VZW - BELASTINGEN - 06.10.2021

Btw verleggen met uw VZW, kan dat?

Btw verleggen is in de aannemingsbranche zeer courant. Toch moet u als VZW daarmee voorzichtig zijn als u bv. van een aannemer een factuur ontvangt zonder btw, omdat de btw ‘verlegd’ is.

Meerdere betekenissen

Dat kan bv. voor intercommunautaire leveringen (naar het buitenland), maar wordt veelal gebruikt om de btw te verleggen naar de medecontractant. Wat wil dat nu in de praktijk zeggen? Degene die de factuur opstelt, gaat de btw ‘verleggen’ naar degene die de producten of diensten afneemt. Dat is courant in de aannemingssector waar zeer vaak met onderaannemers gewerkt wordt. De btw wordt dan betaald door de afnemer in zijn btw-aangifte.

Dat is dus m.a.w. een zgn. verplaatsing van het tijdstip van betaling van de btw aan de Btw-Administratie. In bepaalde gevallen is dat toegestaan. Het grote voordeel daarvan is dat dat een grote vereenvoudiging is van de vereiste administratie.

Drie voorwaarden

De aard van de uitgevoerde werken. Dat kan enkel voor werken in onroerende staat. De wetgever verstaat hieronder “ het bouwen, het verbouwen, het afwerken, het inrichten, het herstellen, het onderhouden, het reinigen en het afbreken, geheel of ten dele, van een uit zijn aard onroerend goed, en de handeling die erin bestaat een roerend goed te leveren en het meteen op zodanige wijze aan te brengen aan een onroerend goed dat het onroerend uit zijn aard wordt gemaakt”(art. 19, §2, lid 3 W.Btw).

Klant/opdrachtgever moet btw-plichtig zijn. Dat wil in de praktijk zeggen dat er niet alleen een geldig btw-nummer moet zijn, maar ook dat er periodiek btw-aangiftes ingediend worden.

De werken moeten geheel of gedeeltelijk beroepsmatig zijn. Die werken moeten gebeuren aan een pand dat geheel of gedeeltelijk beroepsmatig gebruikt wordt. Als dat gebouw in een vennootschap zit, is dat altijd het geval.

Het is dus uit het bovenstaande duidelijk dat de btw enkel verlegd zal moeten worden voor professionele klanten. Voor particulieren zal dat nooit het geval zijn.

In de praktijk

Het bovenstaande is natuurlijk een technische en nogal abstracte uitleg. Hoe is dat nu eigenlijk relevant voor uw VZW?

Uw VZW voert werken uit. In dat geval zal u de bovenstaande regels moeten volgen. Als een klant in dat geval aan de drie bovenstaande voorwaarden voldoet, zal de btw verlegd moeten worden. Dat is eerder de uitzondering, aangezien u wel bekend bent met die regels, indien u op regelmatige basis dergelijke aannemingswerken verricht.

Uw VZW laat werken uitvoeren. Dat is een vaker voorkomend gegeven. Check dan zeer nauwkeurig de factuur die u van de aannemer ontvangt. Als er niet aan de voorwaarden voldaan is, u bent bv. niet btw-plichtig, zal de btw niet verlegd kunnen worden. Staat dat toch op de factuur, dan moet u vragen om die te corrigeren.

Het is in dat geval niet toegestaan om die btw te verleggen. Bij een controle van de Btw- Administratie kunnen er boetes opgelegd worden wegens onterechte verlegging.

Wat als u aan de andere kant zit? U ontvangt een factuur met btw, maar die had verlegd moeten worden? Dan verliest u uw recht om die btw af te trekken. Vraag dan zeker een correctie aan.

Ontvangt u een factuur van een aannemer, controleer dan of er btw op de factuur vermeld moet worden, of dat er sprake is van zgn. btw-verlegging naar de medecontractant. Bij twijfel contacteert u het best een specialist, zoals uw boekhouder!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878