SOCIALE BIJDRAGEN CORONA-OVERBRUGGINGSRECHT - 11.10.2021

Oplossing op komst voor sociale bijdragen corona-overbruggingsrecht!

De uitkeringen in het kader van het corona-overbruggingsrecht voor zelfstandigen zijn vrijgesteld van sociale bijdragen. De fiscale berekeningsbasis voor de sociale bijdragen is hier echter niet aan aangepast, zodat de sociale verzekeringsfondsen momenteel niet in staat zijn de definitieve sociale bijdragen correct te berekenen. Er zou nu echter een oplossing op komst zijn!

Eindafrekening 2020. In principe wordt het definitief inkomen van zelfstandigen door de fiscus, via het RSVZ, aan het sociaal verzekeringsfonds verstrekt. Zij herzien vervolgens de door u reeds betaalde voorlopige bijdragen op basis van uw netto belastbaar inkomen van 2020 .

Problematiek sociale bijdragen 2020. Zoals reeds vermeld, is het corona-overbruggingsrechtvrijgesteld van sociale bijdragen . Het probleem is evenwel dat het corona-overbruggingsrecht in de fiscale aangifte mee in dezelfde code diende aangegeven te worden als de gewone beroepsinkomsten. Het sociaal verzekeringsfonds kan m.a.w. de fiscale berekeningsgrondslag die ze doorkrijgen van het RSVZ, niet overnemen, want dat overbruggingsrecht dat vrijgesteld is van sociale bijdragen zit mee vervat in die berekeningsgrondslag.

Oplossing voor 2020? Om dit probleem te verhelpen, zal de fiscus alsnog de correcte gegevens verstrekken zodat men een correcte eindafrekening kan opstellen. Van zodra de sociale verzekeringsfondsen over de juiste gegevens beschikken, zal men u zoals gewoonlijk meedelen hoeveel sociale bijdragen u moet bijbetalen of zal terugkrijgen .

Wat met 2021? De fiscus zal voor 2021 alsnog aparte rubrieken voorzien in de aangifte personenbelasting. Zo kan onmiddellijk een juiste eindafrekening van sociale bijdragen opgesteld worden.

De fiscus gaat inzake het corona-overbruggingsrecht de correcte gegevens verstrekken aan de sociale verzekeringsfondsen, zodat zij de uitkeringen van 2020 kunnen vrijstellen. De definitieve afrekening voor de sociale bijdragen 2020 zal dus later in de bus vallen dan anders. Voor 2021 zal de fiscus in principe afzonderlijke codes in de aangifte personenbelasting voorzien voor het corona-overbruggingsrecht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878