancier biedt u aan om goederen die u zal verkopen in uw winkel in consignatie te geven? Wat houdt dat juist in en heeft dat voor u ook voordelen? Wat zijn de aandachtspunten waar u rekening mee moet houden?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 14.10.2021

Meer garantie geven dan wettelijk nodig?

U wilt aan uw klanten op de producten die u verkoopt een extra waarborg geven boven op de wettelijke garantie. Welke voorwaarden moet u daarbij dan naleven? Kunt u vragen dat uw klant u voor die garantie ook betaalt?

RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 14.10.2021

Een borgstelling voor uw klant vragen?

Als u niet zeker bent of een klant u zal kunnen betalen, kunt u vragen dat iemand zich voor hem borg stelt. Waarop moet u in dat geval letten? Waarom zoekt u maar beter een borg die zelf ook een financieel belang heeft bij de borgstelling?

SUCCESSIEPLANNING - 14.10.2021

Restschenking: hoe vermijdt u de valkuilen?

Als u een restschenking verricht, schenkt u eigenlijk tweemaal: in eerste instantie schenkt u aan uw kinderen. Bij hun overlijden krijgen uw kleinkinderen hetgeen nog overblijft, de rest dus. Met een dergelijke restschenking houdt u het familiaal vermogen maximaal in de bloedlijn. Bovendien is het een fiscaal opvangnet voor het geval de tweede generatie niets regelt. Toch valt of staat de restschenking met enkele gouden regels. Waar moet u precies op letten? En wat als uw familiale situatie wijzigt na de schenking? Kunt u dan nog bijsturen? Enkele nuttige tips om de valkuilen te vermijden.

NATUURRAMPEN - 14.10.2021

Overstroming: welke risico’s zijn verzekerd?

De overstromingsramp van juli 2021 heeft aangetoond dat zowel uw bedrijf als uw privévermogen zwaar getroffen kunnen worden door de gevolgen van een natuurramp. In welke mate dekt uw verzekering u in zo’n geval tegen lichamelijke schade, schade aan gebouwen en inhoud en bedrijfsschade?

ARBEIDSRECHT - 14.10.2021

Werken met stagiairs: aandachtspunten

Nu het academiejaar van start gegaan is, wordt ook u binnenkort misschien gecontacteerd door studenten die beroepservaring willen opdoen in het kader van hun studies. Heel wat universiteiten en hogescholen nemen immers een bedrijfsstage op in hun curriculum. Waar houdt u het best rekening mee indien u zo’n stagiair in uw onderneming ervaring wilt laten opdoen?

OVERNAME - 14.10.2021

Uw klant verkoopt zijn handelsfonds: wat met de lopende contracten en met uw facturen?

Het handelsfonds van uw klant werd overgenomen, maar die klant heeft met u nog lopende contracten en moet wellicht ook nog openstaande facturen betalen. Neemt de overnemer die lopende contracten dan automatisch over? En wie moet de openstaande facturen betalen? Kunt u iets ondernemen tegen zo’n verkoop van een handelsfonds?

SUCCESSIEPLANNING - 14.10.2021

Uw familiebedrijf overdragen: blote eigendom schenken of toch beter maatschap oprichten?

Volstaat een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik als u (een deel van) de aandelen van uw familiebedrijf wilt schenken aan uw kinderen, maar toch de controle over en de inkomsten uit het bedrijf wilt behouden? Of combineert u de schenking toch beter met het oprichten van een maatschap? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide oplossingen?

ONROEREND GOED - 14.10.2021

Privé-inkomsten uit verkoop of verhuur van gebouwen belastbaar als beroepsinkomsten?

Wanneer u privé een gebouw verhuurt of verkoopt, is de huur of de winst op de verkoop normaal gezien niet belastbaar als beroepsinkomen. Een belasting als beroepsinkomsten is echter wel niet per definitie uitgesloten. Hoe wordt de huur of de meerwaarde normaal gezien belast, en wanneer loopt u toch het risico dat de fiscus ze met instemming van de rechter als beroepsinkomsten beschouwt?

VERKOOP - 14.10.2021

Uw onderneming overdragen aan het management: welke opties heeft u?

Wanneer u overweegt de aandelen van uw vennootschap te verkopen, zijn uw naaste medewerkers of uw managementteam soms de eerste kandidaten. Waarop moet u letten bij zo’n managementbuy-out (MBO)? Welke mogelijkheden bestaan er om dat voor de medewerkers financieel haalbaar te maken? Kan de vennootschap zelf een lening toestaan aan de betrokken medewerkers?

SLECHTE BETALERS - 14.10.2021

Nieuwe regels rond betalingsachterstand in handelstransacties vanaf 1 februari 2022

Voor b2b-transacties legt de Wet betalingsachterstand in handelstransacties specifieke regels op die de gevolgen vastleggen van laattijdige betalingen door uw klant. Binnenkort worden die regels opnieuw aangepast om u als leverancier beter te beschermen.

Wat houden de belangrijkste regels inzake betalingsachterstand precies in? Kan uw klant u dwingen een zeer lange betalingstermijn overeen te komen? Kan uw klant een langere betalingstermijn afdwingen door een procedure van aanvaarding overeen te komen? Wat verandert er nog allemaal?


BTW EENHEID - 14.10.2021

Een btw-eenheid oprichten: voor- en nadelen?

Hoe werkt een btw-eenheid precies? Wat zijn de voorwaarden om van een btw-eenheid gebruik te kunnen maken en wat zijn dan de aandachtspunten? Wat zijn de voordelen van een btw-eenheid? Waarom kan zo’n btw-eenheid bijzonder interessant zijn als u het bedrijfsvastgoed via een patrimoniumvennootschap aanhoudt? Wat moet u daarover zoal weten?

SOCIALE BIJDRAGEN VAPZ - 13.10.2021

Uitstel sociale bijdragen: ook in 2021 tolerantie voor aftrek VAPZ-premie!

VAPZ-premies zijn in principe slechts aftrekbaar als u in orde bent met de betaling van uw sociale bijdragen. Heeft u in het kader van de coronacrisis voor de betaling van uw sociale bijdragen 2021 uitstel verkregen naar 2022, dan riskeerde u dus het recht op aftrek van uw VAPZ-premie, betaald in 2021, te verliezen. Net zoals vorig jaar (2020) voert de fiscus hiervoor nu een tolerantie in ook voor 2021.

FISCAAL - RESTAURANTKOSTEN - 13.10.2021

Restaurantkosten zonder btw-bonnetje: aftrekbaar of niet?

Sinds de heropening van de horeca bent u regelmatig iets gaan eten met een klant of leverancier. Hoewel u erop gelet heeft uw ‘btw-bonnetjes’ bij te houden, bent u er toch een paar kwijt. Is dat een probleem voor de aftrekbaarheid?

ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 13.10.2021

Wijziging Vlaamse registratiebelasting aankoop, dus snel zijn?

De Vlaamse regering is van plan de tarieven voor de registratiebelasting bij de aankoop van vastgoed te wijzigen vanaf 2022. Hoe zit dat precies en is het voor u als koper dan beter om te wachten tot 2022 met uw aankoop of juist niet?

FISCAAL - SCHENKING - 13.10.2021

In stukjes schenken: hoe bewijzen én optimaliseren?

Tijdens de verbouwingen aan zijn huis heeft u aan uw zoon meerdere kleinere stortingen gedaan om hem te helpen. Naar de andere kinderen én de fiscus toe, maakt u daarvoor maar beter een bewijs op. Hoe pakt u dat praktisch aan?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 13.10.2021

Even opletten als u uw privéaanslag betaalt!


VENNOOTSCHAP - ONKOSTENVERGOEDING - 13.10.2021

Iets meer dagvergoeding sinds 01.10.2021!


BELASTBARE VOORDELEN - 13.10.2021

Zelf zorgen voor een energiebesparing?

De prijs voor gas is de laatste weken enorm gestegen! Is het dan niet voordelig om deze ‘energiekosten’ voor uw privéwoning voortaan door uw vennootschap te laten betalen?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 12.10.2021

Een mede-eigenaar verhuurt zijn appartement via Airbnb

Een mede-eigenaar verhuurt zijn appartement via Airbnb. De andere mede-eigenaars zijn daar niet over te spreken, omdat dat veel hinder met zich meebrengt. Kan de VME dat verbieden en zo ja, op welke basis?

BRUSSELS GEWEST - HUUR - 12.10.2021

Krijgt uw huurder in Brussel een huurtoelage?


WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 12.10.2021

Geen woninghuurcontract maar e-mails?

U maakt duidelijke afspraken met een bepaalde huurder via e-mail. Er is echter nog geen contract op papier gesloten. Kunnen u en de huurder er dan nog onder uit? Recent sprak een rechter zich uit...

LOKALE BELASTINGEN - TWEEDEVERBLIJFTAKS - 12.10.2021

Huurder domicilieert zich te laat, dus tweedeverblijftaks?

Vestigt uw huurder zijn domicilie niet in uw huurwoning, dan riskeert u dat u een tweedeverblijftaks moet betalen. Dat geldt echter ook indien uw huurder zich te laat inschrijft, bv. als de woninghuur ingaat op 1 januari. Kunt u die taks dan doorrekenen aan uw huurder? Wat zei de rechter daarover?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIEBELASTING - 12.10.2021

Aankoop onroerend goed in Vlaanderen uitstellen tot 2022?

De Vlaamse regering is van plan de tarieven voor de registratiebelasting bij de verkoop van vastgoed te wijzigen vanaf 2022. Tegelijk zou ook de zgn. meeneembaarheid verdwijnen. Hoe zit dat precies en is het voor een koper dan beter om nog snel vóór 2022 de verkoop af te ronden? Wanneer wel en wanneer niet?

WONINGHUUR - EIGEN GEBRUIK - 12.10.2021

Opzeg voor eigen gebruik maar uw zoon verandert van idee?

Stel, u zegt als verhuurder het woninghuurcontract vroegtijdig op wegens ‘eigen gebruik’, omdat uw zoon er graag wil gaan wonen. Door omstandigheden gaat dat echter toch niet door. Riskeert u dan altijd een sanctie?

VERKOOP - DEFINITIEVE AKTE - 12.10.2021

Extra waarborg als koper niet volledig betaalt?

Stel, de koper kan de volledige kostprijs niet onmiddellijk betalen bij het verlijden van de akte en u gaat er als verkoper (gezien de uitzonderlijke omstandigheden) mee akkoord dat hij dat later zal betalen. In zo’n geval is blijkbaar een zgn. ambtshalve inschrijving bij het hypotheekkantoor van belang. Hoe zit dat juist?

HANDELSHUUR - WAARBORG - 12.10.2021

Handelshuurder gaat niet failliet maar ‘vereffent’, wat dan?

Mogelijk gaat uw handelshuurder niet failliet, maar vereffent hij zijn onderneming. Uw collega had zo’n handelshuurder die hem simpelweg liet weten dat de vennootschap niet meer kon betalen, omdat ze niet meer bestond. Wat zijn in zo’n geval uw rechten als verhuurder? De rechter sprak zich uit...

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 12.10.2021

Vlaanderen: hoelang blijft EPC-attest geldig?


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIEBELASTING - 12.10.2021

Meer duidelijkheid omtrent hervorming Vlaamse registratiebelasting!

De onlangs aangekondigde hervorming van de Vlaamse registratiebelasting zorgde voor heel wat vragen vanuit de vastgoedsector. Zo was het bv. niet duidelijk of men voor de deadline van 01.01.2022 rekening moest houden met datum van het compromis of deze van de notariële akte. De regering heeft op 08.10.2021 meer duidelijkheid verschaft, al zijn wijzigingen uiteraard nog mogelijk aangezien de nieuwe regeling nog niet definitief goedgekeurd is.

SOCIALE BIJDRAGEN CORONA-OVERBRUGGINGSRECHT - 11.10.2021

Oplossing op komst voor sociale bijdragen corona-overbruggingsrecht!

De uitkeringen in het kader van het corona-overbruggingsrecht voor zelfstandigen zijn vrijgesteld van sociale bijdragen. De fiscale berekeningsbasis voor de sociale bijdragen is hier echter niet aan aangepast, zodat de sociale verzekeringsfondsen momenteel niet in staat zijn de definitieve sociale bijdragen correct te berekenen. Er zou nu echter een oplossing op komst zijn!

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 08.10.2021

Vennootschap oprichten kan digitaal

Sinds kort hoeft u niet meer fysiek bij de notaris langs te gaan om een vennootschap op te richten. Hoe zit dat precies?

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 08.10.2021

Op zoek naar de ideale fotoformaten

Als ondernemer bent u wellicht actief op verschillende sociale media. Wanneer u daarop foto’s en andere afbeeldingen post, is het van belang dat u het juiste formaat gebruikt. Waar moet u zoal op letten?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 08.10.2021

Heldere taal in uw e-mail

Heeft u soms moeite om uw boodschap duidelijk over te brengen in een e-mail? Met deze tips slaagt u er vast in om een duidelijke e-mail op te stellen.

BEVEILIGING - BACK-UP - 08.10.2021

Betaalbare manieren om een back-up te maken

Het is altijd mogelijk dat de schijf van uw computer het ineens begeeft en dan bent u al uw documenten en foto’s kwijt. Hoe kunt u zonder hoge kosten regelmatig een back-up maken?

ZAKELIJK - BOEKEN - 08.10.2021

Vakliteratuur in een notendop

Om als zelfstandige of ondernemer bij te blijven, is regelmatig bijscholen essentieel. Maar waar vindt u daar de tijd voor? Gelukkig bestaan er online platforms met samenvattingen van vakliteratuur.

COMPUTER - MOBIEL - 08.10.2021

Afsluiten, slaapstand of sluimerstand?

Wanneer u klaar bent met werken, kunt u uw laptop afsluiten, in slaapstand zetten of in sluimerstand plaatsen. Wat is het verschil tussen deze drie en wat gebruikt u wanneer?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 08.10.2021

Uw kind als medebestuurder aan de slag in uw BV?

Uw zoon of dochter is dit jaar afgestudeerd en zou in uw BV aan de slag gaan. U zou hem of haar willen benoemen als medebestuurder. Wat zijn dan de belangrijkste juridische en fiscale aandachtspunten?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 08.10.2021

Mag uw accountant een akkoord met de fiscus sluiten?

De accountant van een BVBA tekent aan het einde van een belastingcontrole een akkoord met de fiscus. De BVBA betwist de geldigheid van het akkoord omdat de accountant daarvoor geen volmacht zou hebben. Kreeg ze gelijk van de rechter?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - VARIA - 08.10.2021

Hoeveel mag een gepensioneerde bijverdienen?

Wie met pensioen is en nog werkt, mag niet altijd onbeperkt bijverdienen. Hoe zit dat precies?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 08.10.2021

Zwaarder belast als huurder thuiswerkt?

Als PRIVÉ-eigenaar wordt u zwaarder belast als uw huurder uw pand (gedeeltelijk) gebruikt voor beroepsdoeleinden. Is dat ook zo indien uw huurder tijdens de coronaperiode een thuiswerkvergoeding kreeg?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 08.10.2021

Belast op divers inkomen wegens overname rc-tegoed?

Een vennootschap wordt verkocht en de bedrijfsleider van de vennootschap die de aandelen koopt, neemt voor een symbolische euro ook een tegoed in rekening-courant (rc) van de oude aandeelhouder over. De fiscus belast hem op een divers inkomen tegen 33%. Wat vond de rechter daarvan?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 08.10.2021

Privé in 2021 nog snel een bijkomend vastgoed kopen?

De federale regering denkt eraan om de fiscale sponsoring bij aanschaf van een tweede verblijf of een zgn. niet-eigen woning af te schaffen. En de Vlaamse regering zou de registratierechten met 2% verhogen indien u een bijkomend pand aanschaft. Loont het de moeite om nog in 2021 een tweede verblijf te kopen?

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - DAGVERGOEDING - 07.10.2021

Hogere dagvergoeding sinds 01.10.2021!

Sinds 01.10.2021 kunnen bedrijfsleiders van vennootschappen zichzelf een iets hogere dagvergoeding toekennen. Om hoeveel gaat het en wat zijn de spelregels?

VERZEKERING BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 06.10.2021

Wel of niet verzekerd voor euthanasie(proces)?

Het zgn. Euthanasieproces heeft wellicht meer dan één arts aan het denken gezet. Zo ook een van onze abonnees. “Ik hoor vertellen dat als er strafklacht neergelegd wordt tegen de arts die de euthanasie uitvoerde, de verzekeraar beroepsaansprakelijkheid niet tussenkomt voor zo’n proces. Klopt dat?”, zo vroeg hij.

BEROEPSGEHEIM - 06.10.2021

Beroepsgeheim te complex geworden door Cassatie?

Begin september 2021 las u wellicht ook in de pers dat het beroepsgeheim doorbreken (= ‘opofferen’) n.a.v. (seksueel) geweld t.a.v. een kind of partner nu wel erg complex is geworden ingevolge een nieuw cassatiearrest. Wat is er aan de hand?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 06.10.2021

Mantelzorgverlof aangepast sinds 1 september 2021

Zorgbehoevende patiënten kunnen geholpen worden door een mantelzorger. Dat kan een familielid, een buur, een kennis, enz. zijn. Sinds 1 september 2020 kan een loontrekkende voor het geven van deze hulp zgn. mantelzorgverlof nemen. Wat houdt dat nu weer in en wat werd eraan veranderd op 1 september 2021?

GOED OM TE WETEN - VOORSCHRIFT - 06.10.2021

Op papier medicatie voorschrijven na 15.09.21


GOED OM TE WETEN - RIZIV - 06.10.2021

COVID-beschermingsvergoeding: tweede kans?


VZW - BOEKHOUDING - 06.10.2021

Een grote bestelling bij uw VZW wordt niet opgehaald, wat nu?

Het kan wel eens voorvallen, uw VZW doet een groepsaankoop, organiseert een sponsoractie, houdt een benefiet en de bestellingen lopen binnen. Als enkele leden (of klanten) hun bestelling niet komen ophalen, is dat natuurlijk vervelend en vooral kostelijk! Geen zorgen, er bestaan oplossingen.

VZW - SUBSIDIES - 06.10.2021

Op zoek naar een subsidie voor uw VZW? Gebruik deze tool!

Vlaanderen heeft een waaier aan subsidies voor VZW’s. Het is echter zeer moeilijk om daar een goed overzicht van te vinden.

VZW - WERKING - 06.10.2021

Leden in een VZW, niet allemaal gelijk?

Een VZW kan in haar statuten diverse regelingen treffen over haar leden. Men maakt echter ook een onderscheid tussen de zgn. effectieve en toegetreden leden.

VZW - BELASTINGEN - 06.10.2021

Btw verleggen met uw VZW, kan dat?

Btw verleggen is in de aannemingsbranche zeer courant. Toch moet u als VZW daarmee voorzichtig zijn als u bv. van een aannemer een factuur ontvangt zonder btw, omdat de btw ‘verlegd’ is.

VZW - VRIJWILLIGERS - 06.10.2021

Uw VZW-lokaal te groot? Overweeg onderverhuur!

Als uw VZW een lokaal, loods, terrein, enz. huurt dat eigenlijk groter is dan u nodig heeft, kunt u dat op uw beurt weer verhuren. Dat kan uw huurkosten (gedeeltelijk) dekken.

VZW - SUBSIDIES - 06.10.2021

Op zoek naar een subsidie of andere hulpmiddelen voor uw VZW? Gebruik deze website!

Wallonië voorziet een waaier aan subsidies en hulpmiddelen voor VZW’s. Het is echter zeer moeilijk om daar een goed overzicht van te vinden.

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 05.10.2021

Indexatie dagvergoeding: 2% meer sinds 1 oktober 2021!

Sinds 1 oktober 2021 kunt u zich als bestuurder van uw vennootschap een iets hogere binnenlandse dagvergoeding uitkeren. Hoe zit de regeling ook alweer in elkaar? En kunt u die vergoeding ook toekennen aan uw personeel?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 05.10.2021

Worden ‘dienstengiften’ verrekend bij overlijden?

Bij het openvallen van een nalatenschap komen de zgn. dienstengiften altijd naar boven bij discussies (bv. iemand heeft veel langer mogen studeren, enz.). Moeten dergelijke giften wel of niet verrekend worden?

SCHENKING - MAATSCHAP - 05.10.2021

Een alternatief voor de Nederlandse notaris?


BTW - AFTREKBAARHEID - 05.10.2021

Uw oude pc gratis weggeven: wat met de btw?


PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 05.10.2021

Wat verduidelijking bij uw extralegaal pensioenoverzicht!

Uw verzekeraar is wettelijk verplicht om u jaarlijks vóór 31 augustus een overzicht van uw IPT/groepsverzekering te bezorgen. Wat staat daar precies op? En kunt u deze gegevens ook ergens anders terugvinden?

BELEGGEN - FONDSEN - 05.10.2021

Crowdfunding: iets voor u?

U hoort steeds meer praten over crowdfunding en dat er ook interessante rendementen mee te halen zijn. Wat is daarvan aan? En wanneer heeft u recht op een fiscaal voordeel?

AUTO - FISCALE AFTREK - 05.10.2021

Kunt u van twee auto’s kosten in aftrek nemen?

De kosten van een auto die u voor uw zaak gebruikt, zijn zoals u weet aftrekbaar, weliswaar beperkt. Kunt u echter ook een tweede auto fiscaal inbrengen? Is dat interessant, en zo ja, hoe overtuigt u de controleur als die de aftrek in vraag stelt?

FISCALE VERMINDERINGEN - 05.10.2021

Fiscaal voordeel inwonende ouder strenger


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 05.10.2021

Correct rekeningnummer privébelasting