BTW VERLEGD - VARIA - 14.10.2021

Geen werk in onroerende staat en toch ‘btw verlegd’?

Omzet waarbij u geen Belgische btw aanrekent maar deze verlegt naar de medecontractant, moet u opnemen in rooster 45 van uw btw-aangifte. In welke gevallen moet u die btw precies ‘verleggen’?

Het principe van de verlegging van de heffing

Uitzondering op de algemene regel

Wie is schuldenaar van de btw? In principe is dat altijd diegene die de goederen levert of de diensten verricht (art. 51, §1, 1° W.Btw) . Dat betekent dus dat de leverancier of dienstverrichter zelf de verschuldigde btw moet aanrekenen op zijn factuur en die moet doorstorten aan de schatkist.

Uitzondering is de zgn. verlegging. In een aantal specifieke gevallen moet de btw niet voldaan worden door de leverancier of dienstverrichter, maar door de medecontractant. Dit is dus een uitzondering op de algemene regel, gekend als het zgn. stelsel van verlegging van heffing naar de medecontractant.

Principe van die verlegging? Dat komt er kortweg op neer dat de leverancier of dienstverrichter geen btw aanrekent op zijn factuur, maar dat de medecontractant zelf de btw moet voldoen via zijn periodieke btw-aangifte. Op de factuur van de leverancier of dienstverrichter moet dan verplicht vermeld worden: “Btw verlegd” (KB nr. 1, art. 5, §1, 9°bis) .

Verwerking in de periodieke btw-aangifte

Apart rooster in btw-aangifte! De facturen waarop geen btw aangerekend werd maar waarbij de btw verlegd werd naar de medecontractant, moeten inderdaad afzonderlijk opgenomen worden in de btw-aangifte. Concreet moet het factuurbedrag in zo’n geval opgenomen worden in rooster 45 van de btw-aangifte onder “Handelingen waarvoor de btw verschuldigd is door de medecontractant”.

Let op! Het gaat hier om de gevallen waarbij de Belgische btw verschuldigd is door de medecontractant. Prestaties die in het buitenland plaatsvinden en waarbij u de buitenlandse btw verlegt naar de medecontractant, komen niet in rooster 45 maar – al naargelang van het geval – wel in rooster 44 of 47.

Btw-aangifte medecontractant? De klant naar wie de btw verlegd werd, neemt het factuurbedrag op in rooster 81, 82 of 83, naargelang het al dan niet gaat om een investeringsgoed, en rooster 87 nl. “andere inkomende handelingen waarvoor de btw verschuldigd is door de aangever”. De verschuldigde btw wordt dan vermeld in rooster 56 en de aftrekbare btw in rooster 59.

Heel dikwijls dus nuloperatie. Inderdaad. Behalve wanneer de btw niet voor 100% aftrekbaar is, onder meer wegens gedeeltelijk privégebruik, is de verschuldigde btw identiek aan de aftrekbare btw voor de medecontractant en gaat het dus in feite om een nuloperatie. De ‘betaling’ en de aftrek van de btw gebeurt immers in dezelfde btw-aangifte.

Wanneer moet de btw verlegd worden?

Werk in onroerende staat

Werken door een aannemer. Dat is zowat het bekendste toepassingsgeval allicht. Het stelsel ‘Btw verlegd’ moet dan verplicht toegepast worden als de volgende voorwaarden tegelijkertijd vervuld zijn (KB nr. 1, art. 20) :

  • het moet gaan om een werk in onroerende staat of om een zgn. gelijkgestelde handeling;
  • de aannemer is een in België gevestigde btw-plichtige;
  • de klant is een in België gevestigde btw-plichtige die periodieke btw-aangiften indient of een in het buitenland gevestigde btw-plichtige die in België beschikt over een individuele aansprakelijke vertegenwoordiger;
  • de uitgevoerde werken hebben voor de medecontractant een (geheel of gedeeltelijk) beroepskarakter (aanschrijving nr. 3, 01.02.1979, nr. 10) .

Tip. Is de medecontractant een vennootschap, dan is deze laatste voorwaarde sowieso vervuld, want een vennootschap wordt niet geacht over een privévermogen te beschikken.

Prestaties verricht door niet in België gevestigde btw-plichtigen

Buitenlandse leverancier of dienstverrichter. Dat kan dus inderdaad ook. Het gaat dan om een levering of dienst die in België plaatsvindt, verricht door een leverancier of dienstverrichter die niet in België is gevestigd. Ook dan moet de btw verlegd worden naar de Belgische klant als die laatste een in België gevestigde btw-plichtige is die periodieke btw-aangiften indient.

Let op! Dit is ook zo als de buitenlandse leverancier of dienstverrichter hier over een btw-nummer beschikt of een aansprakelijke vertegenwoordiger en dus periodieke Belgische btw-aangiften indient. Ook in dat geval mag hij dus zelf geen btw aanrekenen, maar moet hij de btw verleggen naar de medecontractant en rooster 45 van zijn periodieke btw-aangifte invullen. Dat is de veralgemeende verlegging van heffing (art. 51, §2, lid 1, 5° W.Btw) .

Concreet . Een in Frankrijk gevestigde belastingplichtige die in België geïdentificeerd is voor btw-doeleinden levert goederen aan een in België gevestigde btw-plichtige. De goederen worden vervoerd van Kortrijk naar Antwerpen.

Belgische btw? Ja, de goederen gaan immers de grens niet over, dus het is een zuiver Belgische levering, bepaald door de plaats van aanvang van het vervoer (art. 14, §2, lid 1 W.Btw) . De Belgische btw moet dus voldaan worden, maar dat moet niet gebeuren door de leverancier, niettegenstaande hij wel over een Belgisch btw-nummer beschikt en hier periodieke btw-aangiften indient. De leverancier vermeldt op zijn factuur “btw verlegd” en neemt het factuurbedrag op in rooster 45 van zijn periodieke btw-aangifte.

Niet alleen aannemers moeten geregeld hun btw verleggen naar de klant. Ook als de levering of dienst plaatsvindt in België maar verricht werd door een buitenlandse leverancier of dienstverrichter, moet deze laatste de btw verleggen naar zijn Belgische klant, zelfs al beschikt de buitenlandse btw-plichtige over een Belgisch btw-nummer.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878