FISCAAL - SCHENKING - 13.10.2021

In stukjes schenken: hoe bewijzen én optimaliseren?

Tijdens de verbouwingen aan zijn huis heeft u aan uw zoon meerdere kleinere stortingen gedaan om hem te helpen. Naar de andere kinderen én de fiscus toe, maakt u daarvoor maar beter een bewijs op. Hoe pakt u dat praktisch aan?

In stukjes of versnipperd schenken

Gecontroleerd sponsoren. Schenken in kleine stukjes, door bv. bepaalde verbouwingsfacturen te betalen, is typisch voor ouders die hun kinderen financieel willen helpen bij het (ver)bouwen van een woning. U bent er nl. zo ook zeker van dat het geld echt gebruikt wordt voor de (ver)bouw(ing)...

Ook al om de fiscus vóór te zijn. Inderdaad, de praktijk leert dat versnipperde schenkingen ook veel voorkomen als ietwat oudere ouders inzien dat de fiscus met een belangrijk deel van hun vermogen zal gaan lopen als ze niets doen. Vaak gaan ze hun vermogen dan beetje bij beetje wegschenken aan de kinderen i.p.v. een belangrijk bedrag ineens te schenken, omdat ze vrezen misschien toch nog iets te kort te komen.

Waarom en hoe bewijzen?

Waarom? Dergelijke schenkingen in stukjes gebeuren veelal via een gewone bankgift, lees: via een overschrijving van de rekening van de ouders naar het kind. Daarvoor is het absoluut aangewezen om een bewijs op te maken. Zo is het duidelijk naar de fiscus maar ook naar de andere kinderen toe dat het wel degelijk ging over een schenking en niet over een renteloze lening.

Hoe? Een bewijs voor een bankgift kan via de twee klassieke aangetekende brieven, maar nog eenvoudiger werkt u met een gewoon bewijsdocument, het zgn. pacte adjoint, dat u nadien opstelt en dat door de ouders en het kind ondertekend wordt. Om de datum te bewijzen voegt u daar dan een kopie van het bankuittreksel aan toe.

Veel kleine schenkingen, veel bewijswerk? Stel dat u de laatste twee jaar 10 keer bedragen van € 2.500 tot € 10.000 overgeschreven heeft naar de rekening van uw zoon om daarmee bepaalde verbouwingsfacturen te betalen. Maar moet u dan 10 bewijsdocumenten opmaken of zelfs 20 aangetekende brieven sturen om een bewijs te hebben van elke bankgift?

Groeperen kan! Inderdaad, u moet niet van elke bankgift afzonderlijk zorgen voor een bewijs! Het is perfect mogelijk om slechts één bewijsdocument op te maken in twee exemplaren (één voor de schenker en één voor de begiftigde) en de 10 bankgiften dus zo te ‘groeperen’. U kunt ook alles groeperen via twee aangetekende brieven.

Goed groeperen en zo optimaliseren

Alles of niets voor de schenkbelasting! Als de schenker binnen de drie jaar zwaar ziek zou worden, kan het bewijsdocument nog vlug geregistreerd worden tegen 3% schenkingsrechten (3,3% in Wallonië) om alsnog de erfbelasting op de bankgiften te vermijden.

Let op!  Houd er wel rekening mee dat als u de 10 bankgiften groepeert in één bewijsdocument (of in de twee aangetekende brieven) u ‘alles of niets’ moet registeren tegen 3% (of 3,3%), zelfs als er een bankgift tussen zit die al meer dan drie jaar oud is! Een stukje van het bewijsdocument registeren kan dus niet. U kunt dus niet bv. bankgift 1 tot 4 die al drie jaar oud zijn, niet laten registreren en de rest wel.

Goed groeperen is optimaliseren. Groepeer dus verstandig, zeker als de schenker al een hoge leeftijd heeft, en groepeer de jongste en de oudste schenking niet in één document.

Tip.  Groepeer sowieso alle bankgiften die al minstens drie jaar oud zijn. De rest groepeert u het best telkens als u bv. aan een belangrijk bedrag komt.

Het is handig om slechts één bewijsdocument op te maken en meerdere bankgiften te groeperen. Groepeer wel verstandig, want als u alsnog wilt registeren binnen de drie jaar, dan is het ‘alles of niets’ per bewijsdocument.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878